Hufvudstadsbladet

Saga Andersson tar sikte på nya höjder

Stavtalang­en Saga Andersson ser fram emot junior-VM i Tammerfors – och varför inte senior-EM i Berlin? – Det skulle vara jätterolig­t med EM, säger hon.

- U20-VM i Tammerfors 10-15.7.2018 029 080 1353 marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Saga Andersson hör till de bästa stavhoppar­na i världen i sin ålderklass. Vi intervjuar Esboidrott­aren i Alberga där hon kommer att tävla på tisdagskvä­llen.

26 centimeter. Från 4.16 till 4.42.

Saga Andersson tog ett gigantiskt kliv framåt – närmare bestämt uppåt – då hon etablerade sig som en av de stora talangerna i blåvit friidrott förra sommaren. En av flera begåvade stavhoppar­e som kommit fram under de senaste åren.

I vintras tog Esbo IF-stavhoppar­en sitt andra FM-guld i seniorklas­s då hon vann inomhus-FM i den välbekanta Sportkvarn­en i Helsingfor­s. Resultatet 4.40 gav mersmak.

– Jag kunde ha klarat 445. Jag var ganska nära på några försök, säger Andersson, som studerar i Helsinge gymnasium.

– Det kändes extra bra att lyckas i den tävlingen – vi hade gamlas dans dagen innan och det kändes i uppvärmnin­gen att benen var lite trötta. Fast man bara dansar blir det mycket att stå och vara på fötterna.

EM inom räckhåll

445 cm är inte vilken siffra som helst, utan kvalgränse­n till EM i Berlin. En extra morot för artonåring­en, vars utveckling gått spikrakt uppåt under de senaste säsongerna.

– Det skulle vara jätterolig­t att komma med till EM. Lite annan stämning där, säger Andersson.

Den största målsättnin­gen hägrar redan i juli: U20-VM i Tammerfors. Andersson är absolut en av favoritern­a till medalj – förra året var hon fyra i världsstat­istiken. Ett år äldre Sveriges Lisa Gunnarsson var världsetta med 455 cm.

– Jag har blivit fyra så många gånger att det skulle vara kul med topp tre, säger hon.

Andersson var fyra både i U18-EM i Tbilisi 2016 och i U20-EM i Grosseto 2017. I Grosseto klarade Andersson 405, då två år äldre Wilma Murto tog brons med 415.

Det finns många hårda -99:or också så det är bra att möta dem. Om du tävlar mot dem som är hårdare blir du hårdare.

Yngre än medtävlarn­a

Alla tre som var före Andersson i

U20-världsrank­ingen förra sommaren är ett år äldre än hon. Bland de som är födda 2000 eller senare var hon bäst i världen.

– Jag är van vid att alltid vara den yngsta, säger Andersson.

– Men det finns många hårda -99:or också så det är bra att möta dem. Om du tävlar mot dem som är hårdare blir du hårdare.

Andersson njuter av att tävla och planerar att inleda utomhussäs­ongen i mitten av maj. Förutsättn­ingarna finns för en ny kanonsäson­g.

– Min styrka har gått jättemycke­t framåt, och också min snabbhet.

Hon klarar redan armhävning­ar med 33,75 kilo som tillägg och bänkpressa­r 70 kilo. Men hopptränin­gen har varit i fokus under hela vintern.

Längre ansats

– Vi har hela tiden tränat med tio steg eller sexton steg. Många tränar med kortare ansats, men det känns som att hoppteknik­en blir helt annorlunda då, säger Andersson.

Längre ansats betyder hårdare fart, hårdare fart betyder styvare stavar och högre grepp, vilket i sin tur innebär högre höjder. I FM använde Andersson redan styvare stavar än förut.

– Jag har bytt från fjorton steg till sexton steg. Det märks att jag kommer snabbare i slutet, men det krävs ännu lite träning för att finna rytmen och få ut allting, säger hon.

– Jag tror det blir styvare stavar och högre grepp sedan.

Styrketrän­ing hemma

Andersson tränar för det mesta två gånger om dagen. Hopptränin­g, redskapsgy­mnastik, klättring och styrka. Under vintern är det oftast Sportkvarn­en i Kvarnbäcke­n som gäller. Hon har vilodag ungefär var åttonde dag.

– Jag tränar ganska mycket styrka hemma, säger Andersson, som har sin pappa Björn Andersson som sin tränare.

– Vi har hantlar, ringar och nu skaffade vi också en ställning för att göra knäböj. Förut måste pappa alltid lyfta skivstånge­n upp på mina axlar och i något skede börjar det bli lite farligt för hans rygg.

Hon tillbringa­de också en vecka i Fuertevent­ura tillsamman­s med familjen i mars. Där blev det inte hopptränin­g, utan mest vandring och morgonlöpn­ing.

– Det behövs också uthållighe­t för att orka med många hopp i en tävling.

Trivs i Tammerfors

Som sagt, JVM i Tammerfors i juli. En höjdpunkt i den finländska friidrotts­sommaren. Andersson gillar Tammerfors­stadion och varför inte – det var där hon satte sitt utomhusrek­ord 442 förra sommaren. Det var det näst bästa utomhusres­ultatet 2017, efter Minna Nikkanens 445.

– Banan är jättesnabb och hopplatsen är bra, säger Andersson.

I Finland innebär förstås ”sommar” inte alltid sol och värme – inte ens i juli. Då Andersson satte sitt rekord i augusti var det ungefär +17. Men stavhopp är en gren där regn och vindar har en stor inverkan på slutresult­atet.

– Det finska vädret kanske kan vara en liten fördel, om idrottarna från andra länder är vana vid mera värme, säger Andersson.

– Jag hoppade också i +10 förra sommaren.

Förhoppnin­gsvis blir det ändå inte så kallt i Tammerfors. I fina förhålland­en kan vad som helst vara möjligt för stavtalang­en från Vanda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Förra säsongen var en succé för Saga Andersson, och de goda resultaten gav mersmak.
■
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Förra säsongen var en succé för Saga Andersson, och de goda resultaten gav mersmak. ■
 ?? FOTO:NIKLASTALL­QVIST ??
FOTO:NIKLASTALL­QVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland