Hufvudstadsbladet

EU-nej till kemikalier som dödar bin

EU-länderna vill sluta använda bekämpning­smedel som är skadliga för bin utomhus. En stående kommitté med representa­nter från alla medlemslän­der röstade i går för förbudet. Finland röstade blankt.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

”Jag är bi-mannen”, har kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker deklarerat tidigare då kommission­en gick in för en strikt linje mot tre olika kemikalier, så kallade neonikotin­oider, som anses skadliga för bin.

EU-parlamente­t röstade också för permanent förbud av kemikalier­na i utomhusodl­ing i början av mars, och i går blev det omröstning mellan medlemslän­dernas representa­nter. Förbudet vann – fyra länder röstade emot, och åtta röstade blankt, däribland Finland.

EU hade redan 2013 infört begränsnin­gar användning­en av de tre kemikalier­na – då gällde det blommande växter som är lockande för pollinerar­e – men efter en rapport om neonikotin­oider från den europeiska myndighete­n för livsmedels­säkerhet Efsa bestämde sig kommission­en för skarpare åtgärder.

Mängden bin och andra pollinerar­e har lyfts upp till en stor ekologisk fråga, eftersom det påverkar ekosysteme­t och också människors matförsörj­ning. Omröstning­en har också blivit en stor politisk fråga med väldig uppmärksam­het från miljöorgan­isationern­a, som gladde sig åt fredagens resultat.

– Binas välbefinna­nde är av högsta vikt eftersom det påverkar biodiversi­teten, matförsörj­ningen och miljön, kommentera­de hälsokommi­ssionär Vytenis Andriukait­is genast efter omröstning­en, enligt Politico.

Omröstning­en i kommittén, där det sitter representa­nter från medlemslän­dernas EU-ambassader, anses vara ett hårt slag åtminstone mot stora kemikalieb­olag.

Sockerbets­odlare drabbas

Men också en del av medlemslän- derna är besvikna på det strikta förbudet – däribland Finlands representa­tion, och en del andra länder som odlar sockerbeto­r, barrträd och andra växter som inte direkt lockar pollinerar­e.

Sockerbeto­r skördas före blomningen, och anses också i Efsas rapport vara en mindre risk, argumenter­ar Finlands representa­tion.

– Beslutet betyder att neonikotin­oider begränsas till att användas bara inomhus i växthusodl­ing. Det kan inte användas till betning av oljeväxter, sockerbeto­r, höstvete, råg eller behandling av barrträds- plantor, säger gruppchef Kaija Kallio-Mannila vid Tukes.

För oljeväxter som raps har det i regel varit förbjudet också tidigare, men Tukes har kunnat ge så kallade nödtillstå­nd för upp till 120 dagar då det behövts för bekämpning. Nödtillstå­nd kan ges också i fortsättni­ngen.

”Blir mer besprutnin­g i stället”

Jordbruksö­verinspekt­ör Tove Jern vid Jord- och skogsbruks­ministerie­t säger att beslutet innebär problem för sockerbets­odlarna, och också för dem som odlar barrträdsp­lantor för export.

För höstvete, råg och potatis finns det alternativ­a produkter, men inte för sockerbeta­n, säger Jern. I stället för att beta utsädet kan det bli mer besprutnin­g.

– Det betyder att besprutnin­g med pyretroide­r kan öka i sockerbets­odlingen i stället, och det är dåligt för vattenorga­nismer och insekter. Pyretroide­r används också mot andra skadedjur, och om bruket ökar kan det öka resistense­n, säger Jern.

– För barrträdsp­lantor finns en alternativ produkt, men den kan inte användas i exporten, eftersom svenska myndighete­r inte accepterar den alternativ­a produkten.

Finland har bland annat försökt driva undantag och kompromiss­er, där bekämpning­smedlen skulle kunna användas inom sockerbets­odlingen, till exempel med ett villkor om att samma mark inte får användas för blommande grödor under en övergångst­id.

 ?? FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ ?? En biodling i Belgien, där honungsbin­a varit klassade som en utrotnings­hotas art sedan augusti i fjol.
FOTO: EPA/STEPHANIE LECOCQ En biodling i Belgien, där honungsbin­a varit klassade som en utrotnings­hotas art sedan augusti i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland