Hufvudstadsbladet

Valborgsme­nyn går att förbereda

Vid högtider spelar maten en viktig roll, så även vid valborg. Men denna dag är valet av mat fritt. Här kommer en meny som även ger kocken en chans att få vara med på festen.

-

Nu tänkte vi fira in maj med en valborgsme­ny, som går fint att förbereda. Då kan alla vara med och hälsa våren välkommen och ingen behöver stå i köket när gästerna kommer.

Förrätten funkar lika bra utomhus på picknick som hemma vid matbordet. Det är bara att packa ned pajerna, som är lika goda varma som kalla, lite charkuteri­er, något gott att dricka och lite servetter. Förberedd står huvudrätte­n hemma och väntar, och behöver bara en snabb uppvärmnin­g för att få den sista ytan innan den är klar att serveras.

Till efterrätt blir det semifreddo, som betyder halvfrusen, och det är så Daimglasse­n ska serveras. Har man förberett den i god tid behöver den en stund i kylen för att mjukna. Den smakar också mycket mer om den inte är för hårt frusen. Servera med bär eller gör en stark chokladsås med lite socker så att den inte blir för söt.

En tradition

Många tänder gärna upp grillen lagom till valborg. Beger man sig ut i det fria kan man ha med en engångsgri­ll eller invänta den fantastisk­a glöden som blir om man tänt en brasa. Linda in pajen i dubbelt grillfolie och lägg på värmen en stund om du vill ha den varm.

Valborg är annars en tradition som ser likadan ut hos de flesta år efter år, nästan som julafton. Man träffar samma personer på samma ställe, men det är kanske inte släkten utan goda vänner som man umgås med i stället. Men maten kan variera från år till år, beroende på vårens mattrender, temperatur och väder.

Minipajer med pesto Till 16 stycken, 45 minuter + 30 minuter i kylen Pajdeg:

3 dl vetemjöl 125 g smör 2 msk kallt vatten Fyllning: 3 msk pesto 200 g kronärtsko­ckshjärtan 2 ägg 1 1/2 dl vispgrädde 1/2 tsk salt 1 krm peppar 2 dl riven ost

Servera med:

salami parmaskink­a rucola basilika

■ Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i portionsfo­rmar av aluminium eller lägg pajdegen i muffinsble­ck. Nagga degen. Ställ i kylen i 30 minuter. Förgrädda i ugnen på 200 grader i 10 minuter.

 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? ■
Minipaj med pesto går att förbereda och är lika god kall som varm.
FOTO: BOSSE NILSSON ■ Minipaj med pesto går att förbereda och är lika god kall som varm.
 ?? FOTO: ADOBE STOCK ?? ■
Kronärtsko­ckshjärtan.
FOTO: ADOBE STOCK ■ Kronärtsko­ckshjärtan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland