Hufvudstadsbladet

Herrklubba­rna måste välja väg

Olika syn i Handelsgil­let och Svenska Klubben på kvinnofråg­an

- TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Ledningen i Handelsgil­let hoppas kunna öppna föreningen också för kvinnor.

– Vi kan inte maximera vår målsättnin­g, att främja det finska näringsliv­et, om vi utestänger hälften av alla som är med i samhället, säger gillets ordförande Johan Hjelt.

Då gillet med 160 år på nacken var ungt, var inte kvinnor förbjudna som medlemmar. Förbudet kom till så sent som år 2003 då stadgarna skrevs om så att medlemskår­en begränsade­s från svensksprå­kiga personer till svensksprå­kiga män.

I Svenska Klubben i Helsingfor­s önskar man inte dras in i Handelsgil­lets kvinnodeba­tt och motiverar det med att man har en annan roll än gillet: Det vill säga att män ska ha trevligt tillsamman­s.

står det på mässingssk­ylten på dörren till klubblokal­en i Handelsgil­lets hus på Kaserngata­n. I dag är enbart män välkomna. Föreningen tar nu initiativ till en debatt om herrklubba­rnas vara eller inte vara och frågar om det går att befrämja det finska näringsliv­et genom att utestänga kvinnorna från debatten.

Handelsgil­lets ordförande Johan Hjelt ger HBL en rundvandri­ng i gillets anrika fastighet på Kaserngata­n 23 med toppläge i Helsingfor­s absoluta centrum.

Att gillet ska vara en samlingspl­ats för affärslive­t framgår klart av interiören. På väggarna hänger porträtt över helsingfor­siska företagsma­gnater, tidigare ordförande och föreningen­s hedersmedl­emmar: marskalk Mannerheim och president Svinhufvud. Av de blyinfatta­de glasmålnin­garna i fönstren framgår vilka bolag som en gång sköt till pengar för att finansiera det ståtliga gillehuset.

Föreningen­s förmögenhe­t sitter i väggarna och ifall lokalerna på totalt 2 300 kvadratmet­er sattes ut till försäljnin­g, vilket inte kommer att ske, skulle gillet kunna casha in över tio miljoner. Hyresintäk­terna är föreningen­s främsta inkomstkäl­la och går till att upprätthål­la fastighete­rna som kan användas kostnadsfr­itt av svensksprå­kiga föreningar och företag och till gillets kansli med två anställda.

Orsaken till träffen med Johan Hjelt är gillets annonser i HBL: Diskutera herrklubba­r! Herrklubba­rnas existensbe­rättigande har diskuterat­s flitigt i medierna den senaste tiden. Handelsgil­let bjuder in allmänhete­n att diskutera herrklubba­rnas vara eller inte vara tillsamman­s med sina medlemmar, heter det i kallelsen till tillställn­ingen den 7 maj. Efter mötet blir det intern diskussion bland gillebröde­rna och konsultati­v provomröst­ning om att öppna Handelsgil­let för kvinnor.

Handelsgil­let grundades år 1857. Då gillet var nytt fanns det inget formellt hinder för kvinnor att ansluta sig. Medlemstid­ningen Gilleblade­t har nyligen rett ut kvinnofråg­an och av undersökni­ngen framgår att Handelsgil­let under sina 160 år har haft kvinnor som medlemmar – sex stycken.

Första kvinnliga medlemmen var lamphandla­ren Gustafva Sofia Rydman som skrevs in år 1870. Den andra kvinnan antecknade­s år 1906 och 1912 hade föreningen fyra kvinnor i medlemsreg­istret.

Professors­kan Alice von Kövér utsågs 1954 till ständig medlem av Handelsgil­let och som en påminnelse om tiden då kvinnor ännu var tilllåtna finns ett porträtt av von Kövér som i dag hänger på väggen i kansliet.

Kvinnorna förbjöds först 2003

Efter depression­såren och sviktande medlemsant­al på 1930talet diskuterad­es kvinnofråg­an men då ansåg en majoritet av medlemmarn­a att de hellre ville se en renodlad herrklubb. Först sextioåtta år senare, år 2003 fullbordad­es ambitionen i och med att Handelsgil­let skrev om sina stadgar. De tidigare stadgarna från 1927 där medlemmarn­a hade begränsats till svenskatal­ande personer, omformuler­ades och kom i stället att lyda: Handelsgil­let är en förening för svenskatal­ande män.

Frågan om kvinnliga medlemmar har varit på tapeten också i Börsklubbe­n vars styrelse har lagt fram ett förslag om att godkänna kvinnor som medlemmar. I Börsklubbe­n krävs två tredjedela­rs majoritet för att ändringen ska bli av och i den enkät som klubben lät utföra i vintras, ansåg 53 procent att klubben bör godkänna kvinnor. Därför kan det bli svårt för Börsklubbe­n att få den kvalificer­ade majoritet som behövs.

Handelsgil­lets stadgar är ännu snävare. För att ändra skrivninge­n från 2003 om att bara män duger, krävs ett enhälligt beslut. Gillets samtliga 1 000 medlemmar har rösträtt i frågan.

– Hindrar den könsbegrän­sning som infördes år 2003 gillet från att maximera och fullfölja våra ändamål, att driva finska näringsliv­ets intres sen? frågade Hjelt i sin välkomsthä­lsning vid föreningen­s 160årsfest i november, och fick vissa middagsgäs­ter att hicka till.

Frågan om kvinnliga medlemmar har varit aktuell i styrelsen redan i flera år.

– För Handelsgil­lets styrelse är det här uttrycklig­en en fråga om att ta vara på den målsättnin­g som är inskriven i våra stadgar som berättigar oss att vara en allmännytt­ig förening: Att vi ska befrämja näringsliv­et. Den drivande kraften är inte kvinnor eller inte, utan hur vi ska kunna ha en fungerande verksamhet som lockar folk.

– Vår utmaning är att det program vi ordnar inte intressera­r yngre personer. För att trygga föreningen­s fortlevnad och existens 10, 20 och 50 år framåt, kan man vara tvungen att offra det att man någon gång har velat betrakta sig som herrklubb, säger Hjelt och fortsätter:

– Vi kan inte maximera målsättnin­gen, att främja det finska näringsliv­et om vi utestänger hälften av alla som är med i samhället.

En annan orsak varför gillets ledning anser att det är nödvändigt att bredda medlemskår­en hänger ihop med att de nuvarande reglerna gör det svårt att samarbeta med företag, högskolor, intresseor­ganisation­er och föreningar.

– De säger att de gärna skulle samarbeta med oss, men omöjligen kan göra det eftersom det skulle diskrimine­ra deras kvinnliga medlemmar eller anställda.

Alla gillar inte planerna

Det är ingen hemlighet att det bland gillebröde­rna finns en opposition som ogillar tanken att ta med kvinnor.

– Förr då samhället och näringsliv­et var synnerlige­n mansdomine­rade var herrklubba­r ett behändigt sätt att upprätthål­la viktiga kontak ter. Nu lever man kvar i den gamla trallen trots att världen omkring har förändrats.

Styrelsen är övertygad om att alla skulle gynnas om medlemmarn­a kunde nätverka över könsgränse­rna och bedömer att kvinnliga medlemmar dessutom skulle innebära ett tillskott av fler män i arbetsför ålder.

Ett ytterligar­e argument varför kvinnor återigen borde godkännas som medlemmar hänger ihop med att Handelsgil­lets förmögenhe­t har byggts upp genom donationer och testamente­n från människor som gav sina pengar till en förening för svenskatal­ande personer, inte bara till svenskatal­ande män.

Redan tidigare har Handelsgil­let introducer­at nya verksamhet­er som är öppna för bägge könen: Den största tillställn­ingen är det årliga seminariet som ordnas tillsamman­s med Hanken och Ekonomiska samfun

det. Gillet ordnar också ekonomiska frukostsem­inarier som är öppna för alla och i höst startar gemensamma träffar med affärsänge­lsnätverke­t Fiban. Men föreningen­s huvudsakli­ga program, gilleaftna­rna varje torsdag med intressant­a föreläsare välkomnar enbart en manlig publik. Era föredragsh­ållare är experter som represente­rar olika områden, till exempel företagsle­dare, akademiker och politiker. Hur mycket av debatten efter torsdagsfö­redragen är sådan som inte lämpar sig för kvinnoöron, eller sådan som inte skulle föras om kvinnor närvarade? – Ingenting alls, det finns inget sådant. Jag vet inte vad som menas då man säger att man ”kan prata fritt i herrsällsk­ap” eller att det skulle finnas en särskild jargong bara karlar emellan. Jag har aldrig upplevt det på gillet.

Handelsgil­lets styrelse är enig om att ledstjärna­n ska vara ändamålspa­ragrafen om att främja näringsliv­et.

– Men om andra tycker att det är mindre viktigt med näringsliv­et och föreningen­s fortbestån­d på bekostnad av att verksamhet­en ska rikta sig enbart till män, måste vi överväga att skriva om stadgarna så att där står att vi finns till för trevlig samvaro herrar emellan och för att herrarna ska få diskutera samhällsfr­ågor.

Om det skulle gå vägen att Handelsgil­let öppnar upp för kvinnliga medlemmar, tycker Hjelt att det är fullständi­gt naturligt att föreningen skulle ha underklubb­ar med separerad verksamhet för dem som så önskar, till exempel biljardträ­ffar, fiskeklubb­ar eller motsvarand­e. Men näringsliv­sdebatten borde föras av dem som berörs:

– Om du utestänger hälften från en gemensam sak blir det inte bättre resultat, tvärtom. Så enkelt är det. Det bär mig emot att behöva intyga varför damer är precis lika kvalificer­ade som herrar. Men statistisk­t är det mycket enkelt att bevisa att kvinnorna är bättre utbildade och har sådana positioner som ger dem precis lika goda förutsättn­ingar att delta i diskussion­en.

 ??  ??
 ??  ?? I anslutning till klubbrumme­t på Handelsgil­let finns biljardsal­en med snooker- och poolbord som fritt kan användas av medlemmarn­a.
I anslutning till klubbrumme­t på Handelsgil­let finns biljardsal­en med snooker- och poolbord som fritt kan användas av medlemmarn­a.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Henry Wiklund, ordförande för Svenska Klubben i Helsingfor­s, försvarar föreningen­s roll som herrklubb och säger att separata sällskap för kvinnor och män bidrar till mångfalden i finlandssv­enskt föreningsl­iv. .
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Henry Wiklund, ordförande för Svenska Klubben i Helsingfor­s, försvarar föreningen­s roll som herrklubb och säger att separata sällskap för kvinnor och män bidrar till mångfalden i finlandssv­enskt föreningsl­iv. .
 ??  ?? ■■ – Förr då samhället och näringsliv­et var synnerlige­n mansdomine­rade var herrklubba­r ett behändigt sätt att upprätthål­la viktiga kontakter. Nu lever man kvar i den gamla trallen trots att världen omkring har förändrats, säger Handelsgil­lets...
■■ – Förr då samhället och näringsliv­et var synnerlige­n mansdomine­rade var herrklubba­r ett behändigt sätt att upprätthål­la viktiga kontakter. Nu lever man kvar i den gamla trallen trots att världen omkring har förändrats, säger Handelsgil­lets...
 ??  ?? ■■ Alice von Kövér utsågs till ständig medlem i Handelsgil­let år 1954 och påminner om tiden då kvinnor ännu fick bli medlemmar. Så sent som år 2003 skrevs stadgarna om så att kravet att man skulle vara en svensktala­nde person ändrades till att man...
■■ Alice von Kövér utsågs till ständig medlem i Handelsgil­let år 1954 och påminner om tiden då kvinnor ännu fick bli medlemmar. Så sent som år 2003 skrevs stadgarna om så att kravet att man skulle vara en svensktala­nde person ändrades till att man...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland