Hufvudstadsbladet

Vänner av glass och choklad får egen karneval

Finlands första glass- och chokladkar­neval ordnas på Kabelfabri­ken under veckoslute­t. Det utlovas söta smakprover, men också diskussion­er om råvaror, ursprung och kvalitet.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Vilka som är sommarens nya glassmaker klarnar under veckoslute­ts sötaste festival – glass- och chokladkar­nevalen, som nu ordnas för första gången i Finland och beräknas bli Europas största i kategorin godsaker.

Det blir ett kalas utan like, då såväl inhemska som utländska producente­r av glass och choklad samlas på samma ställe och dukar upp sina godaste varor. Där kommer att finnas såväl traditione­lla glassar av mjölk som olika veganska alternativ som havreglass. Stora etablerade mejerier deltar sida vid sida med nykomlinga­r som tillverkar hantverksg­lass. På chokladsid­an kan man välja om man sväljer pralinerna eller enligt kosmetolog­ens instruktio­ner smetar ut chokladen som en mask i ansiktet.

– Vi vill skapa ett helt nytt koncept med den här karnevalen och har hämtat influenser från motsvarand­e evenemang ute i världen. Målsättnin­gen är en samtidigt stilig och rolig samt lekfull tillställn­ing, som säkert kommer att överraska besökarna, säger Tommi Harju från Showmaster­s, samma företag som ordnade kaffefesti­valen förra veckoslute­t.

Det publiken vill få under liknande tillställn­ingar är nya upplevelse­r, man vill aktivt delta och pröva på.

– Under karnevalen får deltagarna pröva på att laga egen glass, tillreda söta delikatess­er med hjälp av proffsens bästa recept och förstås smaka på en rad olika glassar och chokladsor­ter, nämner Harju.

Varifrån kommer råvarorna

Besökarna får också rösta på årets glass och årets choklad, medan en proffsjury kommer att utse sina favoritgod­saker i en rad olika kategorier.

För den som inte nöjer sig med en munfull sötsaker utan också vill ha fakta kan man delta i olika diskussion­er om socker, kakao och råvarornas ursprung. Det blir också lite lättsammar­e programpun­kter, men praktiska tips hur man tillreder godis hemma och olika metoder för glassprodu­ktion.

Förutom glass i stora lass och choklad i alla strutar utlovar arrangörer­na också cirkuskons­ter och DJ:ar står för den musikalisk­a underhålln­ingen. Glass- och chokladfes­tivalen hålls på Kabelfabri­ken i Helsingfor­s den 28–29 april. Lördagens biljetter är dessvärre redan slutsålda, men ännu i går fanns det biljetter kvar till söndagen.

❞ Under karnevalen får deltagarna pröva på att laga egen glass

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Glass- och chokladkar­nevalen verkar bli en succé redan innan den öppnat, åtminstone vad gäller antalet besökare, för lördagens biljetter är redan sålda. På söndag finns det fortfarand­e möjlighete­r att smaka på sommarens glass- och chokladnyh­eter.
FOTO: PRESSBILD Glass- och chokladkar­nevalen verkar bli en succé redan innan den öppnat, åtminstone vad gäller antalet besökare, för lördagens biljetter är redan sålda. På söndag finns det fortfarand­e möjlighete­r att smaka på sommarens glass- och chokladnyh­eter.
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland