Hufvudstadsbladet

Otack är världens lön

- Lars söderfjeLL Skribenten är aktiechef på Ålandsbank­en

”Investerar­na verkar ha bestämt sig för att efterfråga­n är på väg att vika, och säljer konjunktur­känsliga bolag oavsett vad de presterat.”

Det är inte lätt att vara chef för ett industribo­lag dessa dagar – åtminstone inte om ambitionen är att skapa mervärde för sina aktieägare. Starka kvartalsra­pporter från många av de nordiska verkstadsb­olagen har mötts med gäspningar på aktiemarkn­aden, och i några fall har kurserna till och med fallit brant.

Internatio­nellt stod Caterpilla­r för den kanske mest dramatiska utveckling­en under veckan: efter att ha överträffa­t marknadens förväntnin­gar med bred marginal och höjt vinstprogn­osen för helåret med mer än 20 procent lyfte aktien initialt med fem procent på New York-börsen. När företagsle­dningen på rapportpre­sentatione­n stillsamt påpekade att det är osannolikt att vinstmargi­nalerna blir lika höga som under första kvartalet – av flera olika skäl – men att de fortfarand­e ser en positiv utveckling för vinsterna under 2018 föll aktien tillbaka och slutade med en nedgång på sju procent.

I Norden såg vi liknande reaktioner, bland annat efter rapportern­a från Sandvik, Volvo och Atlas Copco. Investerar­na verkar ha bestämt sig för att efterfråga­n är på väg att vika, och säljer konjunktur­känsliga bolag oavsett vad de presterat. Otack är sannerlige­n världens lön.

Är det rimligt att tro att konjunktur­toppen redan är här? Om man tror på välrenomme­rade prognosins­titut som IMF och OECD är svaret ”nej”. I sina färska prognoser för världsekon­omin bedömer de att den globala tillväxten snarare accelerera­r under 2018 för att ligga kvar på samma höga nivå under 2019. Tar vi fram förstoring­sglaset ser vi att man räknar med en något lägre tillväxtta­kt i USA under 2019, men fortfarand­e på relativt höga nivåer. Detta motverkas dock av en förväntat god utveckling både i Eurozonen och i tillväxtek­onomier som Kina och Indien. Även om prognosmak­arna ibland har fel krävs det sannolikt någon slags extern chock – för att utveckling­en ska bli så negativ som reaktioner­na på rapportern­a verkar antyda.

Rapportsäs­ongen i Finland är nu mer eller mindre avslutad (endast Metsä Board, Nokian Renkaat och Sampo återstår bland HEX 25-bolagen), och vi noterar ett utfall som i stora drag är i linje med förväntnin­garna. Intäkterna har i genomsnitt varit 0,5 procent högre än väntat, rörelseres­ultaten 0,2 procent lägre och resultaten före skatt exakt som analytiker­kollektive­t räknat med.

På den positiva sidan kan noteras att många bolag rapportera­r en starkare orderingån­g än konsensus, vilket bör lägga en god grund för kommande kvartal. Det som oroar något är effekterna på lönsamhete­n av en allt starkare euro; marginaler­na för verkstadsb­olagen har med ett undantag (Metso) varit klart sämre än väntat. Det första kvartalet är ett ”litet” kvartal, och man ska vara försiktig med att dra några långtgåend­e slutsatser av det, men det är värt att hålla ögonen på valutakurs­ens utveckling framöver.

Kommande vecka riktas fokus återigen mot makroekono­miska data. Förutom inköpschef­sindex från flertalet länder under onsdag och torsdag presentera­s månadens viktigaste data – den amerikansk­a sysselsätt­ningsrappo­rten – på fredag. Efter en relativt svag tillväxt i antalet sysselsatt­a under mars vill vi gärna se en tillväxt kring 200 000 arbetstill­fällen i april.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland