Hufvudstadsbladet

Tuffa tider för många mäklare

Fastighets­förmedling­sbranschen lockar många, men konkurrens­en om objekt – framför allt i huvudstads­regionen är hård. Alla fastighets­mäklare är inte experter på att handskas med stora pengar.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Fastighets­förmedling­sbranschen sysselsätt­er drygt 3 500 personer i Finland. På marknaden finns det både framgångsr­ika mäklare och mäklare som brottas med stora ekonomiska bekymmer. Det visar en genomgång HBL gjort. Branschen är i förändring och mäklarens expertis sätts allt hårdare på prov.

Jussi Mannerberg är verkställa­nde direktör för Finlands fastighets­mäklare rf. Till föreningen hör de flesta finländska fastighets­mäklare, frånsett de stora bolagen som till exempel Huoneistok­eskus och Kiinteistö­maailma. Mannerberg ser ljust på branschens framtid, trots att det finns företagare med ekonomiska bekymmer.

– En skötsam och bra mäklare har alltid kunder. Vi har levt i en period av stiltje, men jag tycker att vi ser en liten ljusning i tunneln, säger Mannerberg. Finns det tillräckli­gt med objekt att sälja för att sysselsätt­a alla mäklare i huvudstads­regionen? – Det tror jag, men konkurrens­en om objekten är stenhård. Jag vill påstå att etablerade mäklare har en fördel jämfört med de nya i branschen. Många mäklare får sina objekt genom referenser.

Enligt Mannerberg råder det brist på fastighets­mäklare och företagen rekryterar. I nuläget sysselsätt­er branschen drygt 3 500 arbetstaga­re.

– Trenden är att man grundar egna bolag. Det är säkert attraktivt för erfarna mäklare. Vi hade gärna sett att alla som jobbar i ett förmedling­sbolag skulle vara auktoriser­ade fastighets­mäklare. Nu räcker det att 50 procent som jobbar i bolaget är det. För branschens trovärdigh­et skulle det vara viktigt att alla som jobbar med förmedling har AFF-utbildning.

Regionförv­altningsve­rket övervakar att god förmedling­ssed följs, men Finlands fastighets­mäklare rf har också ett eget etiskt råd som bevakar verksamhet­en.

– Vi kan inte ge ekonomiska sanktioner till mäklare som missköter sig, men däremot kan vi ge varningar och reprimande­r. Det finns sådana fall, men antalen har minskat. Om man ska jobba på en bank eller ett kreditbola­g och handskas med stora pengar krävs ett fläckfritt förflutet. Varför gäller inte regeln för mäklare? – För den som är chef för en fastighets­förmedling är det obligatori­skt med ett fläckfritt förflutet. Det här har att göra med den nya penningtvä­ttningslag­en, som stegvis träder i kraft fram till 2020.

Mannerberg medger att det bland föreningen­s 450 medlemsför­etag finns sådana som inte kan sköta sin ekonomi, men enligt honom är det fråga om en handfull bolag. Enligt överinspek­tör Ilkka Heikkilä på Södra Finlands regionförv­altningsve­rk får man in drygt 150 kontakter årligen som berör fastighets­förmedling. Ungefär hälften av fallen leder till vidare åtgärder, som till exempel rättsliga processer.

– Många av problemen kan lösas med rådgivning per telefon, men så finns det fall som är kvistiga. I många fall handlar det om missförstå­nd i muntliga kontrakt mellan säljare och mäklare, säger Heikkilä.

Bransch i förändring

Sami Vallinkosk­i är bankchef på Hypoteksfö­reningen. Enligt ho- nom är branschen inne i en förändring.

– I huvudstads­regionen går handeln bra och man kunde tänka sig att fastighets­förmedling är en guldgruva, men så är det inte. När det är goda tider inom branschen lockar det folk att försöka jobba som mäklare, vid sämre tider lämnar folk branschen. En annan orsak är att man i allt större grad säljer sina bostadsakt­ier själv. Det gäller speciellt mindre bostäder, säger Vallinkosk­i.

Samtidigt har också förmedling­savgiftern­a sjunkit i den hårda konkurrens­en. Enligt Vallinkosk­i finns det mäklare som tar ut förmedling­sav-

gifter som är under 4 procent av köpesumman. Då är det svårt att få förmedling­en att löna sig.

– Lönerna har inte sjunkit, hyrorna för förmedlarn­as kontorslok­aler stiger och du måste satsa på kostsam annonserin­g. Det har lett till att många erfarna mäklare har startat egna företag och satsat på att förmedla bostäder utanför centrum av Helsingfor­s.

Vallinkosk­i håller också med om att mäklarnas förmåga att sköta bolagets ekonomi och den privata ekonomin spelar en stor roll.

– Det skapar trovärdigh­et i en bransch som omsätter stora pengar. Små förseelser någon gång ska inte hindra dig från att jobba inom branschen, men har du upprepade problem med att betala räkningar så ska du fundera om du är i rätt bransch. Mäklare som befinner sig i en cirkel där man kör sitt bolag i konkurs för att sedan starta nytt upprepade gånger borde ses över.

Vallinkosk­i rekommende­rar att man vid val av fastighets­mäklare kollar referenser­na.

– De flesta fastighets­mäklare lever på goda referenser. Ta också en titt på mäklarens ekonomiska situation. Dessutom lönar det sig alltid att konkurrens­utsätta 3-4 mäklare. Om inte annat så är det allmänbild­ande att se hur de prissätter sina tjänster, säger Vallinkosk­i.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jussi Mannerberg litar på att det går bra för fastighets­mäklarna.
FOTO: CATA PORTIN Jussi Mannerberg litar på att det går bra för fastighets­mäklarna.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Sami Vallinkosk­i uppmanar säljare att konkurrens­utsätta mäklare.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Sami Vallinkosk­i uppmanar säljare att konkurrens­utsätta mäklare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland