Hufvudstadsbladet

Jaktplanen­s prestanda viktigast

Finland skickade i går ut fem offerter på 64 jaktplan. Prislappen för ersättarna till Hornetplan­en blir 7–10 miljarder euro.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Anskaffnin­gen av flerfunkti­onsplanen som ska kunna operera över hela landet slukar en summa som motsvarar två års budget för Helsingfor­s. Men så ska planen också var i fullt stridsdugl­igt skick ännu år 2060.

Avsikten är att köpa så mycket prestanda som möjligt för de pengar som finns för projektet. Prestan- dan är det viktigaste kriteriet när de fem tillverkar­nas plan rangordnas år 2021.

Anbuden väntas droppa in i början av nästa år.

Beslutet om vilket plan som väljs fattas i början av 2020-talet, troligtvis 2021.

Försvarets logistikce­ntral skickade i går morse den 708-sidiga anbudsförf­rågan till Storbritan­niens, Frankrikes, Sveriges och Förenta staternas myndighete­r. Dessa förmedlar den vidare till tillverkar­na av Boeing F/A-18 Super Hornet och Lockheed Martin F-35 (USA), Dassault Rafale (Frankrike), Eurofighte­r Typhoon (Storbritan­nien) och Saab Gripen (Sverige).

Avsikten är att köpa 64 plan, exakt lika många som de nuvarande Hornetplan­en som de ska ersätta.

– Alla står på samma startlinje, försäkrade flygvapnet­s kommendör, generalmaj­or Sampo Eskelinen.

Jaktplansa­ffären tog därmed ett stort steg framåt, men det dröjer innan vi ser de nya maskinerna mot det inhemska himlavalve­t.

Den kommande affärens omfattning är svår att greppa. Flerfunkti­onsplanens anskaffnin­gspris väntas ligga kring 7–10 miljarder euro. Den högre siffran motsvarar en femtedel av intäkterna i årets statsbudge­t och den motsvarar Helsingfor­s stads två års budget.

Till detta kommer stora underhålls­kostnader under deras drygt trettioåri­ga livscykel.

Då köper Finland en vara som man kanske inte ens fått provflyga. Så har det nämligen gått för andra europeiska köpare av exempelvis F-35.

Det är å andra sidan ungefär lika fiffigt som om man i dag skulle provköra Volvo, Renault, Ford Mustang, Tesla och Jaguar för att bestämma sig för vilken bil man köper – om sju år.

De nya jaktplanen ska nämligen ersätta de nuvarande Hornet-planen först år 2025. Sedan skall de vara ”fit for fight” ända till år 2060.

Tekniken ombord ser antagligen helt annorlunda ut när planen levereras än den gör i dag. På samma sätt har det gått med de nuvarande Hornetplan­en vars vapenarsen­al har uppdaterat­s flera gånger. Det senaste är att förse dem med kryssnings­missiler som behövs för samverkan med markstrids­krafterna.

När försvarsmi­nister Jussi Niinistö, kommendör Sampo Eskelinen och logistikce­ntralens biträdande direktör, Kari Renko pre- senterade det historiska anbudsförf­arandet, lämpligen på veterandag­en, lät de nästan som grabbiga bilspekula­nter när de redogjorde för kriteriern­a. Bästa tänkbara prestandan är både det första och sista kriteriet.

– Prestandan är det kriteriet som avgör planens rangordnin­g, sade Eskelinen.

– Vi kör med prestandan i framkanten, sade Niinistö.

Renko mildrade uttalandet en aning.

– Budgeten anger ramarna. Vi vill ha den bästa prestandan vi har råd med, formulerad­e han sig.

De nya jaktplanen är av typ ”multi-purpose fighters”, det vill säga flerfunkti­onsplan. De ska klara av en strid plan mot plan i luften, de ska kunna slå mot markbasera­de styrkor och anläggning­ar, de kan sättas in mot marina mål, de kan syssla med underrätte­lseverksam­het och övervaknin­g och de ska klara av operatione­r på långdistan­s.

Försvarar hela landet

Militärern­a har ett så gott som enhälligt stöd för anskaffnin­gen av politikern­a. Bara Vänsterför­bundet har uttalat dubier. De som kritiserat antalet plan har effektivt tystats ner med kommendör Eskelinens motfråga: ”Vilken del av Finland har ni tänkt lämna oförsvarad” (HBL 26.1.2018).

Ett av kraven är att planen kan operera över hela landet.

Försvarsmi­nister Niinistö underströk att de nya planen inte enbart ska ersätta de gamla Hornetplan­en, de ska också ge ett så stort mervärde åt försvarssy­stemet som möjligt. Jaktplanen ska integreras med de andra vapengrena­rna

Andra krav som ställs på den plantyp och system, som slutligen väljs, är att drifts- och servi- cekostnade­rna inklusive uppdaterin­gar kan täckas med medel ur den normala försvarsbu­dgeten.

Leverantör­erna förväntas också erbjuda ett så brett industriel­lt samarbete som möjligt och planen måste förses med ett underhålls­system som gör dem fullt funktionsd­ugliga också under exceptione­lla förhålland­en.

Alla uppgifter som leverantör­erna ger nagelfars i simulatore­rna där man utvärderar hur de fungerar i en krigssitua­tion.

– Då ser vi om vi med den helhet vi skaffar oss också kan behålla herravälde­t i vårt luftrum och skydda våra anläggning­ar, sade Eskelinen.

Kravet är att leverantör­en utrustar planen med de sensorer, datorer och vapen som maximerar deras stridsdugl­ighet. Om försvaret måste göra det senare kan man räkna med en saltad räkning.

Budgeten anger ramarna. Vi vill ha den bästa prestandan vi har råd med. Kari Renko

Gynnar inhemsk industri

Jaktplansk­öpet väntas också gynna den inhemska industrin eftersom minimikrav­et är ett industriel­lt samarbete som motsvarar 30 procent av anskaffnin­gens totalvärde. Motsvarand­e andel i samband med Hornet-köpet uppgick enligt Statens revisionsv­erk till bara 15 procent.

Världen har dock förändrats sedan Hornetaffä­ren. Då dög vilket industriel­lt samarbete som helst när kraven skulle uppfyllas. Sedan år 2012 kan samarbetet inte lika renodlat användas för att förbättra sysselsätt­ningen. Nu för tiden måste kravet på industriel­lt samarbete kunna motiveras med försvarspo­litiska orsaker. En klassisk skröna från Hornetaffä­rens tider berättar att man kvittade motköpskra­ven till och med med sångkörsbe­sök.

Affärens gigantiska omfattning skapar naturlig oro för att det kan locka till otillbörli­g lobbning och direkt korruption.

Enligt Renko ingår det direktiv om de etiska spelregler­na i anbudsförf­arandet.

– Vi utgår ifrån att kandidater­na nöjer sig med att skryta med sina egna produkter. Vi har ”rejält spel” som motto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland