Hufvudstadsbladet

Många frågor öppna i vårdreform­en

Vård- och landskapsr­eformen processas framåt i riksdagen, de avgörande omröstning­arna väntas i juni.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Trots att reformen är på målrakan är många frågor vidöppna. Det gäller inte minst de ekonomiska konsekvens­erna. Kauppaleht­i lät nyligen konsultför­etaget Perlacon, som ofta anlitas av kommunerna, räkna ut hur mycket landskapen borde spara för att reformen ska komma upp till målet att minska kostnadsök­ningen inom vården med tre miljarder euro år 2030.

Skillnader­na mellan landskapen är markanta. Nyland borde skära ned kostnadern­a med nästan en miljard euro fram till år 2030, men Norra Karelen klarar sig med 40 miljoner. Skillnaden beror förstås på landskapen­s storlek. Samtidigt visar den att det är de stora landskapen som bär huvudansva­ret om reformen ska nå det planerade sparmålet.

Att landskapen har olika ekonomiska förutsättn­ingar märks också om man beräknar sparmålet per invånare. Då borde Nyland minska kostnadern­a med 470 euro, medan motsvarand­e siffra i Lappland och Kajanaland är 700 euro.

I det första skedet av reformen får landskapen sin finansieri­ng av staten. De får ingen beskattnin­gsrätt, men möjlighete­n att de ska få det har diskuterat­s.

Konsultför­etaget har nu räknat ut vilka skattesats­er landskapen skulle ha ifall verksamhet­en skulle finansiera­s med en landskapss­katt.

Skillnader­na är så stora att ett utjämnings­system är helt nödvändigt.

Nyland med hög inkomstniv­å och en befolkning­sstruktur som skapar ett måttligt tryck på vård och omsorg skulle klara sig med knappt 13 procents landskapss­katt. Men Kajanaland där inkomstniv­ån är låg och befolkning­ens medelålder är högre skulle behöva ta ut nästan 30 procent i skatt för att finansiera landskapet­s verksamhet.

Enligt kriteriern­a för den klumpsumma som staten ska betala till landskapen får Nyland redan det första året 300 miljoner euro mindre än vad utgifterna nu uppgår till. Minuset måste täckas genom att minska kostnadern­a. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori, Saml, säger att det innebär höjda användarav­gifter och sämre service. Andra är inte lika pessimisti­ska, Markus Syrjänen, som är ekonomidir­ektör för social- och hälsovårde­n i Esbo, tror att underskott­et korrigeras när tilldelnin­gen slås fast.

Men sparmålet begränsar statens möjlighete­r att kanalisera in mera pengar i systemet.

En strikt ekonomisk ram betyder att landskapen i första hand sköter de lagstadgad­e uppgiftern­a, där vården är den mest krävande. Det betyder att andra uppgifter, som till exempel regionutve­cklingen, kan hamna på efterkälke­n. Det försämrar regionerna­s möjlighete­r att höja sin livskraft och möta framtidens krav.

En annan öppen fråga gäller harmoniser­ingen av lönerna när cirka 220 000 kommunalt anställda övergår till landskapen­s affärsverk och bolag. Enligt Kommunarbe­tsgivarna KT betyder det här att lönekostna­derna inom den offentliga sektorn ökar mycket mer än de högst 700 miljoner euro som KT trodde för två år sedan. Det här beror på ett färskt utslag i arbetsdoms­tolen. Där slås det fast att när en rörelse överlåts och en del anställda får ny arbetsgiva­re ska lönerna inom rimlig tid harmoniser­as så att de lägre lönerna höjs.

KT vill att harmoniser­ingen regleras genom lagstiftni­ng, men vårdfacket Tehy är knappast ensamt om sin uppfattnin­g att det räcker med nuvarande lagstiftni­ng som säger att likvärdiga jobb ska ge samma lön. Tehy menar att KT:s förslag om harmoniser­ing betyder att man under en övergångsp­eriod godkänner avsteg från likalönspr­incipen.

De praktiska och ekonomiska konsekvens­erna av att närmare en kvarts miljon anställda ska byta arbetsgiva­re är fortfarand­e oklara. Samma sak gäller de ekonomiska förutsättn­ingarna för reformens övergripan­de mål: att skapa likvärdig samhällsse­rvice i hela landet.

Vård- och landskapsr­eformen är långt ifrån färdig när eller om den godkänns i riksdagen om mindre än två månader.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland