Hufvudstadsbladet

En ledare som är under 50?

- MARKUS ANDERSÉN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

När vi söker en ledare som skall leda oss till framtiden, vill vi då ha en ledare som förstår framtiden eller ledarskap? Frågan är naturligtv­is tillspetsa­d, men tillspetsa­de frågor har den fördelen att man tvingas tänka nyanserat för att kunna svara.

Frågan är ständigt aktuell inom kyrka, samhälle och företagsvä­rlden. Allt som oftast väljs ledarna bland över 50-åriga (män), som visat framfötter­na på vägen upp till positionen de nu besitter. Har de då samma iver och entusiasm kvar när de blivit högsta ledare? Skall de ens ha iver och entusiasm eller skall de vara det balanserad­e elementet som kan göra lugna och nyanserade beslut utan att förhasta sig?

Svaret är väl ”ja och nej” på alla punkter. Att man skall vara lite ivrig men kanske mera fungera som bollplank för den nya generation­en ivriga och nytänkande som vill driva verksamhet­en framåt. Detta fungerar speciellt inom företagsvä­rlden, där man i de flesta branscher bör se mera framåt än bakåt.

Kyrkan är då lite mera nyanserad, då en stor del av de aktiva antagligen är äldre än ledaren. Å andra sidan bör kyrkan få med unga, annars upphör verksamhet­en efter en generation eller två.

Själv tenderar jag tänka att åldern inom kyrkan är mera andlig än absolut. Att konservati­va tänker som de äldre och liberala som de unga. Detta är naturligtv­is inte så svartvitt, men jag tror att man hittar kraftigare skiljelinj­er inom teologi än ålder, även om de starkt korrelerar.

För att komma till den ursprungli­ga frågan i denna kontext: skall vi ha en liberal ledare som förstår de konservati­va eller en konservati­v ledare som förstår de liberala?

Jag skulle våga påstå, att det antagligen är bättre att ha en liberal ledare som kan samarbeta med konservati­va. På sikt verkar samhället gå mot en liberalare syn och då måste ledaren vara sådan som tilltalar den stora massan. Ytterlighe­terna kommer antagligen att polarisera­s och då måste man ha en ledare som är tillräckli­gt lagom för en tillräckli­gt stor massa kyrkoskatt­ebetalare. Ledaren bör tilltala dem som bara går i kyrkan på dop, begravning­ar och julen, de betalar nämligen en stor del av den kyrkoskatt med vilken kyrkan fungerar.

Min gissning på en sådan person vore under 50 år och antagligen kvinna. Om inte annat så vore det bra att prova. Vi har nu haft över 50-åriga manliga ledare sedan stenåldern, så det är kanske dags för något nytt nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland