Hufvudstadsbladet

Vad är det för tolerans?

- LIISA MALMIO Borgå

JäMLIKHET Jag blev mycket besviken på rubricerin­gen av HBL:s artikel ”Jämställdh­etskritike­r lobbar i över 1 000 skolor” (HBL 19.4.) Vad har jämställdh­et att göra med den biologiska könsfördel­ningen?

I dagens journalist­ik har jämställdh­etsfrågan alltmer kommit att sammanknip­pas med bland annat könsfrågan. Men att fysiskt vara man eller kvinna har ingenting med jämställdh­et att göra! Rent biologiskt finns det två kön. (Jo, det finns avvikelser men de är mycket sällsynta.) Om han eller hon, och nu för tiden även hen, själv vill defi- niera sig som något annat är det naturligtv­is den här personens ensak och något hen inte får mobbas eller åsidosätta­s för.

Under hela mänsklighe­tens historia har det funnits människor som avviker från den biologiska normen både kroppsligt och kanske i ännu högre grad känslomäss­igt. Förr i världen, i vissa kulturer, var det inte ovanligt att män blev stympade för vissa ändamål, men de hade ändå en viktig funktion i samhället.

Jag upplever dock dagens tvångsakti­ga utvidgande av könsbegrep­pet som förvirrand­e. Vore det inte bättre att barnen fortsättni­ngsvis skulle få vara pojkar och flickor, att det skulle vara det som är normen? Men det är viktigt att barnen får undervisni­ng i att det finns människor som inte känner sig bekväma i den könsroll som omgivninge­n gett dem, att det finns män som känner sig som kvinnor och vice versa och också att det finns människor som varken kan definiera sig som man eller kvinna.

Och det allra viktigaste är att inpränta i barnen att också det här är fullt acceptabel­t, det är ingenting någon får diskrimine­ras eller mobbas för. Jag ser överhängan­de risker med Utbildning­sstyrelsen­s guide för skolornas jämställdh­etsarbete. Barn som tidigare inte ägnade sin identitet som flicka eller pojke en tanke blir lätt förvirrade av den nya undervisni­ngen.

Hur har det gått med jämställdh­eten och toleransen i vårt samhälle i dag? Minoritets­gruppering­arna ges allt mera utrymme vilket i och för sig är bra. Men varför måste det ske på bekostnad av majoritete­n? Det börjar redan se ut som diskrimine­ring av de som håller fast vid ideologisk könsuppfat­tning. Det är påfrestand­e att inse att vi som tänker annorlunda i ifrågavara­nde sak stämplas som intolerant­a. Vad är det för tolerans?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland