Hufvudstadsbladet

Staffansby kan vänta högst ett läsår till

Norra servicenät­et ritas om – föräldrarn­a vill ha bättre informatio­n

- TEXT TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi FOTO LEIF WECKSTRöM

– Vi måste lita på att det tagits lärdomar av den förra processen, säger Björn Månsson (SFP).

Han var med för två år sedan när svensksprå­kiga skolor i södra Helsingfor­s ställdes mot varandra. Det var ingen särskilt snygg process.

Senast i juni ska politikern­a i fostrans- och utbildning­snämnden en första gång ta ställning till tjänstemän­nens förslag som gäller det norra skoldistri­ktet. Åtminstone i Staffansby lågstadies­kola är frågorna många. Orkar lärarna? Hur mår eleverna? Finns det tillräckli­gt med toaletter?

Eleverna blir fler men skolfastig­heten består. Nästa höst är barnen 170 plus en grupp på 12–15 förskoleba­rn. Enligt Björn Månsson som leder SFP:s fullmäktig­egrupp brådskas det med åtgärder.

– Vi får knappt med svar på våra frågor, säger Eva Persson som är ordförande i Hem och Skola.

Björn Månsson är nästan på sin mammas gata när han går in genom grinden vid Trastvägen 20. Det här är fastighete­n där han var ordförande för den nya lågstadies­kolans första Hem och Skola -förening. Året var 1990. I dag är han gruppordfö­rande i stadsfullm­äktige och ordförande för Helsingfor­s stads tvåspråkig­hetskommit­té. Pappa är han också och familjen bor i närheten.

Besöket i Staffansby lågstadies­kola är aktuellt. Innan midsommar ska beslutsfat­tarna ha ett förslag på bordet. Norra skolnätet ritas om och, beroende på hur man ser det, är det äntligen eller på tok för sent.

Staffansby har vuxit rejält sedan starten för snart 30 år sedan. Nu kommer väggarna emot.

– Skolan klarar det kommande läsåret men inte sedan följande. Något måste göras och görs, säger Björn Månsson.

Tala är guld

För rektor Heidi Purho är de föreståend­e omställnin­garna ingen ny sak. Liksom Månsson minns hon bra hur eldfängd debatten var för två år sedan när den nya efterlängt­ade internatio­nella skolan på Busholmen ställdes mot Cygnaeus lågstadies­kola på Bangatan, som av många barn, föräldrar och lärare upplevs som ett svenskt rum i södra Helsingfor­s. ”Banan” räddades och Busholmspr­ojektet lades på is.

Purho kom till Staffansby från just Cygnaeus. I norra Helsingfor­s på Trastvägen i en stadigt växande skola tvingas hon nästan genast fundera på omställnin­gar. Dels är det nya läroplanen som mer eller mindre förutsätte­r att en del av undervisni­ngen arrangeras utanför skolhuset, dels trycket att bygga ut skolan. Vad finns det pengar till?

– Det är en positiv utmaning, säger Purho, som från och med höst är rektor inte bara för en skola utan tre, det vill säga Staffansby, Kottby och Månsas. Hur ska du hinna med allt? – Jag får mera resurser för ledarskape­t då jag slipper ha undervisni­ng.

Klockan är knappt 11 på förmiddage­n och det är tyst i skolans städa- de korridorer. Några elever knackar på datorer i matsalen, som i praktiken är en fortsättni­ng på en korridor. Det är också en samlingspl­ats och ett ställe att umgås på. Verkar fungera.

Vi tittar in i ett klassrum där pojkar spelar trummor och flickor sjunger. Varför det är en sådan fördelning förblir oklart. På nothäftet står det Europe och ”Rock the Night”. Läraren Satu Wendell ger takten på elpiano och eleverna i årskurs 4 följer efter. Elevernas version låter stundvis briljant.

Gymnastiks­alen längst ned är stor, ”fullstor” som Björn Månsson ser det. Men där pågår inget just nu.

Här och där stöter vi på både elever och lärare. Intrycket är att de trivs. I alla fall har de fullt upp med dagens uppgifter. I ett klassrum är elevernas arbetsbord av en modell som är fiffig. Borden är formade så att man enkelt kan slå ihop dem och bilda en snygg cirkel. Men borden är också klart mindre än pulpeterna som många vuxna minns dem.

Skolans regnvåta gård är rymlig men på tomten finns ett helt skolcenter: skola, daghem och förskola. Det är tre byggnader, och byggnadern­a är i trä. Här finns fotbollspl­an av grus och basket- och klätterstä­llningar. I tomtens ena hörn finns utrymme för exempelvis paviljonge­r.

– Där borta håller ungarna inte till på rasterna, eller hur, säger Björn Månsson som tidigare diskuterat ”barackerna” med biträdande stadsdirek­tör Pia Pakarinen. Inte ens tillfällig­a paviljonge­r är något man smäller upp över en natt. Det är åtta månader från ritbord till första lektionen.

Skolan klarar det kommande läsåret men inte sedan följande. Björn Månsson

Debatten börjar nu

Enligt rektor Heidi Purho klarar Staffansby en måttlig tillväxt. I dag är det 161 elever i skolan. På hösten är de närmare 170. När skolan startade var eleverna 105.

– Vi kan utvidga fastighete­n eller vi kan bygga paviljonge­r på tomten, vilket går fortare men också är en tillfällig lösning, säger Björn Månsson.

Enligt Månsson är det pedago- giskt motiverat att gå utanför huset men utflykter är inte lösningen på sikt. Staffansby­eleverna behöver en trygg och rymlig bas. Vad vill du göra, Heidi Purho? – Vi kommer att rymmas och vi kommer att utöva stadens strategi. Mitt jobb är att se till att barnen och lärarna har det bra hur vi än gör.

Också i Kottby är det trångt. Två årskurser arbetar i den finska skolan.

Politikern­a har knappt börjat diskutera norra skolnätet. Det kan bli en likadan offentlig pajkastnin­g som under förra varvet vilket just nu gör parterna försiktiga i sina uttalanden.

– Allt måste bli bättre, säger skoldebatt­sveteranen Björn Månsson.

 ??  ?? Eleverna i årskurs 4 spelar rock medan många andra simmar i Britas. Anton Ek river av ett blixtrande riff på gitarren.
Eleverna i årskurs 4 spelar rock medan många andra simmar i Britas. Anton Ek river av ett blixtrande riff på gitarren.
 ??  ?? Heidi Purho och Björn Månsson är överens. Det är ont om utrymme och något måste göras i Staffansby senast till läsåret 2019–2020.
Heidi Purho och Björn Månsson är överens. Det är ont om utrymme och något måste göras i Staffansby senast till läsåret 2019–2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland