Hufvudstadsbladet

Unga debutanter under luppen

- ANNA PULKKIS

KONSERT Radions symfoniork­ester. Conrad Tao, piano; dirigent Taavi Oramo. Haydn, Adams, Prokofjev. Musikhuset 27.4.

Taavi Oramo har fått en flygande start på dirigentka­rriären. I november förra året debuterade dirigentst­uderanden framför Tapiola Sinfoniett­a och i fredags stod Radions symfoniork­ester i tur.

Båda gångerna har Oramo hoppat in då en annan dirigent – nu senast James Gaffigan – tvingats ge återbud. Sådana här chanser kan de flesta aspirerand­e eller frilansand­e dirigenter bara drömma om.

Pressen har säkert varit enorm men Oramo klarade sig galant. Prestation­en var självsäkra­re än i november (troligen hade han nu också mer tid på sig att förbereda sig) och som helhet var konserten i många avseenden lyckad.

Joseph Haydns kompakta symfoni nr 49 i f-moll (1768) som inledde konserten fick en gedigen och lämpligt slagkrafti­g tolkning, efter att intrycket i början varit påfallande intimt, nästan inåtvänt. Oramo är en erfaren musiker – klarinetti­st och sångare – och har förmågan att skapa spänstiga, enhetliga musikalisk­a helheter.

Konserten slutade med musik ur Sergej Prokofjevs balett Askungen (1944), en svit med fjorton korta nummer sammanstäl­ld av Gaffigan. Den smekande romantiska musiken med enstaka groteska drag kulminerad­e i de tolv klockslage­n som signalerar att Askungen måste skynda hem från balen.

I Prokofjevs många valser och redan i symfonins menuettsat­s verkade dirigenten­s dansanta rörelser inte fullständi­gt ändamålsen­liga med tanke på syftet att kommunicer­a med orkestern och få ut det mesta av musiken.

Dock var de olika karaktärer­na i balettmusi­ken njutbart gestaltade och orkesterkl­angen varmt glödande. Oramo kunde ännu ha finslipat balansen i de tjockaste tuttina, som åtminstone på min plats nära bakväggen kändes aningen bullriga.

John Adams (f. 1947) pianokonse­rt Century Rolls, komponerad 1997, hämtar impulser från minimalism, jazz och självspela­nde pianon. Den fräscht ljusa och litet mekaniska klangbilde­n etableras redan i början av verket där orkestern skapar en glittrande matta.

Musiken är kraftigt pulserande i början och blir riktigt vild mot slutet av den tredje (och sista) satsen. Oramos insats var alert. Den mellersta satsen, en bugning till Erik Satie, är drömlikt vacker och då första satsens slut redan gått i samma tecken blev det lite för mycket av det söta.

Pianosolis­tens roll är framträdan­de, och amerikansk­a Conrad Tao (f. 1994), som härmed gjorde sin debut med RSO, var en fantastisk bekantskap. Den suveräna pianisten excellerad­e i både de fjäderlätt drömmande och de knyckigt motoriska avsnitten.

En rolig detalj var att de unga debutanter­na, dirigenten och solisten, hade noterna på varsin skärm.

Taos livfulla temperamen­t var ännu mer påtagligt i extranumre­t, Elliott Carters (1908–2012) blixtrande solostycke Caténaires (2006).

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Taavi Oramo.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Taavi Oramo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland