Hufvudstadsbladet

Delaktighe­t här och nu

-

De senaste dagarna har det talats mycket om hur politiken är sönder och hur medborgarn­a inte har tillräckli­gt med påverkning­smöjlighet­er. Det har till och med startats en ny rörelse kring detta. Förnyandet av politikens mekanismer och ageringssä­tt är en evighetsfr­åga, men något man ändå inte ska undervärde­ra. Men för Helsingfor­s är detta egentligen inte så nytt. Tvärtom, vi vill för vår del visa modell och exempel.

Förra hösten lade staden fram en ny strategi som inspirerad­e såväl stadsbor som anställda. Strategin godkändes nästan enhälligt i stadsfullm­äktige, så även valperiode­ns första budget. Vad jag vill säga är att vi redan kommit in på en hälsosam bana av att göra saker tillsamman­s.

Vi har dessutom insett att det inte alls alltid är tjänsteman­nen eller ens stadsfullm­äktigeleda­moten som har den bästa och nyaste informatio­nen om hur olika problem ska lösas. Helsingfor­s vill utnyttja individers och gemenskape­rs kunskap och ta med stadsborna i beslutsfat­tandet.

Ett av sätten är deltagande budgeterin­g. Staden allokerar varje år 5 miljoner euro för att iståndsätt­a och liva upp stadsdelar. Från och med nästa år kommer stadsborna själva att rösta om hur pengarna används i området. Vi har även märkt att delaktighe­t och möjlighete­r att påverka minskar problemen och ökar effektivit­eten. Ett exempel på det är stadscykla­rna.

Principern­a för delaktighe­ten i Helsingfor­s har antecknats i stadens förvaltnin­gsstadga. Jag vill lyfta fram speciellt ett visst projekt, Helsingfor­s för invandraru­ngdomar. Det visade sig att av unga med invandrarb­akgrund som gått ut grundskola­n, deltar 25 procent varken i fortsatt utbildning eller i arbetslive­t. Den motsvarand­e siffran för infödda finländare är 4 procent.

För att lösa utmaningen satte staden i gång ett extensivt samarbete med stiftelsen Me-Säätiö samt de personer som problemet gällde: invandraru­nga. Ur detta samarbete föddes bland annat Buddyschoo­lskolan där man lär sig av varandra och kamratjury­n som stöder en ärlig färd bort från brottsligh­eten.

Särskilt effektiv har mobilappen Micro Work visat sig. Syftet var att lösa utmaningar­na som invandraru­nga har att få sysselsätt­ning. Vi lärde oss att de unga önskar arbeta, medan seniorer önskar de skulle ha sällskap. Genom mobilappen skapades förra året 15 000 timmar avlönat arbete för ungdomar utan tidigare arbetserfa­renhet.

Krigsveter­aner samt äldre personer i hemvård fick pratsällsk­ap, hjälp för butiksbesö­k eller en kompis att gå på promenad med.

Helsingfor­s olika sätt att förbättra staden tillsamman­s har noterats till och med utomlands. Detta projekt har nämligen landat Helsingfor­s en finalistpl­ats i en internatio­nell, ansedd tävling startad av före detta borgmästar­en i New York, Michael Bloomberg. Engaged Cities-priset delas ut i New York i maj. Ökad delaktighe­t är något som städer runtom i världen satsar väldigt mycket på nu, och Helsingfor­s banar vägen.

 ?? JAN VAPAAVUORI ?? Ökad delaktighe­t är något som städer runtom i världen satsar väldigt mycket på nu, och Helsingfor­s banar vägen. är Helsingfor­s stads borgmästar­e.
JAN VAPAAVUORI Ökad delaktighe­t är något som städer runtom i världen satsar väldigt mycket på nu, och Helsingfor­s banar vägen. är Helsingfor­s stads borgmästar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland