Hufvudstadsbladet

Donald Trump och Kinasyndro­met

-

Tillväxten i världsekon­omin är stark och når upp till nästan fyra procent i år, förutspår Internatio­nella Valutafond­en IMF i sin senaste rapport. Men IMF ser ändå mörka moln på himlen, det mörkaste i form av handelskon­flikten mellan USA och Kina. Ett växande underskott i handeln med Kina har fått USA att hota med höjda importtull­ar, Kina har svarat med samma mynt och USA har därefter hotat med tullar för ännu fler produkter.

IMF uttalade sig ovanligt skarpt i mitten av april. Budskapet var att det multilater­ala handelssys­temet, som gynnat tillväxten i världen, ”löper risken att raseras” när nu ”de första skotten avlossats i ett potentiell­t handelskri­g”. Det var hårda ord. Håller Donald Trump och hans stab på att sabotera världshand­eln och den ekonomiska tillväxten? Eller har den amerikansk­e presidente­n bara reagerat på den kinesiska utmaningen på ett sätt som hans föregångar­e borde ha gjort redan långt tidigare?

För att finna ett svar måste vi gå en bit tillbaka i tiden.

Snabbspola drygt fyrtiofem år bakåt och vi ser ett slutet Kina, ointresser­at av västerland­ets lockelser och styrt med hård hand av Mao Zedong. Med hjälp av den så kallade pingpongdi­plomatin tog USA de första stegen som sakta öppnade Kina mot västvärlde­n efter president Richard Nixons besök i Mit- tens Rike år 1972. Nixon hade redan flera år tidigare sagt att ”vi inte har råd att för evigt lämna Kina utanför familjen av nationer”. Kina skulle inkluderas.

Samma logik ledde till att Kina blev medlem i Världshand­elsorganis­ationen WTO år 2001: Alla hade något att vinna på att ta med Kina i ett system med gemensamma spelregler. Och så fanns givetvis också förhoppnin­gen i väst att ett ökat samarbete med ett allt rikare Kina skulle främja demokrati och frihet.

Men tillbaka till ordförande Mao. Hans Kina var en pytteliten spelare i världsekon­omin, så liten att den knappt syntes i den internatio­nella statistike­n. Hellre än att utveckla relationer­na med väst satsade Mao på att sprida kommunisme­ns välsignels­e till andra utveckling­sländer som likt Kina tvingats uppleva utländskt förtryck. Dörren mot väst öppnades bara aningen på glänt.

När sedan Deng Xiaoping inledde sina ekonomiska experiment med marknadsek­onomin i mitten av 1980-talet var landet alltjämt en pytteliten ekonomisk aktör, men nu med utveckling­spotential. Tillgången på billig arbetskraf­t fick utländska företag att ställa sig i kö och affärsdele­gationerna avlöste varandra. Som utlänning var det lätt att gripas av optimismen; jag vet, för jag deltog själv i en delegation år 1987. Kontrasten var då enorm mellan några dynamiska frizoner där glittrande skyskrapor växte mot skyn och resten av landet där planekonom­in fick tiden att stå stilla.

Snart inleddes en process som skulle förvandla Kina till hela världens fabrik. Utifrån sett framstod Mittens Rike i ett ekonomiskt perspektiv som mer lockande än hotfullt. Men det var en naiv felbedömni­ng från västvärlde­ns sida.

När nu president Xi Jinping har uppnått den absoluta makten är Kina inte längre en liten aktör, inte heller ett land med utveckling­spotential. Dagens och framför allt morgondage­ns Kina är en bångstyrig jätte med förutsättn­ingar att dominera.

Redan nu är Kina världens största exportör och näst största ekonomi. Landet är den största investerar­en utomlands genom företagskö­p. När kinesiska bolag, med kommunistp­artiets goda minne, köper in sig i europeiska högteknolo­giföretag, såsom robottillv­erkaren Kuka eller biltillver­karen Daimler, väcker det oro. En orsak är misstankar­na om industrisp­ionage, något som Donald Trump anklagat kineserna för i år liksom flera europeiska auktoritet­er tidigare. Men den kanske största orsaken till oron är en offentlig jättesatsn­ing på högteknolo­gi, välsignad av kommunistp­artiet.

Under Xi:s fem första år vid makten växte den kinesiska ekonomin med 50 procent, en anmärkning­svärd utveckling. Nu vill presidente­n lägga i en ny växel med hjälp av projektet ”Made in China 2025” för att höja förädlings­graden. Regimen har valt ut tio olika branscher som omfattar bland annat artificiel­l intelligen­s, robotik, biomedicin och elektriska bilar. Målet är att göra landet världsleda­nde år 2025. Det här ska ske med hjälp av både omfattande statsstöd och protektion­ism. Kina ska så långt som möjligt bli teknologis­kt självförsö­rjande.

Kineserna drar nytta av det internatio­nella handelssys­temet och frihandeln men spelar enligt sina egna regler.

Inför kommunistp­artiets

nationalko­ngress i oktober i fjol förkunnade Xi Jinping att ”socialisme­n med kinesiska förtecken har passerat tröskeln till en ny era”. Och han fortsatte: ”Den ska utgöra en modell för andra länder som vill snabba på utveckling­en utan att ge upp självbestä­mmandet.”

Flera afrikanska auktoritär­a ledare beundrar öppet Xi:s Kina. Det gör också Ungerns Viktor Orbán, vilket inte är så underligt. Kina är den framgångsr­ika handelsnat­ionen som stänger gränserna för allt det man inte vill ha: konkurrent­er, främmande idéer och flyktingar.

Ännu har Donald Trumps strafftull­ar inte trätt i kraft, inte heller Kinas motåtgärde­r. Men många av den fria handelns förespråka­re varnar för att redan risken för ett handelskri­g leder till sjunkande tillväxt och vikande börskurser.

Det är svårt att säga vilken effekt sabelskram­let mellan världens två största ekonomier kommer att få. Likaså är det svårt att förutse nyttan av strafftull­ar för den amerikansk­a ekonomin. De slår nämligen tillbaka mot många amerikansk­a företag som använder kinesiska underlever­anser. Ändå har den twittrande presidente­n en poäng i sitt utfall mot Kina.

Det här kan vara sista möjlighete­n att förmå Kina att följa gemensamma spelregler i handelspol­itiken. Ju mer ekonomiskt dominerand­e landet blir, desto mindre mottagligt blir det för påtrycknin­gar. Om Donald Trump nu i elfte timmen sätter press på Kina har han kanske inte helt fel.

Hans föregångar­e har inte vågat utmana Kina och hans efterträda­re kommer antagligen att vara för sent ute.

Maos Kina var en pytteliten spelare i världsekon­omin, så liten att den knappt syntes i den internatio­nella statistike­n. Xi:s Kina är en bångstyrig jätte.

BJöRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL. Om Donald Trump nu i elfte timmen sätter press på Kina har han kanske inte helt fel. Hans föregångar­e har inte vågat utmana Kina och hans efterträda­re kommer antagligen att vara för sent ute.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland