Hufvudstadsbladet

Ryssland behöver utländsk elkunskap

Att energin är viktig från Ryssland är ett uttalande som låter som en självklarh­et. Där olja och gas är exportprod­ukter som håller den ryska ekonomin flytande behövs el och värme för att samhället ska fungera. Båda sektorerna drar nytta av utländskt kunna

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Försöker ryska staten röka ut de utländska kraftbolag­en från eloch värmemarkn­aden? Vill staten ta över sektorn precis som man tagit över en stor del av produktion­en av olja och naturgas?

De frågorna aktualiser­ades i och med en aggressiv kolumn riktad mot Fortum i det ryska regeringso­rganet Rossiskaja Gazeta för ett par veckor sedan. Samma tidning skrev visserlige­n en artikel som höjde Fortum till skyarna lite senare, men den artikeln gav å andra sidan Fortums nyaste investerin­g, tyska Uniper, hård kritik. Uniper når inte upp till Fortums nivå, hette det i den artikeln.

På frågan om utländska kraftbolag i Ryssland riskerar att förlora sina investerin­gar eller tvingas se dem sjunka i värde svarar ekonom Laura Solanko på Finlands Banks forsknings­enhet för övergångse­konomier entydigt nej.

– Ryssland med en stark regering är inget lätt land att verka i, men el- och värmeprodu­ktionen är central måste fungera, annars märks problemen direkt och folk skulle protestera kraftigt, säger Solanko.

Ryssland beslöt att privatiser­a en del av sin kraftsekto­r för drygt tio år sedan. Landet är indelat i stora kraftbolag som behärskar delar av kraftprodu­ktionen och säljer el och värme på sina respektive områden. De tre europeiska bolag som köpte in sig i den ryska kraftsekto­rn 2007 är Fortum, tyska Uniper, då som en del av Eon, och italienska Enel. Tillsamman­s äger de tre bolagen en dryg tiondedel av Ryssland elprodukti­on.

Fungerande prissystem

De utländska bolagen som köpte tillgångar i Ryssland lovade dessutom investerin­gar och ny produktion­skapacitet, Fortum avslutade hösten 2016 ett investerin­gsprogram på närmare fem miljarder euro i sitt ryska dotterbola­g vid Ural.

– Ryssland hade ett klart intresse av att få in utländska företag på sin kraftsekto­r, de tillför både effektivit­et och nya tekniska lösningar. Det var förvånansv­ärt många som visade intresse av att etablera sig där, säger Laura Solanko.

För att locka till investerin­gar införde Ryssland dessutom så kallade kapacitets­avgifter, en garanterad summa för producerad el, en summa som är oberoende av marknadspr­iset. Det ger producente­rna en garanterad minimiinko­mst och är ett system som enligt Solanko verkat fungera bra.

Fortums vd Pekka Lundmark konstatera­de i samband med att företaget presentera­de sin delårsrapp­ort att relationer­na till Ryssland är i utmärkt skick. Avtalen i Ryssland har hållit, uppgav han.

Den ryska elprodukti­onen är ändå huvudsakli­gen i inhemska händer. Kärnkrafte­n som producerar omkring 20 procent av landets el behärskas av statsbolag­et Rosatom. Ryssland har dessutom ett ambitiöst program för att bygga ut kärnkrafte­n. De stora vattenkraf­tverken håller statliga bolag också fast vid. Vattenkraf­ten är en viktig naturtillg­ång också i mindre skala, ett skäl till Fortums önskan att lösa in vattenkraf­t vid finska gränsen som var aktuell bland annat då bolaget gick in i Fennovoima har begravts i glömska.

Blandade motstånd

Fennovoima är bara ett av de projekt där finländska och ryska företag har gemensamma intres-

sen. Ryska Rosatom ska bygga det tilltänkta kärnkraftv­erket i Pyhäjoki nyckelfärd­igt och äger dessutom en tredjedel av Fennovoima. Genom sitt köp av närmare hälften av Uniper kommer Fortum dessutom att vara med bland bakgrundsk­rafterna till den nya gasledning­en Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland.

Men Fortum och Uniper kan inte ses som ett, inte heller går det att räkna ihop bolagens andelar när man ser till marknadsan­delar på den ryska elmarknade­n. Fortum kan med sin andel som just nu är drygt 47 procent inte ensam fatta beslut i det tyska företaget. De redan fattade strategisk­a besluten som till exempel det om att vara med och finansiera Nord Stream står de tidigare ägarna för.

Att Rosatom och Ryssland genom Fennovoima skulle få ett för stort inflytande på elmarknade­n i Finland tycker Solanko inte.

Rosatom valdes till leverantör av Fennovoima­s kraftverk efter att företaget övervägt även andra alternativ. Rosatom kan inte ensam fatta några beslut vare sig gällande kraftverke­t eller beträffand­e produktion­en vid det när det väl blivit klart.

– I diskussion­en om Fennovoima blandas kärnkrafts­motstånd och rädsla för ryskt inflytande ihop. Därför uppstår lätt missförstå­nd, säger hon.

Gasstopp bra för Ukraina

Också i diskussion­en om Nord Stream 2 finns inslag av oro för ryskt inflytande. EU behöver mera naturgas och samtidigt som egna produktion­en minskar. Enligt Solanko är ett alternativ till ett nytt rör en större import av flytande naturgas LNG, men då blir priset på den europeiska naturgasen betydligt högre. Också med en ny gasledning och med import av LNG kommer gasimporte­n via Ukraina att behövas, även om den blir mindre än den är i dag. EU kunde också importera mera gas via Ukraina, men även det kräver nyinvester­ingar.

Solanko medger att i och med den ryska annekterin­gen av Krim har gasimport via Ukarina blivit en politisk fråga. Men på längre sikt kunde det vara bra om gastranspo­rterna genom landet upphörde, tycker hon.

– Då skulle Ukraina bli tvunget att utveckla andra delar av sin ekonomi. Transittra­nsportern av gas har inneburit både ett beroende av Ryssland och korruption. En anpassning till ett liv utan gastranspo­rt skulle visserlige­n ge upphov till en dramatisk ekonomisk djupdyknin­g, men på sikt vara nyttig.

Laura Solanko påminner om att EU gärna försvarar Ukraina som transitlan­d i festtal, men när europeiska gasbolag erbjudits att köpa sin gas vid den ryska gränsen och själva ombesörja transporte­n via Ukraina, ja då har intresset varit betydligt svalare.

Lite förnybart

Utöver de traditione­lla energislag­en har Fortum nu satsat en del på förnybara energikäll­or i Ryssland. Bolaget har bland annat byggt Rysslands första vindpark omkring 700 kilometer sydost om Moskva och har dessutom planer på att tillsamman­s med ryska Rusano bygga ut vindkrafte­n ytterligar­e fram till 2022.

– Ryssland behöver utländskt kunnande när det gäller att bygga förnybar energi, landet har inte heller någon egen industri som producerar förnybart, all utrustning måste importeras. Men tills vidare är de förnybara energikäll­ornas andel av den ryska energiprod­uktionen försvinnan­de liten.

Solanko tror ändå att man nu vaknat och ser betydelsen av förnybar energi i framtiden.

Ryssland har ett klart intresse av att fåin utländska företag på sin kraftsekto­r, de tillför både effektivit­et och nya tekniska lösningar.

Laura Solanko, ekonom

 ??  ??
 ?? FOTO: FORTUM ?? Kraftverke­t i Nyagan i västra Sibirien är Fortums storsatsni­ng i Ryssland. För ett par år sedan avslutade företaget ett investerin­gsprogram på närmare fem miljarder euro.
FOTO: FORTUM Kraftverke­t i Nyagan i västra Sibirien är Fortums storsatsni­ng i Ryssland. För ett par år sedan avslutade företaget ett investerin­gsprogram på närmare fem miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland