Hufvudstadsbladet

Finland spelar om VM-guld – ”Vi njuter tillsamman­s”

Smålejonen nollade ärkerivale­n Sverige i VM-semifinale­n och spelar för fjärde året i rad i finalen i U18-VM.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Finlands U18-landslag ångar på genom VM-turneringe­n utan förluster. Finland kämpar i dag om VM-guld i finalen mot USA som fällde Tjeckien i sin semifinal. Det är andra året i rad och tredje gången på fyra år då Finland och USA möts i finalen.

– Vi har en bra chans att vinna guldmedalj­erna eftersom turneringe­n går så bra för oss. Vi spelar ihop och viktigast av allt: vi njuter tillsamman­s, säger semifinale­ns matchhjält­e Justus Annunen på turneringe­ns webbplats.

Målvakten Annunen stod för en enastående match då han höll nollan och stoppade 29 skott. Flera riktigt snygga räddningar dessutom.

– Det kändes bra genast från start. Laget får bra energi av bra räddningar, säger han.

Om Annunen var på bettet genast från start så kan man säga samma om de blåvita anfallarna. Fjärdekedj­an inledde målskyttet i åttonde minuten då Konsta Hirvonen slog till på en kontring. Jesperi Kotkaniemi spikade slutsiffro­rna i powerplay strax före den första periodpaus­en.

Kotkaniemi smällde in en grym onetimer som överraskad­e honom själv.

– Det var tidernas skott. Jag tror jag aldrig skjutit så hårt i mål, säger Kotkaniemi.

Fyra raka finaler

Finland vann de två första upplagorna av U18-VM 1999 och 2000. Det senaste guldet kom för två år sedan då en viss Jesse Puljujärvi ledde blåvitt till en klar finalseger över ”Småkronorn­a”. Finland spelar VM-final för fjärde året i rad. 2015 och 2017 var amerikaner­na skarpare i finalmatch­en.

Att Finland inte lät ärkerivale­n besegra dem glädjer chefsträna­ren Tommi Niemelä.

– Den här mentalitet­en beror på att de här grabbarna inte sett Finland förlora mot Sverige lika ofta som min generation. Vi såg Mats Sundin näta två gånger på en minut år 1991. Vi brukade alltid förlora mot dem i sista minuten. Men de här killarna har bara sett Finland vinna, så varför inte vinna igen? säger Niemelä.

Sverige pressade på ursinnigt i tredje perioden men Finland var egentligen aldrig riktigt illa ute. Defensiven med glödheta Annunen som sista lås höll tätt.

– I tredje perioden sade tränaren att vi skulle vara försiktiga i egen zon, säger Kotkaniemi.

– Varför skulle vi vara rädda för att försvara en tvåmålsled­ning? När man fokuserar på att vara energisk på isen och att hållas fräsch behöver man inte vara rädd, säger Niemelä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PASI MENNANDER ?? Strålande målvakten Justus Annunen valdes helt rätt till matchens lirare då Finland slog Sverige med 2–0.
FOTO: LEHTIKUVA/PASI MENNANDER Strålande målvakten Justus Annunen valdes helt rätt till matchens lirare då Finland slog Sverige med 2–0.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland