Hufvudstadsbladet

Obefintlig­a bokslut och svag ekonomi kastar skugga över mäklare

Det finns fastighets­mäklare som brottas med ekonomiska bekymmer. Boksluten, om de finns tillgängli­ga, visar en sämre sida av mäklarna.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Cristal Asunnot som drivs av företagare­n Linda SaloniusPa­sternak gjorde 2016 en förlust på 52 000 euro före skatter. Bolaget Oy L.Salonius-Pasternak Consulting Ab har 21 betalnings­anmärkning­ar på drygt 31 000 euro. Salonius-Pasternak sticker inte under stol med att det är tufft i branschen.

– Den ekonomiska situatione­n har varit usel för mitt företag och det beror på att jag tagit fel beslut. Jag har anställt fel personer och haft en rättstvist med en arbetstaga­re. Jag tog mig helt enkelt vatten över huvudet, säger Salonius-Pasternak. Vad beror dina betalnings­anmärkning­ar på? – Utbrändhet! Energin gick åt till annat än att sköta det ekonomiska. Betalnings­anmärkning­arna är från i höst. Innan det var det inga problem. Det tycks vara företagare­ns öde att ibland snubbla och att ha det ekonomiskt tufft.

Salonius-Pasternak har inga planer på att kasta in handduken.

– Jag trivs med det här jobbet och jag har sålt bostäder för 37 miljoner euro. Vi är på väg mot det bättre, säger SaloniusPa­sternak.

Ab Snellman LKV Oy Sotheby’s Internatio­nal Realty visar i det senaste bokslutet en förlust på 455 000 euro och en soliditet på –78 procent.

– Vi är ett nytt företag och att få i gång verksamhet­en är alltid svårt. Nu ser det ändå bättre ut och vi har sålt flera lägenheter i över 1,5-miljonersk­lassen, säger delägaren Kenneth Katter. Du har tidigare varit vd för bolaget och lämnat posten? – Ja. Jag brinner mer för att sälja än att sköta vd-posten.

N & N Locus senaste bokslut är från 2011. I alla offentliga register efter 2011 finns det bara blanka sidor i bokslutet. Verkställa­nde direktören Kristian Sjölund vill inte berätta om bolagets ekonomiska situation, om det senaste bokslutet eller varför det inte finns nyare bokslut att tillgå. N & N Locus har en obetald skuld till Skatteförv­altningen på 26 150 euro.

– Vi har inte lämnat in ett bokslut, men vi ska lämna in det till Patent- och registerst­yrelsen inom kort. Jag vill inte säga något mer om siffrorna eftersom bokslutet inte är klart, säger Sjölund.

Den ekonomiska situatione­n har varit usel för mitt företag och det beror på att jag tagit fel beslut. Jag har anställt fel personer och haft en rättstvist med en arbetstaga­re. Jag tog mig helt enkelt vatten över huvudet.

Linda Salonius-Pasternak

Oy l.Salonius-Pasternak Consulting Ab

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland