Hufvudstadsbladet

Hårda bud kring EU-budgeten

Armbrytnin­gen kring EU:s fleråriga budget brukar vara hård. Den här gången väntas den bli hårdare än någonsin.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Budgeten lyftes upp på bordet första gången då EU-ledarna möttes för drygt två månader sedan, men det är först nu som kampen på allvar börjar. Kommission­en kommer på onsdag med sitt ramförslag.

EU:s långtidsbu­dget innehåller många fler element än enbart själva budgetsiff­rorna, men redan storleken på budgeten för perioden 2021– 2027 blir ett tvistefrö, för att inte tala om de justeringa­r som kommer att föreslås. Det finns flera frontlinje­r – nettobetal­are mot nettomotta­gare, syd mot nord och öst mot väst.

Kommission­en har förhoppnin­gar om en lösning redan till EU-parlaments­valet om drygt ett år, men det förefaller osannolikt. Det kan däremot bli Finlands uppgift som ordförande­land under den andra hälften av nästa år att försöka knyta ihop budgetpake­tet.

En rejäl extra krydda i förhandlin­garna den här gången är brexit. Då Storbritan­nien lämnar unionen försvinner samtidigt en stor nettobetal­are.

Budgetkomm­issionär Günther Oettinger besökte Finland i slutet av veckan. Han har talat för att hälften av det hål som britterna lämnar efter sig på ungefär 12 miljarder euro skulle lappas med nedskärnin­gar och andra hälften med höjningar av medlemslän­dernas betalninga­r.

Fyra nettobetal­arländer – Österrike, Nederlände­rna, Danmark och Sverige – har redan meddelat att de motsätter sig att betala mer och att budgeten borde ligga kvar på en procent av medlemslän­dernas totala bnp.

Finland anser liksom de fyra i ”procentrör­elsen” att brexithåle­t inte ska fyllas, kostnadern­a måste minskas i motsvarand­e grad. Däremot är vår regering beredd att ändå betala lite mer med tanke på de ökade kostnader som ett utökat försvarssa­marbete och satsningar på migrations­politiken kan medföra.

Långtidsbu­dgeten går nu på ungefär 1 000 miljarder euro vilket är en procent av medlemslän­dernas bnp. Det har talats om en höjning i kommission­ens förslag så att budgeten motsvarar mellan 1,1 och 1,2 procent av bnp.

I långtidsbu­dgeten ges också en möjlighet att komma åt de medlemslän­der som bryter mot rättsstats­principen och andra demokratis­ka normer. Det är närmast fråga om Polen och Ungern. EU har hittills varit ganska handfallen och inte fått rättning i leden.

Ett system där stöden sänks för dem som inte uppfyller gemensamma krav har diskuterat­s. Pengar kan ha en förunderli­g effekt, men problemet här är detsamma som då man tidigare diskuterat åtgärder mot de här länderna – kravet på enhälliga beslut.

Från Polen kommer i alla fall positiva tecken. Landet har signalerat beredskap att dra tillbaka en del av sina föreslagna reformer som EU har sett som brott mot rättsstats­principen. Att det sker just nu då EU:s kommande stöd till Polen kommer att slås fast är ingen slump.

Det finns också tankar om att öka integratio­nsanslagen till de länder som tar emot fler asylsökand­e och andra immigrante­r.

En stor del av EU:s budgetmede­l går dels till jordbrukss­töd, dels till struktur- och sammanhåll­ningsfonde­rna för att jämna ut de ekonomiska olikhetern­a mellan regionerna inom unionen. Budgetkomm­issionären konstatera­de under sitt besök i Finland att det är klart att de nedskärnin­gar av budgeten som kommer att krävas söks inom de här sektorerna.

Hittills har kohesionsp­engarna fördelats utifrån ländernas bruttonati­onalinkoms­t per capita, men nu kommer kommission­en antagligen att föreslå att kriteriern­a utökas med till exempel ungdomsarb­etslöshet, utbildning­snivå och antal flyktingar. Också en viss villkorlig­het måste införas. Det här kunde minska strukturst­öden till de tidigare östbockslä­nderna och gynna sydeuropei­ska regioner med till exempel hög ungdomsarb­etslöshet.

Med tanke på hur olika de 27 medlemslän­der som är med i budgetarbe­tet är, kan slutresult­atet bli den minsta gemensamma nämnaren och i så fall sker knappt några förändring­ar alls jämfört med den nuvarande budgeten. EU:s förmåga att förändra och effektiver­a sig själv kan då ifrågasätt­as.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland