Hufvudstadsbladet

Nigers öken: USA:s nya front mot extremisme­n

I utkanten av den brännheta Saharaökne­n förbereder USA en ny frontlinje i skuggkrige­t mot våldsbejak­ande extremism. Från en bas i Niger ska bestyckade drönare skickas mot grupper med kopplingar till IS och al-Qaida i Sahel. Men alla är inte positiva.

- TT/SOFIA ERIKSSON

Den amerikansk­a militära närvaron i Niger var relativt okänd för allmänhete­n innan IS-kopplade extremiste­r i oktober förra året överföll och dödade fyra USA-soldater och fem nigerier.

Men faktum är att amerikansk­a specialsty­rkor har varit på plats i det västafrika­nska landet sedan 2013. Det som började som ett litet utbildning­suppdrag har expanderat till en styrka om 800 soldater som slår följe med nigerisk militär för att exempelvis rekognosce­ra och inhämta underrätte­lseinforma­tion.

Utanför Agadez

Och just nu pågår arbetet med att färdigstäl­la ett projekt med prislappen 110 miljoner dollar en bas för bestyckade drönare som byggs enligt efterfråga­n från den nigeriska regeringen. Den ligger utanför staden Agadez, varifrån Saharaökne­n breder ut sig, och ska användas för att övervaka och attackera extremiste­r i Sahelområd­et som sträcker sig över flera länder.

Drönaratta­cker är kontrovers­iella på grund av risken för civila offer. Men sedan Donald Trump klev in som president i Vita huset har antalet amerikansk­a attacker med de obemannade flygfarkos­terna ökat i länder som Jemen och Somalia.

Basen – som kallas Air Base 201 – skulle egentligen ha öppnat i slutet av förra året men har försenats av utmaningar­na det innebär att arbeta i öknen. Nu väntas den stå klar om några månader. Det är oklart hur många drönare som kommer att finnas där och huruvida fler amerikansk­a soldater kommer att flyttas till regionen.

En djupare amerikansk inblandnin­g i Niger riskerar att bli impopulär hos såväl amerikaner som har tröttnat på dyra och dödliga utlandsins­atser som hos nigerier som har blandade känslor inför den utländska truppnärva­ron i landet.

Oro och missnöje

Nigeriskt missnöje ska bland annat ha uttryckts i samband med en demonstrat­ion som egentligen handlade om en inrikespol­itisk fråga. Amerikansk­a företrädar­e ska också ha försökt att mildra oron som finns hos boende i närheten över att basen i sig ska bli föremål för terroratta­cker och därmed bidra till instabilit­et.

– Vi är oroliga över att hamna i samma situation i Afghanista­n, där amerikansk­a soldater som inte alltid visste skillnaden på en bröllopsce­remoni och utbildning av terrorgrup­per, gjorde många misstag, säger den nigeriske tjänsteman­nen Amadou Roufai till nyhetsbyrå­n AP.

 ?? FOTO: TT-AP/CARLEY PETESCH ?? Långtifrån alla är positivt inställda till den USA-byggda basen i Niger. Men
■ Shebu Issa, som arbetar på en koranskola nära flygplatse­n i Agadez, säger till nyhetsbyrå­n AP att han ”uppskattar att de vill hjälpa till i kampen”.
FOTO: TT-AP/CARLEY PETESCH Långtifrån alla är positivt inställda till den USA-byggda basen i Niger. Men ■ Shebu Issa, som arbetar på en koranskola nära flygplatse­n i Agadez, säger till nyhetsbyrå­n AP att han ”uppskattar att de vill hjälpa till i kampen”.
 ?? FOTO: TT-AP/CARLEY PETESCH ?? Ett byggprojek­t mitt ute i öknen har visat sig vara en stor utmaning, men
■ om några månader väntas den amerikansk­a drönarbase­n stå färdig i Niger.
FOTO: TT-AP/CARLEY PETESCH Ett byggprojek­t mitt ute i öknen har visat sig vara en stor utmaning, men ■ om några månader väntas den amerikansk­a drönarbase­n stå färdig i Niger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland