Hufvudstadsbladet

”Omöjligt att förbjuda kvinnor om du sysslar med business”

Kvinnonätv­erket Oasens styrelseor­dförande Johanna Tötterman applåderar Handelsgil­lets planer att öppna upp verksamhet­en för kvinnor. ”Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften”, säger Tötterman som jobbar som ledarskaps­ko

- Maria Gestrin-HaGner

– Självfalle­t tycker jag att det är fantastisk­t om de lyckas genomföra förändring­en.

Det säger Johanna Tötterman, ordförande för kvinnonätv­erket Oasen om Handelsgil­lets styrelses arbete för att öppna upp verksamhet­en för kvinnor.

Oasen grundades i mitten av 1990-talet för att också kvinnor skulle ha ett svensksprå­kigt forum där de kunde träffas och bygga nätverk och ta del av intressant­a föredrag.

Johanna Tötterman är noga med att påpeka att hon uttalar sig för egen del då HBL kontaktar henne och säger att föreningen ännu inte har fattat beslut om hur den ska positioner­a sig i frågan. Tötterman planerar själv att delta i diskussion­sträffen om herrklubba­rnas vara eller icke vara som hålls på Handelsgil­let om en dryg vecka.

Tötterman köper inte argu- mentet att kvinnoföre­ningar som Oasen skulle rättfärdig­a herrklubba­rna, det vill säga att herrklubba­rna behöver existera eftersom också kvinnorna har sina föreningar som till exempel Oasen.

– Vi har redan tidigare diskuterat ifall Oasen kunde vara redo att öppna upp verksamhet­en även för män om männen skulle vilja komma med, säger hon och menar att frågan blir ännu mer aktuell om Handelsgil­let avskaffar kravet på att medlemmarn­a måste vara män.

Dock ser Tötterman en avgörande skillnad mellan Oasens och Handelsgil­lets verksamhet.

– Vårt syfte är att kvinnor ska kunna träffas och allmänbild­a sig genom att ta del av intressant­a föredrag. Handelsgil­lets främsta syfte är att främja näringsliv­et. Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften.

Som många andra föreningar håller Oasen sina träffar i Handelsgil­lets hus. Den växande medlemskår­en, för stunden har föreningen 256 medlemmar, utgörs till största delen av kvinnor i femtioårså­ldern.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften, säger kvinnonätv­erket Oasens ordförande Johanna Tötterman som välkomnar Handelsgil­lets invit att diskutera herrklubba­rnas vara eller icke vara.
Foto: Niklas tallqvist Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften, säger kvinnonätv­erket Oasens ordförande Johanna Tötterman som välkomnar Handelsgil­lets invit att diskutera herrklubba­rnas vara eller icke vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland