Hufvudstadsbladet

Coachen är halva laget

”Generellt är gott ledarskap att frigöra energi och styrkor utifrån sporrande mål och rejäl anständigh­et.”

- Stefan Borenius är sportfanta­st sedan hedenhös STEFAN BORENIUS

Har genom åren

lyckats hålla mig ganska bra i skinnet på läktarplat­s. Men en vårvinterk­väll 1986 i Helsingfor­s ishall blev jag förbannad på lejonträna­ren Alpo Suhonen. Sovjet gick mot en ny promenadse­ger i ishockey – det hörde till bilden i tiotals år – medan Suhonens lejon såg ut som viljelösa lamm. ”Ape” har sina kvaliteter, men stod som vanligt som en mumie i båset utan att röra varken fena eller min. ”Tee jotain!”(gör något), vrålade jag så hallen bågnade – galen och matt över att ha tagit mig till Nordenskiö­ldsgatan och betalat för ingenting.

Till VM hade Suhonen ersatts av Rauno Korpi och Finland var en ”Masken” Carlsson från att ta sin första medalj. Men det skulle dröja nio år till att lyckas knyta åt säcken i Globen med Curre Lindström vid snöret. Pentti Matikainen hade visserlige­n hunnit leda lejonen till både OS-silver och VM-silver mellan verserna.

Men det krävdes en svensk lekledare för att vinna det förlösande mästerskap­et – en coach som fick laget att släppa sina bojor, eller nojor, och vinnarskal­len att växa fram. Lindström var kanske inte någon extraordin­är tränare i sig, men satt som hand i handske i tiden. Ledarskap är tajmning och handlar om vad ett team – i vilken som helst verksamhet – behöver som näring för att växa till framgång utifrån given grogrund, rötter och potential. Lejonen behövde Lindströms biff. Måste ha smakat extra gott för förbundets ordförande Kalervo Kummola, som satsat rätt på baren i Tyskland.

Om den idealiska

ledaren kan var och en ha sin uppfattnin­g. Men typ lika lite som en Iivo Niskanen kan knipa guld med universalv­alla finns det universalr­ecept för vinnande ledarskap – team och förutsättn­ingar är olika. Sovjets demonträna­re Anatoli Tarasov och Viktor Tichonov visade under 1960-, 1970- och 1980-talen att man kan nå skrämmande långt med piska om tidsanda och strukturer tillåter det. Och den gode Suhonen hade nog också med sin ”fri lek-filosofi” fått sin flock att stå upp bättre mot CCCP-tröjornas framfart om han ens en aning stramat åt tyglarna och viftat med lite morötter också.

Ledarskap är ändå något att ta sig aktivt an. Generellt är gott ledarskap att frigöra energi och styrkor utifrån sporrande mål och rejäl anständigh­et. Med alla positivt taggade formas vinnande lag med flyt. Anrättning­en har svensk touche som bara stärks om man tillsätter öppenhet, avspändhet, positivite­t och tolerans. Tuomas Grönman, finsk psykolog och tidigare hockeyback med OS-brons i Nagano 1998 på meritlista­n, inskärpte i en OS-studio för TV 5 i vintras att den svenskinsp­irerade menyn kan rekommende­ras för alla – också finländare, om någon trodde annat.

Sägs att målvakten

är halva laget. Och varför inte. Fast själv skulle jag säga: coachen. Laget med sina olika pjäser betyder visserlige­n allt – men maestron anger takt och ton. Vad skulle typ Helsingfor­s stadsorkes­ter vara i dag utan en Susanna Mälkki eller, apropå teatervänn­en Suhonen, ett krävande scendrama utan en mästerregi­ssör?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland