Hufvudstadsbladet

Ett steg utan återvändo

- professor emeritus i företagshä­lsovård, Åbo GUSTAV WICKSTRöM

HäLSOVåRD Min far var läkare, som jag, och jag minns väl hur upprörd han var över att en känd psykiater lät så gott som alla sina patienter genomgå en så kallad EEGundersö­kning på sin privatmott­agning. Han hade skaffat sig en dyr elektroenc­efalograf-apparat, med vilken det var möjligt att registrera hjärnans elektriska aktivitet, och han sände alla som uppgett att de haft huvudvärk till EEG-undersökni­ng för att utesluta hjärntumör som orsak till symtomet. Huvudvärk är emellertid ett vanligt besvär, medan hjärntumör är en ovanlig sjukdom, som inte heller alltid kommer fram vid en sådan undersökni­ng. Den var för all del riskfri, men den var dyr. Också om man sålunda med fog kunde ifrågasätt­a hans förfarande, var det ändå svårt att entydigt fördöma det.

I dag visar de internatio­nella investerin­gsbolagen allt större intresse för hälsovårde­n. De ser branschen som ett område med större utveckling­smöjlighet­er än de traditione­lla industrier­na. Också i vårt land köps de små, privata läkarcentr­alerna i snabb takt upp av stora, börsnotera­de bolag. Frågan är därför inte längre om enskilda läkare eventuellt skor sig oskäligt på sina patienters bekostnad, utan den gäller de stora börsbolage­ns strävan att ytterligar­e utvidga sin verksamhet. De här bolagens främsta uppgift är att ge ekonomisk vinst åt sina aktieägare, oberoende av om de är hemma i Finland, Sverige, Förenta staterna eller någon annanstans i världen. Ägarnas intresse styr bolagens utveckling och bolagsledn­ingen förutsätts se till att avkastning­en på aktierna blir så stor som möjligt.

Inom den kommersiel­la hälsovårde­n inbringar läkarbesök och klinisk läkarunder­sökning i sig inte så mycket som olika laboratori­eundersökn­ingar och andra specialund­ersökninga­r.

En god vän till mig, som i Helsingfor­s höll privatmott­agning på ett av de stora börsbolage­n, berättade att han på ett internt läkarmöte, där man gått genom statistik över verksamhet­en, fått höra att han använt sig av röntgenavd­elningens tjänster i betydligt mindre utsträckni­ng än hans kolleger. Man talade inte mer om saken, men vinken var klar. För de myndighete­r, som övervakar bolagens verksamhet, är det emellertid många gånger svårt att ingripa för att stävja användning­en av onödiga eller dåligt motiverade undersökni­ngar och åtgärder.

Den hälsovårds­reform, som regeringen nu föreslår, skulle innebära att den offentliga sektorn framdeles inte kommer att klara sig i konkurrens­en med de stora börsbolage­n. De kan nämligen ta reda på kostnadsst­rukturen på den offentliga sidan och därefter lägga ett billigare bud för den verksamhet som utsätts för konkurrens. Under en övergångsp­eriod kan enskilda hälsoföret­ag i en börsnotera­d koncern vid behov få lån av moderbolag­et, som senare får tillbaka sina pengar med god ränta i något land med låg beskattnin­g.

Ifall de stora, kommersiel­la bolagen tar över styrningen av hälsovårde­n i vårt land, kommer den offentliga förvaltnin­gen inte att ha möjlighet att i ett senare skede återta den, också om det skulle visa sig att reformen skulle leda till kraftigt ökade hälsovårds­kostnader. Ifall riksdagen verkligen skulle godkänna regeringen­s förslag, skulle vårt land ta ett steg utan återvändo och, som jag ser det, ett ödesdigert sådant.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland