Hufvudstadsbladet

Henrietta vilar i hamn

Milfontes är behagliga och bemötande människor, lugn takt och tomma gator. Här finns tid. Vitkalkade hus reflektera­r solens vibrerande ljus bland apelsinträ­d, långa sandstränd­er, Atlantens bränningar och en marknad full av nya smakupplev­elser. Testa ugnsb

-

Efter färden från Belgien till Camaret Sur Mer och vidare över Biscayabuk­ten till Finisterre har S/Y Henrietta nu nått fram till hamnen i Vilanova de Milfontes. Karin Ducander bekantar sig med den lilla hamnbyn 150 km söder om Lissabon medan seglaren Jan Backman otåligt väntar på reservdela­r och lämpligt segelväder för att ta sig till Kanarie-öarna. Så en dag är det dags för Jan att kasta loss och lämna Praia da Rochas sanddyner bakom sig.

Scenen är Vilanova de Milfontes, 150 km söder om Lissabon i Portugal. Pjäsen handlar om att vila. I huvudrolle­rna ser vi långseglar­en Jan, matrosen Karin, farkosten S/Y Henrietta och ortsbefolk­ningen.

Jan njuter, sträcker på sig, andas, äter, vilar, upptäcker sin omgivning och sitt nya jag. Det är det resande jaget, fritt att nyskapa sig. Omgivninge­n upptäcker Jan. Det är ömsesidig uppskattni­ng, varm, enkel och direkt. Mötet med portugiser­na är från första början positivt. De är lugna, öppna och vänliga och visar stor tjänstvill­ighet och gästvänlig­het. Många nya möten ger nya vänner.

S/Y Henrietta, frihetens vinghäst, vilar också hon efter tio veckors segling ner från Jakobstad. Hon ligger vid en boj i Floden Mira som rinner ut i Atlanten här vid Milfontes.

Eftersom jag hade möjlighet be-

 ?? FOTO: KARIN DUCANDER ??
FOTO: KARIN DUCANDER
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland