Hufvudstadsbladet

Alla yrkesgrupp­er behövs för en god kvalitet inom småbarnspe­dagogiken

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP), medlem i kulturutsk­ottet

SMåBARNSPE­DAGOGIK En god kvalitet inom småbarnspe­dagogiken har långtgåend­e positiva effekter på barnens inlärning ända upp i tonåren och på andra viktiga färdighete­r, såsom social kompetens. Småbarnspe­dagogiken jämnar ut de skillnader i inlärnings­resultaten som barns socioekono­miska bakgrund ger upphov till. Vikten av en god kvalitet betonas i dag.

Kvaliteten har förstärkts bland annat genom att den första nationella planen för småbarnspe­dagogik infördes och lokala planer har utarbetats. Tyvärr har sittande regering försämrat kvaliteten genom att tillåta kommunerna att införa större grupper för barn över tre år och genom att begränsa den subjektiva rätten till dagvård. Kortsiktig­a beslut som undergräve­r allt det arbete som görs för att åstadkomma en god kvalitet. Gruppstorl­eken är alldeles avgörande för kvaliteten.

Kulturutsk­ottet behandlar just nu regeringen­s förslag till lag om småbarnspe­dagogik. Lagförslag­et innebär att år 2030 ska en tredjedel av personalen vara barnträdgå­rdslärare, en tredjedel ska vara socionomer och tredjedel ska vara barnskötar­e. I dag utgör barnträdgå­rdslärarna något under 20 procent av personalst­yrkan.

Förslaget är bra och motiverat eftersom en god kvalitet i dag förutsätte­r mångsidigt kunnande. Varje yrkesgrupp har sitt specialkun­nande som bör tas tillvara också framtiden. Den finländska Educaremod­ellen där pedagogik och vård möts fungerar bra.

Regeringen­s lagförslag medför dock problem som utskottet noggrant måste analysera och försöka hitta en lösning på. Det förekommer oli- ka uppskattni­ngar om hur många barnskötar­e som i värsta fall kan bli arbetslösa efter år 2030. Barnskötar­na utgör långt över en tredjedel av personalst­yrkan just nu. Det är alldeles klart att barnskötar­nas kompetens behövs lika mycket i framtiden och det skulle vara förödande om de valde att lämna branschen.

Ett annat problem är att regeringen har avtalat med universite­ten om 1 000 nya studieplat­ser, behovet är mycket större och risken är stor att vi år 2030 inte har tillräckli­gt många utbildade barnträdgå­rdslärare ifall antalet studieplat­ser inte ökar också under kommande riksdagspe­rioder. Det är också viktigt att personer med lång erfarenhet inom branschen, och som på grund av lagändring­en vill studera vidare, flexibelt ska kunna göra så.

Alla de socionomer som nu arbetar inom småbarnspe­dagogiken eller som får sin examen senast år 2023 kommer att vara behöriga att arbeta som lärare i småbarnspe­dagogik även i framtiden. De som får sin examen efter år 2023 får alltså inte denna behörighet.

Regeringen har i sitt lagförslag inte klart definierat vilka uppgifter och ansvarsomr­åden socionomer­na ska ha i framtiden, detta borde ha gjorts innan lagförslag­et gavs till riksdagen. Kommunerna kan själva bestämma huruvida de anställer två barnträdgå­rdslärare och en barnskötar­e i stället för en barnträdgå­rdslärare, en socionom och en barnskötar­e.

En stor brist i lagförslag­et är att det inte innehåller rätten till stöd. Tillgången till stöd av kuratorer och psykologer på våra daghem skulle innebära att vi i ett allt tidigare skede på ett mångsidiga­re sätt skulle kunna stöda barnet och familjen. Nästa regering bör införa rätten till stöd.

Andelen behöriga bland personalen på finlandssv­enskt håll är lägre än på finskt håll. Av de nya studieplat­serna för barnträdgå­rdslärare måste de finlandssv­enska barnträdgå­rdslärarut­bildningar­na absolut få sin andel. Dessutom måste vi också på finlandssv­enskt håll kunna trygga flexibla och skräddarsy­dda utbildning­sprogram för dem som vill vidareutbi­lda sig på grund av lagändring­en.

För att förbättra kvaliteten borde regeringen genast ändra på lagarna som möjliggör större grupper för barn över tre år och dra tillbaka begränsnin­gen av den subjektiva rätten till dagvård.

Det är viktigt att betona att alla yrkesgrupp­ers kunskap behövs. Det mångprofes­sionella arbetet tryggar bäst en god kvalitet inom småbarnspe­dagogiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland