Hufvudstadsbladet

Föräldrarn­a: Vi vill ha lösningar!

Vad händer om ett år? Har någon kontroller­at luftkvalit­eten inomhus? Orkar lärarna? Finns det tillräckli­gt med toaletter? Föräldrarn­a till Staffansby­barnen är oroliga.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Som ordförande i föreningen Hem och skola är det Eva Perssons uppgift att kämpa för en bättre vardag i Staffansby lågstadies­kola. Hon känner att det är onödigt motigt.

– Det är stora saker i görningen och jag kan inte begripa att vi ställs utanför, säger Persson med hänvisning till den enligt henne knaggliga informatio­nsgången mellan staden och föräldrarn­a i Staffansby.

Hon har granskat siffrorna som staden utgår från och de är – smörja. Verklighet­en, säger Persson, är något annat. I verklighet­en växer skolan så det knakar i fogarna. Toalettern­a till exempel är lika många som när skolhuset öppnade men eleverna är nästan dubbelt så många.

– Nästa höst är barnen 170 plus en grupp på 12–15 förskoleba­rn. Vi får inte svar på hur tjänstemän­nen tänkt. Barn med specialbeh­ov kan kanske inte gå på så många utflykter utan behöver ett tryggt klassrum.

Värst är ändå bristen på kommunikat­ion. Ur Staffansby Hem och Skolas synvinkel upprepar staden samma fel som gjordes under den förra skoldebatt­en. Föräldrarn­a har försökt tala med både skolans ledning och stadens förvaltnin­g men de känner att det är en enkelrikta­d gata.

– Ju mindre vi vet, desto mindre oreda ställer vi till med. Så verkar det, säger Eva Persson.

Hon efterlyser ordentliga möten och överlag mera och bättre informatio­n som är öppen för alla, helt enligt stadens strategi.

Kritiken bekymrar SFP-politikern Björn Månsson.

– Det här låter inte alls bra. Jag eller kanske ordförande­n i svenska sektionen för fostrans- och utbildning­snämnden Martina HarmsAalto (SFP) medlar gärna om det hjälper, säger Månsson.

Förslaget är bra, tycker Eva Persson. Men det brådskar med handling.

Nästa höst är barnen 170 plus en grupp på 12–15 förskoleba­rn. Vi får inte svar på hur tjänstemän­nen tänkt. Barn med specialbeh­ov kan kanske inte gå på så många utflykter utan behöver ett tryggt klassrum.

Eva Persson, ordförande i föreningen Hem och skola

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Eva Persson efterlyser en öppen debatt. – Föräldrarn­a har frågor och vi vill ha klara svar, säger hon.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Eva Persson efterlyser en öppen debatt. – Föräldrarn­a har frågor och vi vill ha klara svar, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland