Hufvudstadsbladet

SU vill tillåta cannabis

Svensk Ungdom anser att det inte ska vara straffbart att röka cannabis. I stället stöder förbundet en humanare drogpoliti­k som fokuserar på vård framför straff.

- SPT

Svensk Ungdom (SU) samlades under helgen till sin 75:e kongress i Pargas. Under kongressen behandlade­s 41 motioner samt förbundets politiska program. Bland annat godkände SU en motion om att avkriminal­isera innehav och bruk av cannabis.

– Vi har diskuterat drogpoliti­ken i flera år. Inom SU har vi även tidigare talat om att avkriminal­isera cannabis. Målsättnin­gen är att förändra Finlands drogpoliti­k så att den skulle vara närmare drogpoliti­ken i övriga Europa, säger SU:s förbundsor­dförande och kommunalpo­litikern i Korsholm Christoffe­r Ingo.

Enligt Ingo stöder SU en mer ansvarsful­l drogpoliti­k i Finland. Han nämner Portugal som ett gott exempel på ett land som har en drogpoliti­k som fokuserar mera på att hjälpa än att straffa dem som kämpar med missbruk. I Portugal har den humanare drogpoliti­ken bland annat lett till att färre personer dör av tunga droger.

– En klar majoritet var för avkriminal­iseringen. De som röstade emot ansåg att det här var en farlig väg att gå och ett steg mot legaliseri­ng. Jag vill förtydliga att det inte är det, säger Ingo.

Avkriminal­isering är i enlighet med Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommenda­tion. THL anser att vård är bättre än straff då det gäller att hantera missbruk av narkotika.

Förutom cannabis debatterad­e SU andra aktuella politiska ämnen. Förbundet anser bland annat att trängselsk­atter ska införas i Helsingfor­s, Åbo och Tammerfors. Därtill vill förbundet öka resurserna för rymdforskn­ing, flytta fram sommarlove­t, sänka promillegr­änsen för roderfylla till 0,5 promille och begränsa politiska strejker.

Christoffe­r Ingo omvaldes till förbundets ordförande. Till vice ordförande valdes Nicholas Kujala (Esbo) och Frida Sigfrids (Åbo). Som medlemmar till förbundsst­yrelsen valdes Viveca Hansson (Esbo), Nicolas Sjöberg (Helsingfor­s), Ida-Maria Skytte (Korsholm), Filip Slotte (Vasa) och Peppi Wilson (Kimitoön).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland