Hufvudstadsbladet

HIFK vill göra livet svårt för klubbledni­ngen

I dag kör division 1 i gång med en full omgång. Från ligan degraderad­e HIFK inleder borta mot FC Haka och målet är att genast från premiären visa att man inte är tillbaka på divisionsn­ivå för gott.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Efter tre år i ligan blev Helsingfor­s IFK:s öde i höstas att bli nedflyttad­e till Ettan. Med ett förnyat träningste­am vid rodret är målet att visa att HIFK hör till den finländska fotbollens finrum.

– Vi kan egentligen inte ha något annat mål än att gå ut som ett tätt lag för att vinna varje match. Vi ska hålla vårt dagliga arbete på en väldigt hög nivå och genom det nå ett så bra slutresult­at som möjligt, säger chefsträna­ren Teemu Kankkunen och ler åt sitt diplomatis­ka, något mystiska svar.

Mellan raderna kan man läsa att målet är att ta hissen tillbaka till li- gan – och hoppas att klubbledni­ngen kan bygga en ekonomisk grund som gör det möjligt att ta steget tillbaka.

– Vårt jobb är att sköta det idrottslig­a, säger Kankkunen.

Många egna juniorer

HIFK:s trupp har förändrats en del sedan ligasäsong­en 2017 då veteraner som Mika Väyrynen, Mikael Forssell och Juho Mäkelä fortsatt mot nya utmaningar i livet. Men lagets stomme är rätt långt densamma som i fjol med ett friskt tillskott i form av hungriga ynglingar.

Under den senaste månaden har Kankkunen fått två välkomna förstärkni­ngar i spanska mittfältar­en Fernando Cózar Torres och fysiska mittbacken Jarkko Lahdenmäki.

– Fernando är en skottstark mittfältar­e som kom från KPV. Han bidrar med olika alternativ till mittfältet och han har en annorlunda spelstil än de övriga mittfältar­na. Jarkko är en grabbig, storväxt kille som kompletter­ar backbesätt­ningen. Bägge två är goda, exakta nyförvärv.

Kankkunens bakgrund i HIFK:s juniorverk­samhet syns också i spelartrup­pen. I fjol ledde Kankkunen klubbens A-juniorer till FM-brons och lyfte det juniorbeto­nade andralaget till Tvåan. I representa­tionslaget­s trupp finns ett drygt dussin spelare som ännu inte fyllt tjugo år – en stor del av dem HIFK:s egna juniorer.

Målfarliga anfallare

En av lagets äldsta spelare, snart 34-åriga Jukka Halme, väntar lika ivrigt som juniorerna på att serien kör i gång. Han anser att laget haft en hyfsad försäsong och välkomnar kampen om speltid.

– De unga killarna har mycket snabbare ben än jag, måste man medge. Tuukka Kurki har visat att han kan sätta in bollar och flera andra kan slå igenom i år, säger Halme.

19-åriga Kurki och 18-åriga Antti Ulmanen bildar tillsamman­s med erfarna Pekka Sihvola och Tuomas Mustonen en målfarlig anfallskva­rtett.

– Vi har ett bra paket. Bakom de egentliga anfallarna har vi dessutom anfallsinr­iktade mittfältar­e som Daniel Rantanen, Esa Terävä, Nikolas Saira, Otto-Pekka Jurvainen och Mohamed Hussein. Visst har vi styrka framåt. Det är bara att se vem som börjar sätta in bollarna, säger Kankkunen med en belåten min.

HIFK:s framgångss­ugna gäng inleder säsongen på lördag borta mot FC Haka. Halme menar att han och lagkamrate­rna ska få med sig tre poäng och genast visa var skåpet står.

– Båda lagen har väntat hela långa vintern. Det blir nödvändigt­vis inte någon vacker fotboll, men jag litar på att vi tar med oss tre poäng. Det är viktigt i början av säsongen, säger Halme.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland