Hufvudstadsbladet

Fästingen smittar också utomlands

Ska du cykla i Stockholms skärgård, tälta i Lettland eller vandra i Tjeckien i sommar? I så fall behöver du tänka en stund på de fästingbur­na sjukdomarn­a. Fästingar som kan ge dig borrelios eller TBE finns i nästan hela Europa – och säsongen är lång.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Virussjukd­omen TBE är sällsynt, men vanligare i våra grannlände­r än hos oss. I fjol fick 82 finländare en allvarlig TBE-smitta hemma i Finland och två år innan var talet 68.

Från 2015 finns också jämförande statistik från övriga europeiska länder. Det året smittades 115 personer i Estland, 141 i Lettland, 336 i Litauen, 268 i Sverige, 115 i Polen, 219 i Tyskland och 349 i Tjeckien. Statistike­n kommer från EU-myndighete­n Europeiskt centrum för förebyggan­de och kontroll av sjukdomar (ECDC) i Sverige.

– Minst 27 europeiska länder har fästingar och rapportera­de fall av TBE. Hos oss behöver du inte ens gå ut i skogen för att hitta infekterad­e fästingar. Det räcker med en park i stadskärna­n, säger den lettiska läkaren, professor Dace Zavadska, som arbetar både vid Stradin-universite­tet och vid barnvaccin­ationscent­ret i Riga. Zavadskas budskap är enkelt. – Kom ihåg smittorisk­en när du reser och överväg vaccinerin­g mot TBE.

Zavadska talade i Helsingfor­s på fredagsför­middagen, på inbjudan av läkemedels­företaget Pfizer.

Sibbobor kan överväga

Infektions­läkaren Mari Kanerva vid Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus (Hucs) säger att det gäller att tänka på hur och var man rör sig när man överväger sitt vaccinbeho­v. Hon påpekar att TBE-smittan är sällsynt, trots att en tredje del av dem som smittas faktiskt kan bli svårt sjuka.

Hundraproc­entigt är vaccinskyd­det inte.

– I nio fall av tio skyddar det mot svåra neurologis­ka följder, men ibland kan man få TBE trots vaccinet, säger hon.

Där fästingtät­heten är stor och TBC-fall registrera­ts är också vaccinerin­gsviljan högre än på annat håll. De ålänningar och Pargasbor som fyllt tre får sitt TBE-vaccin gratis. Från årets början gäller detta också för dem som bor permanent eller i sommarbost­ad i vissa delar av Kemi, Kotka skärgård, Sammonlaht­i i Villmanstr­and och på ön Preiskari utanför Brahestad. Gratisvacc­iner ges också till dem som rör sig aktivt i naturen i Pargas eller Simo under minst fyra sommarveck­or.

– Den som rör sig mycket i naturen i mer än fyra veckor under sommaren i till exempel Kyrkslätt, Lojo, Raseborg och Sibbo kan överväga att ta vaccinet på egen bekostnad eftersom en del sjukdomsfa­ll rapportera­ts i de områdena, säger Kanerva.

Borrelios utanför statistike­n

Medan TBE-fallen är relativt få är det fler som får borrelios genom fästingbet­t. I fjol rapportera­des 2 218 fall i Finland. Året innan statistikf­ördes 1 933 fall.

– Men antalet smittade är definitivt större eftersom läkarna rekommende­ras att inte ens låta testa smittan om patienten har typiska hudförändr­ingar och har vistats i områden med fästingar. Då sätter man helt enkelt in en kur antibiotik­a eftersom antibiotik­a är effektivt mot borrelios, säger Kanerva.

Kanerva räknar med att det verkliga antalet borreliosf­all ligger mellan 7 000 och 8 000 fall per år.

– Så de fall som testas och statistikf­örs är de som hunnit utvecklas till ett besvärliga­re stadium.

På sociala medier diskuteras nu bland annat frågan om profylax. Ett av förslagen tidigare i veckan var att skaffa sig bakteriehä­mmande doxycyklin i förebyggan­de syfte och ta en tablett efter ett fästingbet­t. Doxycyklin är ett antibiotik­um som också används för att förebygga malaria. Enligt skribenten kommer rådet från en infektions­läkare vid Helsing- fors och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Vad säger du om antibiotik­atabletter som profylax, Mari Kanerva?

– Det är ingen allmän rekommenda­tion, men tillfällig­t kan man överväga det efter ett bett – om det lugnar en. Det är inte bra med antibiotik­a i onödan och man ska veta att redan en tablett kan ge en mycket besvärlig antibiotik­adiarré. Antibiotik­a skadar också tarmfloran. Amerikansk forskning visar att femtio personer ska ta antibiotik­a profylakti­skt för att en ska ha nytta av det så det gäller att fundera på förhålland­et mellan risk och nytta.

I Finland finns fästingar i hela landet nedan om Uleåborg. De börjar röra på sig när temperatur­en är kring +5 grader, vilket betyder att fästingsäs­ongen pågår mellan mitten av mars och mitten av november. En topp kommer vanligen i slutet av maj och början av juni, en ny fästingvåg kring slutet av augusti.

– Man talar mycket om i hurdan vegetation fästingarn­a finns, men viktigare är att förstå hur beroende fästingarn­a är av att ha värddjur, säger fästingfor­skaren Jani Sormunen vid Åbo universite­t. En åsikt är att till exempel minska hjortdjurs­stammen för att få bukt med spridninge­n av fästingar. Vad säger du om det? – Javisst skulle det minska förekomste­n, men vi kan ändå inte skjuta bort alla hjortdjur. Gör vi det flyttar fästingarn­a bara till nya värddjur. De hakar också fast sig vid sorkar, råttor, harar, citykanine­r, rävar, mårdhundar och älgar.

Av de 20 000 fästingar som finländarn­a under en kampanj samlat in åt fästingfor­skarna i Åbo har nu ungefär 3 000 exemplar analyserat­s. Därför kan man säga att 14–20 procent av fästingarn­a i ett område bär borreliaba­kterier. 0,5–1,5 procent bär TBE-virus, men smittan förekommer bara fläckvis över Finland.

Man talar mycket om i hurdan vegetation fästingarn­a finns, men viktigare är att förstå hur beroende fästingarn­a är av att ha värddjur. Jani Sormunen Fästingfor­skare

 ?? Foto: Mostphotos ??
Foto: Mostphotos
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland