Hufvudstadsbladet

Redo för rekordkast – om ryggen håller

Först det positiva: Oliver Helander har satt rekord i gymmet hela vintern och har alla förutsättn­ingar att nå helt nya höjder. Det negativa: ryggproble­m har gjort livet surt för 21-åringen de senaste månaderna. Säsongens mål är redan klara: 85 meter och e

- TEXT & FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Med rätt melodi låter det nästan som en dålig barnsång: armbåge, tumme, axel, rygg – axel, rygg. IF Raseborgka­staren Oliver Helander har haft sin beskärda del av skadeprobl­em de senaste åren. I fjol satte armbågen stopp för deltagande i Sverigekam­pen.

I år har mystiska ryggbekymm­er satt sin prägel på försäsonge­n. Det var under ett träningslä­ger på Teneriffa i slutet av februari som Helander insåg att allt inte stod rätt till.

– Skadan syns inte på magnetbild­er, vilket ju är positivt, men samtidigt frustreran­de. Jag är nog på bättringsv­ägen och känner inte av skadan lika mycket som för några veckor sedan, säger Helander. När kunde du senast genomföra ett ordentligt kastpass utan smärta? – Smärtfritt vet jag inte, men i januari klarade jag av att kasta relativt hårt.

Rekordbåga­r att vänta

Just nu väntar en liten kamp mot klockan. Om allt går enligt planerna åker Helander på träningslä­ger till Turkiet i början av maj för att slipa på formen. Tävlingssä­songen tänker han inleda några veckor senare i Vanda. Tränaren Glenn Lignell är inte orolig:

– Vi får jobba enligt hur ryggen känns. Alla övningar går att göra på sätt eller annat. Just nu fokuserar vi mer på explosivit­et och snabbhet. De är Olivers goda egenskaper. De tunga styrkeövni­ngarna är redan gjorda.

– Det är nog underligt. Läkaren sa att han aldrig sett en så bra magnetbild av en spjutkasta­res rygg.

Frånsett den oväntade ryggskadan har vinterns träningar gått enligt planerna. Helander har lyft rekordvikt­er i de flesta träningsmo­menten. Det syns. Helander ser mer vältränad ut än tidigare och har lagt på sig några kilo muskler.

En orsak till rekordförb­ättringarn­a är en rejält ökad träningsmä­ngd.

– I fjol tränade jag nästan aldrig två gånger per dag. Nu blir det ofta dubbla pass. Jag har gått framåt en hel del, men min nivå var ju också dålig tidigare, säger Helander och skrattar.

– Ja, det var lite regionmäst­erskap över det hela, säger Lignell.

Siktet inställt på 85 meter och EM

Nu gäller det att omsätta framstegen i det dunkelt belysta gymmet i Karis bollhall till rekordbåga­r ute på grönskande gräsplaner. Helander har inte hymlat om att målet är inställt på 85 meter. Rekordet från i fjol lyder 80,25.

– Det kändes som om jag hade 3–4 meter till i kroppen i fjol, som jag inte fick ut på tävling. Åttiofem meter känns rimligt, säger Helander. Måste du få till ett superkast för att det ska lyckas, eller räcker det med en normalare prestation? – Det krävs en lite bättre prestation än normalt, inte behövs det någon otrolig fullträff.

Med ett kast på 85 meter tror Helander att han skulle nosa vid längderna som krävs för att säkra en plats till EM – säsongens stora mål. Helander och Lignell har prickat in 10–12 tävlingar i kalendern. Andra betydande tävlingar är FM och Sverigekam­pen.

– Det skulle också vara kul att tävla utomlands, säger Lignell.

– Jag skriker inte efter Diamond League-tävlingar, men någon tävling på nivån under det kunde passa bra, förtydliga­r han.

Frustreran­de att se BK-46 förlora

Helander har fått leva med epiteten superlöfte och multitalan­g i många års tid. Pressen har inte precis blivit mindre med åren. Helander – som slutligen valde spjutet framför handbollen 2016 – förväntas bli den finländska spjutkastn­ingens nya kung. En stolt spjutnatio­ns räddare i en förändrad friidrotts­värld där 90-meterskast blivit vardag.

I en intervju med Vasabladet i vintras sade Antti Ruuskanens tränare Jarmo Hirvonen att Helander är Finlands nästa stora kastare. I samma veva menade Tero Pitkämäki i en intervju med Yle Sporten att Helander kan kasta 90 meter inom några år.

Den alltid kolugne Helander tar uppståndel­sen med ro.

– Det är ju roligt att höra att jag är begåvad.

Nu och då kliar det fortfarand­e i Helanders handbollsf­ingrar. Han värmer gärna upp med en boll i handen. Några dagar innan den här intervjun såg Helander lillebror Benjamin göra fem mål då BK-46 förlorade den första semifinale­n mot Dicken med 31–34 efter förlängnin­g.

– Jag hade gärna hoppat in och hjälpt till. Det var frustreran­de att följa med från sidan, säger den tidigare A-landslagss­pelaren.

Någon handboll ser det inte ut att bli i år, även om en del BK-spelare halvseriös­t föreslagit att Helander skulle kunna skriva på ett tiodagarsk­ontrakt. Fokuset på spjutet är hundraproc­entigt.

– Jag spelade i Sjundeå Cup i fjol och skulle bara skjuta straffarna. Det slutade med att jag spelade hela matcher. Skaderiske­n är lite för stor för det, säger Helander.

❞ I fjol tränade jag nästan aldrig två gånger per dag. Nu blir det ofta dubbla pass.

Oliver Helander

 ??  ?? Oliver Helander kastade 80.25 i fjol – i år siktar han på 85 meter.
Oliver Helander kastade 80.25 i fjol – i år siktar han på 85 meter.
 ??  ?? Tränaren Glenn Lignell är inte orolig – han tror att Helanders ryggproble­m löser sig innan säsongen.
Tränaren Glenn Lignell är inte orolig – han tror att Helanders ryggproble­m löser sig innan säsongen.
 ??  ??
 ??  ?? Helander har gått från klarhet till klarhet i gymmet. I vintras tog han 140 kilo i frivändnin­g.
Helander har gått från klarhet till klarhet i gymmet. I vintras tog han 140 kilo i frivändnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland