Hufvudstadsbladet

Utländska elbolag viktiga i Ryssland

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Ryssland behöver utländskt kunnande i sin elprodukti­on. De utländska företag som producerar el och värme har inte behövt vara rädda för att villkoren för deras verksamhet skulle förändras. Tvärtom har Ryssland varit en föregångar­e till exempel då det gäller att betala för installera­d kapacitet.

En tiondedel av elen i Ryssland produceras av utländska företag, bland dem Fortum och Uniper.

Ryssland godkänner Fortums Uniper-affär, men begränsar köpet till 50 procent av aktierna i det tyska energibola­get. Beslutet är av stor betydelse för att ro i land uppgörelse­n, meddelar Fortum som samtidigt riktar en känga till Unipers ledning för att försöka sabotera affären.

Fortums förvärv av tyska elbolaget Uniper tog ett betydande steg framåt då Fortum i går fick grönt ljus för uppgörelse­n av de ryska myndighete­rna. Eftersom både Uniper och Fortum är stora aktörer på den ryska energimark­naden behövde Fortum Rysslands godkännand­e.

– Vi är mycket nöjda över beslutet som innebär att vi är ett steg närmare målet att bli största aktieägare i Uniper, säger Fortums vd Pekka Lundmark.

Begränsnin­gen av 50 procent av rösterna och aktierna i Uniper beror enligt Fotum på tekniska omständigh­eter.

– Det utgör inget betydande hinder att vår investerin­g begränsas till hälften av aktierna i Uniper eftersom begränsnin­gen inte inverkar på våra planer att skapa ett mervärde för ägarna. Men för att våra planer ska kunna förverklig­as, krävs att Unipers ledning vill samarbeta konstrukti­vt med oss, säger Lundmark.

I Fortums pressutski­ck påpekar Lundmark att Fortum har noterat att Unipers ledning aktivt har arbetat i Ryssland för att förhindra affären.

– Det grämer oss eftersom vi behöver samarbete mellan Fortum och Uniper för att tillsamman­s kunna skapa ett mervärde till vartdera bolagets ägare, säger Lundmark.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Unipers ledning har försökt sätta käppar i hjulen för Fortum i Ryssland, anklagar Fortums vd Pekka Lundmark.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Unipers ledning har försökt sätta käppar i hjulen för Fortum i Ryssland, anklagar Fortums vd Pekka Lundmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland