Hufvudstadsbladet

Får storebror styra och ställa i dödsboet?

”Att storebrode­rn mot slutet tittade in hos modern och betalade hennes räkningar berättigar inte honom till nyssnämnda gottgörels­e. Arbetet var inte tillräckli­gt omfattande.”

- KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding JURISTEN SVARAR

Efter att vår mor dog i februari i år har vår storebror enväldigt tagit hand om dödsboet och han ska sköta bouppteckn­ingen. Han kräver en ersättning om 4 000 euro för att han tittade in hos modern de sista åren och betalade hennes räkningar. Har min lillebror och jag inget att säga till om vid bouppteckn­ingen och i fråga om ersättning­skravet? Boets behållning torde vara några hundratuse­n euro. Systern

att en delägare vill diktera allting i ett dödsbo. I det aktuella fallet är det i sig utmärkt att storebrode­rn är aktiv, så att bouppteckn­ingen blir förrättad. Ärvdabalke­n innehåller ändå ett flertal regler till skydd för frågeställ­aren och hennes lillebror. Storebrode­rn får till exempel inte ensam disponera över dödsboets egendom, undantaget är att han får vidta sådana brådskande åtgärder som inte tål uppskov.

Får delta i bouppteckn­ingen

Storebrode­rn är bäst förtrogen med dödsboet och uppger därför boet och tar ansvar för att tillgångar­na och skulderna blir rätt antecknade. Två utomståend­e godemän ser till att allt blir rätt värderat. Frågeställ­aren och hennes lillebror måste ändå få kallelse till bouppteckn­ingen, och de två kan inte hindras från att närvara vid förrättnin­gen eller att ta del av alla handlingar som rör boet.

Bouppteckn­ingen lämnas in till skatteverk­et och den utgör grunden för arvsbeskat­tningen och arvskiftet. Bouppteckn­ingen är inte detsamma som ett arvskifte, och i samband med bouppteckn­ingen avgörs inte heller om storebrode­rn har rätt till ersättning för sin insats för modern.

Kravet på ersättning

När bouppteckn­ingen är förrättad och boets skulder har betalts har de tre syskonen rätt att förrätta arvskiftet. Kruxet är storebrode­rns krav på ersättning. Enligt ärvdabalke­n har en arvinge som fortgående genom eget arbete har bistått arvlåtaren – till exempel i dennas hushåll – utan att ha erhållit skälig ersättning rätt att på yrkande få gottgörels­e ur kvarlåtens­kapen, även om arbetet inte grundat sig på avtal mellan parterna.

Att storebrode­rn mot slutet tittade in hos modern och betalade hennes räkningar berättigar inte honom till nyssnämnda gottgörels­e. Arbetet var inte tillräckli­gt omfattande. Hur kan tvisten lösas om han står på sig? Frågeställ­aren kan visserlige­n hos tingsrätte­n ansöka om att det ska utses en boutrednin­gsman – i regel en advokat – som avgör frågan om storebrode­rns krav på gottgörels­e. Detta förfarande blir ändå dyrt och drar ut på tiden. Boutrednin­gsmannens arvode och kostnader, vilka tas av dödsboets medel, och kostnadern­a för parternas egna juridiska biträden, vilka var och en står själv för, överstiger lätt 4 000 euro.

Ett reellt alternativ är därför att frågeställ­aren och hennes lillebror – om än motvilligt – går med på att låta storebror få sin ersättning, så att själva arvskiftet kan förrättas i sämja. Den ersättning som brodern får för att ha hjälpt modern utgör skatteplik­tig inkomst för honom.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland