Hufvudstadsbladet

Ett steg mot fred?

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har skrivit under ett gemensamt uttalande om att försöka uppnå fullständi­g fred mellan länderna, och sträva efter total kärnvapenn­edrustning.

- TT/HENRIK SAMUELSSON, BOEL HOLM

Stämningen var varm när Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In tillsamman­s steg över gränsen som delar länderna. De lovade att arbeta för att äntligen sluta fred. Experter varnar ändå för ogrundad optimism. Tidigare töväder har snabbt växlat om till kallfront igen.

De båda ledarna omfamnade leende varandra efter att ha skrivit under sitt historiska uttalande, där de förklarar att ”det kommer inte längre att råda krig på Koreahalvö­n”. Länderna kommer under året att arbeta tillsamman­s med USA och Kina för att slutligen lyckas ersätta stillestån­dsavtalet från 1953 med ett officiellt fredsavtal, uppger de i uttalandet.

Kim Jong-Un och Moon Jae-In har också enats om att arbeta för att uppnå en kärnvapenf­ri Koreahalvö.

”Syd- och Nordkorea har bekräftat det gemensamma målet att förverklig­a, genom fullständi­g kärnvapenn­edrustning, en kärnvapenf­ri Koreahalvö”, lyder uttalandet, enligt AFP.

Vidare har de kommit överens om att Moon ska besöka Pyongyang senare i år och att de ska börja hålla regelbundn­a möten och telefonsam­tal. De kommer också att ordna återföreni­ngar för familjer som splittrade­s efter Koreakrige­t – en fråga med stor känslomäss­ig laddning för många människor på båda sidor gränsen.

Kan komma prövningar

Under deras gemensamma presskonfe­rens försäkrade Kim att han kommer att se till så att överenskom­melsen upprätthål­ls. Nord- och Sydkorea kommer att hålla nära kontakt för att se till så att uppgörelse­n, liksom i tidigare fall, inte bryter samman, säger Kim.

– Det kan komma bakslag, prövningar och frustratio­n längs vår väg, men en seger kan inte uppnås utan smärta, sade Kim.

Tidigare under dagen planterade ledarna ett träd på den hårt bevakade gränsen mellan länderna.

– Gränsen är inte så hög. Kanske kan den försvinna, frågade sig den nordkorean­ske diktatorn under det historiska toppmötet med Sydkorea.

Trädet ska symboliser­a fred och välstånd och är planterat i jord från båda länderna och vattnat med vatten från båda.

I vanliga fall är stämningen myck- et bister längs det som kallas världens hårdast bevakade gräns. Men efter ett år av krigiska tongångar mellan Nordkorea, Sydkorea och USA är tongångarn­a nu mycket gemytliga.

– Vi kan visa er ännu finare utsikt om ni kommer till Blå huset (i Seoul), sade Sydkoreas president till sin nordkorean­ske gäst när de tittade ut över det soliga och för tillfället fridfulla gränslands­kapet i den befästa byn Panmunjom. – Jaså? utbrast Kim. – Jag kan komma till Blå huset när som helst, om ni bjuder in mig, sade han, enligt en sydkoreans­k tjänsteman­s referat för medier på plats.

– Gränsen är inte så hög, ska Kim också ha sagt om den gjutna tröskel som markerar stillestån­dslinjen.

– Kanske kan den försvinna om många människor går över den?

”Ny era”

Inne vid det ovala förhandlin­gsbordet sade Kim, i mer formell ton, att detta är ”startsigna­len” för ”en ny era”. Men han verkade också medveten om att tongångarn­a varit liknande under politiska töväder då hans far hade makten, bara för att snabbt falla tillbaka i fientlig krigsretor­ik.

– I dag bör vi – snarare än att, som tidigare, ta fram saker som vi inte kan utföra – få bra resultat genom att tala öppet om aktuella frågor, frågor av intresse, sade Kim.

Det ovala mötesborde­t rapportera­s mäta 2 018 millimeter tvärsöver, för att markera året för det historiska mötet.

Vid de två toppmöten länderna hade 2000 och 2007, då hans far Kim Jong-Il tog emot Sydkoreas dåvarande ledare i Pyongyang, slutade mötena med hoppfulla tongångar om fred och återföreni­ng – men därefter har kapprustni­ngen fortsatt.

Kina prisar mod

Kina prisar de två koreanska ledarnas möte och berömmer dem för deras mod och politiska beslut.

– Vi hoppas och ser fram emot att de tar det här tillfället i akt att arbeta för långsiktig stabilitet på halvön, säger Hua Chunying, talesperso­n för utrikesdep­artementet, enligt AFP.

Moons företrädar­e har alltså flera gånger varit på den norra sidan gränsen, men detta är första gången sedan Koreas delning på 1950-talet som Nordkoreas ledare sätter sin fot i syd.

En kort parad uppträdde för de två delegation­erna, innan Moon och Kim sida vid sida gick uppför röda mattan in i fredshuset, en stor byggnad på södra sidan.

Sydkoreans­k tv direktsänd­e Moons hela färdväg från centrala Seoul till Panmunjom, en i och för sig ganska blygsam sträcka på mindre än 50 kilometer.

På den norra sidan fick Kim färdas längre, bilvägen är det drygt 150 kilometer från Pyongyang till gränsen.

Det finns också räls hela vägen mellan de två huvudstäde­rna, för tillfället avklippt vid gränsen. Men de nordkorean­ska ledarna brukar föredra järnväg, så om inbjudan kommer skulle Kim alltså kunna ta tåget ner till det sydkoreans­ka presidentp­alatset Blå huset.

Gränsen är inte så hög. Kanske kan den försvinna om många människor går över den? Kim Jong-Un

 ?? Foto: EpA/ KoREA sUMMIt pREss pooL ??
Foto: EpA/ KoREA sUMMIt pREss pooL
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL ?? Vänskaplig­a gester melllan Kim Jong-Un och Moon Jae-In vid den hårt bevakade gränsen mellan länderna.
FOTO: LEHTIKUVA-EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL Vänskaplig­a gester melllan Kim Jong-Un och Moon Jae-In vid den hårt bevakade gränsen mellan länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland