Hufvudstadsbladet

Emancipati­on och aktivering

Lagen om inlösen av torp behandlade­s den 25 januari år 1918, just då landet klövs itu.

- ANN-CATRIN öSTMAN är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.

Frigörelse kom den att kallas, den omfattande reform som gav landets torpare och andra legotagare rätt att lösa in den jord de brukade. Kring sekelskift­et 1900 dryftades sociala frågor. Just i Finland dominerade jordfrågan eftersom landsbygde­ns samhälleli­ga klyftor var genomgripa­nde och städerna små. Dels handlade det om de jordlösa, jordfattig­a som inte hade något att odla i ett land där få andra näringar fanns, dels om torpare som betalade jordlega i form av dagsverken eller pengar.

Lagen om inlösen av torp behandlade­s den 25 januari år 1918, just då landet klövs itu. På agendan fanns en reform som hade manglats under en mycket lång tid men som fastnat i storfurste­ndömets kejserligt styrda lagstiftni­ngsapparat.

Edvard Gylling, en socialdemo­kratisk lantdagsma­n, var med om att forma den lag som antogs efter kriget av ett decimerat parlament. Tidigt förespråka­de hans parti rätten att inlösa jord. Själv jämförde Gylling torparnas situation med bondeemanc­ipation, det vill säga det skeende då bondebefol­kningen frigjordes från feodalt förtryck och/eller livegenska­p. I torparväse­ndet såg Gylling, en historiker som disputerat på temat, feodala kvarlevor och ville med det här argumentet stöda torparnas rätt till ägande. Vad gäller formande av nya småbruk för obesuttna intog partiet en mera kluven hållning – och exempelvis lantdagsma­nnen Edla Hjulgrén, som föll offer för terror i maj 1918, framhöll att småbruk knappast skulle bidra till kvinnors bildning och frigörelse.

Kunde en tidig torparrefo­rm ha förhindrat detta inbördeskr­ig? I boken ”Upp trälar” skildrar Väinö Linna den osäkerhet som präglade torparlive­t och den bitterhet som upprepade besvikelse­r medförde. Merparten av torpen i Finland var knutna till bondehemma­n, inte till större lantegendo­mar som i Linnas bok. Men även om forskning visar att torparna återfanns på bägge sidor under våren 1918, ska varken de jordfattig­as eller torparnas situation underskatt­as när krigets bakgrund tolkas. Många hade vräkts och efter ett så kallat moratorium hotade flera vräkningar, något som kunde medföra förlust av hem och den egendom som var bunden i uppodlad jord. Också agrarhisto­risk forskning har blottlagt osäkerhet och rädsla, känslor som inte ska förringas.

Även politiker från andra partier kom senare att använda ordet frigörelse och det är just med detta ord, i termer av emancipati­on, som den omfattande reformen senare har omtalats. Också många andra politiker stödde förslaget om rätt till friköp och (manligt) oberoende. Förutom moralekono­miska argument och social rättvisa framhölls det ”hälsosamma” i ägandet och de aktiverand­e – det vill säga flithöjand­e – effekter detta kunde få.

I dessa dagar debatteras också en reform med liknande ord, men till vilka traditione­r ska den nu aktuella aktivering­sreformen länkas? Även nu handlar det om trygghet men inte om jorddelnin­g utan om arbetsdeln­ing. Låt oss hoppas att denna reform inte skapar alltför stora repor i vår samhällsvä­v.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland