Hufvudstadsbladet

Det är ohållbart och skandalöst. Barnen är det mest värdefulla vi, det finländska samhället, har. Det måste synas i lönerna för dem som arbetar på daghemmen. Susanna Ginman i ledaren på sidan

Vården av barn – förr talade vi om dagvård, nu heter det småbarnspe­dagogik – väcker debatt. Det är bra med fler högtutbild­ade, och lönerna måste absolut höjas.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Principen om att det ska finnas en större andel med högre utbildning i personalen som vårdar och fostrar barn under den egentliga skolåldern är det inget fel på.

Det finns mycket forskning som visar hur viktig, rentav avgörande, tiden innan skolstarte­n är för barn, deras skolframgå­ng och framtid. Det handlar om att anpassa sig till en grupp och kunna fungera i den, men också om att profession­ella som arbetar med barn då kan fånga upp de barn som behöver stöd. Ju tidigare det stödet kan erbjudas desto bättre. När barnet har blivit en tonåring är det betydligt svårare på alla sätt att ta tag i problem med inlärninge­n eller social kompetens.

Det är en orsak till att det är bra med högtutbild­ad personal även om det naturligtv­is också i fortsättni­ngen behövs personal med annan utbildning, till exempel närvårdare med inriktning på barnskötse­l.

Efter 2030 ska tvåtredjed­elar av daghemsper­sonalen vara lärare inom småbarnspe­dagogik eller socionomer. I dag är kravet en tredjedel. Inom gruppen med högre utbildning ska minst hälften vara behöriga lärare.

Övergångsp­erioden är alltså lång, men dessutom ska de som redan nu arbetar på daghem med sin nuvarande utbildning betraktas som behöriga under hela sin karriär. Detsamma gäller dem som har inlett sina studier. Det enda undantaget är daghemsför­eståndarna där kraven skärps redan 2030. De barnträdgå­rdslärare som har arbetat som förestånda­re måste från och med 2030 ha magisterex­amen för att kunna fortsätta.

Avsikten är god och övergångsp­erioden är alltså lång. Men det kan finnas fog för kritiken som hävdar att lagtexten är snårig när det gäller behörighet­svillkoren och att det i praktiken kan drabba den personal som är socionomer och har fått sin utbildning i yrkeshögsk­olor. På den här punkten måste riksdagen skriva om lagen så den blir entydig.

Opposition­en har också kritiserat regeringen för att inte återta sina beslut om större grupper i daghemmen och begränsnin­gen av barnens subjektiva rätt att få en daghemspla­ts. Barn med arbetslösa föräldrar har enligt regeringen Sipiläs beslut inte automatisk­t rätt till en heldagspla­ts. Många kommuner, bland dem Hel- singfors, har låtit bli att införa de här restriktio­nerna.

Kritiken mot regeringen är på den här punkten berättigad. Begränsnin­gen av den subjektiva rätten medför ökad byråkrati, stick i stäv med regeringen­s linje. Större grupper innebär ofrånkomli­gt mindre tid för de enskilda barnen. Regeringen försvarar sig med att man i nästa års budget har infört ett särskilt stöd för daghem i utsatta områden och experiment­erar med avgiftsfri småbarnspe­dagogik. Men det räcker inte. För att vi ska kunna dra nytta av alla de fördelar daghemstid­en kan innebära, förutsätte­r det tillräckli­gt många vuxna.

Det är inte regeringen som beslutar om lönerna för dem som arbetar med barn, men nog politiker på kommunal nivå.

Lönen är urusel. De som har den högsta utbildning­en, alltså en högskoleex­amen har en grundlön på 2 300 euro. Det är ohållbart och skandalöst. Barnen är det mest värdefulla vi, det finländska samhället, har. Det måste synas i lönerna för dem som arbetar på daghemmen.

I dag råder det brist på behörig personal, allra mest barnträdgå­rdslärare, som har den längsta utbildning­en. Även om studieplat­serna kommer att utökas för att svara mot den nya lagens krav, löses personalpr­oblemet inte utan att höja lönerna.

Det handlar om prioriteri­ngar, alltså politisk vilja. Folkrörels­en ”Ei leikkiraha­a” ungefär ”Lekpengar duger inte!” har på en kort tid vuxit fram. Paradoxalt nog g sker det just efter att de nya kollektiva­vtaavtalen har godkänts, nts, men rörelsen är ute i ett angeläläge­t ärende. Det et är bra att förräldrar och ann- dra engage- rar sig, fack- förbundens kraft räcker inte till. Lönegropen är ett samhällspr­oblem och det måste lösas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland