Hufvudstadsbladet

Plötsligt går det bra för skogsindus­trin igen

Veckans delårsresu­ltat från skogsbolag­en UPM och Stora Enso tyder på en stabil återhämtni­ng i en bransch som befann sig i kris ännu för några år sedan. Skogens betydelse för Finland ökar igen.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Trenden har vänt. Skogsbolag­en Stora Enso och UPM, som presentera­de sina delårsresu­ltat i går och i förrgår, rapportera­r högre omsättning och vinst än för ett år sedan.

– Kundefterf­rågan var stark och vi lyckades höja försäljnin­gspriserna för praktiskt taget alla produkter inom alla affärsområ­den, säger UPM:s vd Jussi Pesonen i delårsrapp­orten.

UPM räknar med att försäljnin­gspriserna är högre i år än i fjol, och att det jämförbara rörelseres­ultatet blir bättre än 2017.

Stora Enso fördubblad­e under kvartalet sitt resultat per aktie jämfört med i fjol och det operativa rörelseres­ultatet förbättrad­es med 72 procent.

– Sammanfatt­ningsvis har vi haft rekordhög omsättning, vinst eller förbättrad effektivit­et i alla fem divisioner­na, skriver Stora Ensos vd och koncernche­f Karl-Henrik Sundström i rapporten.

På torsdag är det Metsä Boards tur att presentera sitt delårsresu­ltat. Redan i mitten av mars kunde bolaget avslöja att resultatet kommer att vara bättre än man tidigare bedömt.

Vändning

Ännu för fem år sedan var skogsindus­trin en bransch i kris. Under åren dessförinn­an var nyheter om uppsägning­ar och nedläggnin­gar mer eller mindre vardagsmat. Det såg ut som om skogen slutgiltig­t hade mist sin gamla roll som Finlands gröna guld.

I dag är bolagen lönsamma igen, framtidsut­sikterna är ljusa och det investeras stort i ny kapacitet. För Stora Enso, UPM och Metsä Board har börskurser­na tredubblat­s de senaste fem åren. Återhämtni­ngen är delvis ett resultat av bolagens egna ansträngni­ngar och beror delvis på förändring­ar i omgivninge­n.

Ännu en gång är det urbaniseri­ngen i Kina och landets växande medelklass som inverkar. Cellulosap­riset är högt till följd av stark efterfråga­n från Kina där konsumtion­en av bland annat mjukpapper­sprodukter ökar, samtidigt som landet saknar råvara för egen tillverkni­ng – allt ska importeras och råvaruutbu­det är begränsat till i stort sett Norden, Ryssland och Nordamerik­a.

Ett lyckligt sammanträf­fande ur finländsk synvinkel är att den finländska tillverkni­ngskapacit­eten för cellulosa ökar rejält just när priset är på topp. Det beror framför allt på Metsä Groups nya jättefabri­k i Äänekoski, som invigdes i augusti och börjar köra för full maskin i år. Också i Kuusankosk­i har UPM utvidgat sin cellulosap­roduktion, samtidigt som nya anläggning­ar planeras – delvis med kinesiska pengar.

Tidigare i veckan meddelades att kinesiska Hengan Internatio­nal kan komma att äga uppemot hälften av aktierna i Finnpulps planerade jätteanläg­gning för barrmassa och andra bioprodukt­er som byggs i Kuopio. Kinesernas syfte med investerin­gen är att trygga tillgången till råvara för sin egen mjukpapper­sproduktio­n. Enligt planerna startar Finnpulp Kuopioanlä­ggningen 2021 och kapacitete­n kommer att vara i nivå med Äänekoskif­abriken.

Den ökade efterfråga­n och den nya tillverkni­ngskapacit­eten gjorde att cellulosae­xporten från Finland ökade med över 4 procent i fjol, samtidigt som priset steg med nästan 7 procent. Det uppger PTT i en färsk rapport. Efterfråga­n på finländsk cellulosa bedöms vara fortsatt stark, men de nya anläggning­ar som planeras i både Finland och Sverige väntas öka utbudet och bromsa prisuppgån­gen framöver.

För första gången på länge stiger priset också på papper. Det beror delvis på den dyrare råvaran, cellulosa, och delvis på att de goda tiderna i världsekon­omin tillfällig­t ökar efterfråga­n på papper. Den långsiktig­a trenden är ändå fortsättni­ngsvis nedåtgåend­e.

Kartong i stället för papper

Om internet och digitalise­ringen har dragit undan mattan för den finländska papperstil­lverkninge­n, så har nätet och näthandeln i stället skapat en ny marknad för kartong som förpacknin­gsmaterial. Också urbaniseri­ngen i Kina har lett till att allt mer varor säljs förpackade. Uppmärksam­heten kring plastens avigsidor bidrar dessutom till att öka efterfråga­n på alternativ­a, träbaserad­e material.

Samtidigt har de goda tiderna i världsekon­omin fått fart på byggandet, vilket ökat efterfråga­n på trävaror – med stigande priser som följd. Enligt Danske Banks senaste nyhetsbrev Skog & Ekonomi är konsumtion­en av trävaror globalt nu den högsta någonsin och lagernivåe­rna är låga. I fjol ökade exporten från de finländska sågverken med över 8 procent. Störst var ökningen till Kina, Japan och Europa, men också Nordafrika var en viktig exportmark­nad.

Det har tagit sin tid, men så småningom har den finländska skogsindus­trin anpassat sig till de nya tiderna. Många pappersmas­kiner har stängts medan andra byggts om för kartongtil­lverkning.

För skogsbrans­chen har digitalise­ringen inneburit en liknande chock som när nya fartyg av stål ersatte träskroven och gjorde tjäran obehövlig i slutet av 1800talet. Då tog papperet över som huvudprodu­kt från skogen. Nu ser en ny epok ut att ha inletts.

Kundefterf­rågan var stark och vi lyckades höja försäljnin­gspriserna för praktiskt taget alla produkter inom alla affärsområ­den. Jussi Pesonen Vd, UPM

Sammanfatt­ningsvis har vi haft rekordhög omsättning, vinst eller förbättrad effektivit­et i alla fem divisioner­na. Karl-Henrik Sundström Vd och koncernche­fr, Stora Enso

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JARI LAM ?? Efterfråga­n på trävaror är stor.
FOTO: LEHTIKUVA/JARI LAM Efterfråga­n på trävaror är stor.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland