Hufvudstadsbladet

Oreck stämmer VR

Förra USA-ambassadör­en Bruce Oreck stämmer VR och kräver bolaget på en miljon euro för att VR drog sig ur försäljnin­gen av Maskinverk­stadskvart­eret.

- STEFAN LUNDBERG

Oreck meddelade om den kommande rättsproce­ssen i en fränt formulerad skrivelse på sin offentliga Facebooksi­da. Oreck hävdar att VR och han var överens om prissumman och att kontraktet skulle signeras den 9 april när VR plötsligt hade en annan köpare som var villig att betala mera.

Han motiverar sitt skadestånd­skrav om en miljon euro med att han lagt ut den summan på planering och utveckland­et av projektet Train Factory.

Oreck hävdar att det var VR som hade fastställt det pris han och bolaget kom överens om. Oreck säger sig ha fått veta att den nya okända köparkandi­daten inte har för avsikt att använda fastighete­n utgående från omgivninge­ns och grannarnas önskemål utan för egen snöd vinning.

”Den andra köparen planerar att ta de delar de själva behöver och resten är rena fastighets­spekulatio­nen”, skriver Oreck.

Själv har han deklarerat att han vill utveckla kvarteret i samarbete med invånarna och att området ska fungera som ett center där man kan äta, shoppa, men också lära sig och uppleva någonting nytt. Fastighete­n skulle öppnas för konstnärer, artister och företagare. Oreck ingrep när invånarna protestera­de mot att VR tänkte sälja fastighete­n till järnaffärs­jätten Bauhaus. Stadsaktiv­ister och lokalpolit­iker satte sig då till motvärn.

Han rubricerar sitt Facebookin­lägg med att ”VR ansåg att pengar är viktigare än ärlighet”. Oreck avslutar med att det inte handlar om någon vanlig fastighets­affär utan att VR är ett statsägt bolag och att ”det handlar om Finlands ord”.

VR har hela tiden hävdat att fastighets­affären fortfarand­e är oavslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland