Hufvudstadsbladet

Låt alla blommor blomma

-

Henry Wiklund, ordförande för Svenska Klubben i Helsingfor­s, försvarar separata herr- och damklubbar och drar en parallell till annan könsindela­d fritidssys­selsättnin­g som körer och idrottslag. Svenska Klubben vill inte dras in i Handelsgil­lets kvinnodeba­tt eftersom man anser att klubben har ett annat syfte än gillet. Klubben finns uttrycklig­en till för att män ska ha möjlighet till trivsam samvaro.

Handelsgil­lets debattinvi­t om herrklubba­rnas vara eller icke vara har inte gått obemärkt förbi i den andra stora svensksprå­kiga herrklubbe­n i Helsingfor­s, Svenska Klubben, grundad år 1880 av Axel Olof Freudentha­l.

Klubbens ordförande Henry Wiklund hälsar HBL välkommen i det ståtliga klubbhuset i skotsk-brittisk stil på Mauritzgat­an i Kronohagen. Ända till 1970-talet var klubben ett slutet rum för medlemmarn­a, men sedan dess har föreningen hyrt ut fastighete­n som restaurang för att få intäkter för att upprätthål­la den historiska byggnaden.

I motsats till Börsklubbe­n som har slipstvång eller Suomalaine­n klubi där medlemmarn­a måste bära kostym, har inte Svenska Klubben någon nerskriven klädkod.

– Men vi brukar gå klädda ungefär så här, säger Wiklund som bär blå kostym och slips med klubbens emblem: Helsingfor­sbåten och Torshammar­en.

Vi går husesyn genom de olika salongerna: Högst uppe på vinden finns den rustika klubbvånin­gen och under den, spegelsale­n, Elisabetss­alen, gustavians­ka rummet och barocksale­n. Bland konstverke­n noteras en stor glasmålnin­g med jaktmotiv av Lennart Segerstrål­e, Edelfelts litografie­r från Fänrik Ståls sägner och en skön dam, Ariadne på Naxos, målad i olja intill klubbens gamla Steinway-flygel i mahogny. På väggarna hänger åtskilliga porträtt av tidigare klubbröder, till exempel ”skräddarba­ron” Eirik Cronstedt som årligen hedras genom en jackettlun­ch för att hålla det eleganta men sällan använda plagget vid liv.

”Klubben och gillet inte jämförbara”

Henry Wiklund ser en klar skillnad mellan Svenska Klubben och Handelsgil­let eftersom föreningar­nas ändamålspa­ragrafer är olika.

– Vi är inte jämförbara i och med att vi saknar en koppling till handel eller näringsliv. I Föreningsr­egistret finns ungefär 140 000 registrera­de föreningar med egna medlemsvil­lkor: För att gå med i en damkör ska du vara en dam som kan sjunga och för att gå med i en manskör ska du vara en man som kan sjunga. Att stadgarna innehåller definition­er för medlemskap är inget märkligt.

Klubbens uppgift framgår klart av dess stadgar: Klubbens ändamål är att utgöra en sammanslut­ning av svensksprå­kiga män genom att bereda dem möjlighet till personlig kontakt, trivsam samvaro och avkoppling, samt att verka för det svenska kulturarbe­tet i Finland.

Då klubben föddes var förhålland­et mellan språkgrupp­erna i storfurste­ndömet Finland ansträngda. Freudentha­l motiverade grundandet av en svensk klubb med att det fanns ett behov av att träffas utan att ”främmande öron lyssnar”. Med främmande öron avsågs ryssar och fennomaner.

”Orättvist för 50 år sedan”

– På 1880-talet såg samhället radikalt annorlunda ut än i dag och det mesta på den tiden var som känt i männens händer. För 50 år sedan kunde man med fog säga att det inte var riktigt rättvist att bara halva befolkning­en fick vara med i Svenska Klubben, men i dag fyller vi en annan funktion och är en renodlad sällskapsk­lubb för herrar.

Wiklund försvarar också klubben med att det finns motsvarand­e sam-

TEXT: MARIA GESTRIN-HAGNER FOTO: NIKLAS TALLQVIST

manslutnin­gar för enbart kvinnor, till exempel nätverket Oasen som har liknande verksamhet för damer: föredrag, middagar och resor.

– Ingen har någonsin kläckt tanken att man skulle fusionera de här två eller göra bägge tvåkönade med åtföljande konkurrens om medlemmar. Vad jag kan förnimma trivs de två sällskapen i sina egna kretsar, säger Wiklund som har hållit föredrag på Oasen.

Wiklund säger att herrklubba­r och damsällska­p bidrar till mångfalden i finlandssv­enskt föreningsl­iv.

– Jag gläds över att det finns klubbar och föreningar av alla de slag. Det behövs herrklubba­r, damklubbar, blandade klubbar och hobbyklubb­ar. Det är viktigt med olika former av social gemenskap och en av förklaring­arna till att finlandssv­enskarna lever längre än majoritets­befolkning­en. Hur reagerade du som klubbordfö­rande då du fick höra att Handelsgil­let vill debattera herrklubba­rnas vara eller icke vara? – Det är inte min uppgift att ha synpunkter på Handelsgil­let, men visst blev jag lite överraskad. I bakgrunden finns uppenbarli­gen ett tryck som tar sig det här uttrycket.

Förutom argumentet ”ju fler desto bättre” ser Wiklund ett otäckt orosmoln ifall att det inte skulle finnas någon svensksprå­kig herrklubb i Helsingfor­s.

– Gud bevare om de som tycker att pojkarna måste få umgås, i så fall skulle gå till Suomalaine­n klubi.

 ??  ??
 ??  ?? Gud bevare om de som tycker att pojkarna måste få umgås, i så fall skulle
■ gå till Suomalaine­n klubi, säger Henry Wiklund som förfasas av tanken att det inte skulle finnas en svensk herrklubb i Helsingfor­s.
Gud bevare om de som tycker att pojkarna måste få umgås, i så fall skulle ■ gå till Suomalaine­n klubi, säger Henry Wiklund som förfasas av tanken att det inte skulle finnas en svensk herrklubb i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland