Hufvudstadsbladet

Perfekt EHT-turnering av Lejonen

Finlands hockeyland­slag hade ett lyckat VM-genrep. Det blev tre segrar i den svenska EHTturneri­ngen och en snygg vändning i den avslutande matchen mot Tre Kronor.

- HBL-TT

Lejonen stod för en imponerand­e vändning i den sista perioden i VMgenrepet mot Sverige. Blåvitt fick en bra inledning då Olli Palola fick ett mål bortdömt efter 2.30 minuter, tre minuter senare hade Marko Antilla en styrning i stolpen och efter drygt halva perioden träffade Urho Vaakanaine­n ribban. Tre Kronor spelade sedan bättre i andra perioden och efter 9.07 prickade Oliver Ekman Larsson in 1–0-målet i powerplay.

I tredje perioden – som Tre Kronor inledde med 1.13 i spel tre mot fem – vände Finland till seger via mål från Juuso Riikola (powerplay), VeliMatti Savinainen och till slut Sebastian Ahos puck i det tomma svenska målet med 46 sekunder kvar att spela.

Aho och lagkamrate­n från Carolina Hurricanes Teuvo Teräväinen gjorde sina första matcher med Lejonen i vår. Också Teräväinen öppnade sitt poängsaldo då han spelade fram till Finlands andra mål.

– De ger ett klart tillskott till laget. Det var fint att de genast lyckades, det är en längre tid sedan de två spelat senast, säger chefsträna­re Lauri Marjamäki om NHL-stjärnorna­s första match.

Marjamäki är mycket nöjd med hur laget svetsats samman under de senaste veckorna.

– Visst har vi spelat bra hockey. Vi var bra i första perioden, stod lite still i andra men gjorde sedan en rejäl förbättrin­g. Från 0–1 till 3–1 mot ett tufft lag.

VM inleds i slutet av veckan. Nu väntar man på att Marjamäki och hans tränarteam offentligg­ör den slutliga VM-truppen.

– Alla har spelat bra i fyra veckor. Tränarteam­et har ett positivt problem, säger Marjamäki.

?? MONTGOMERY
MONTGOMERY FOTO: LEHTIKUVAT­T/HENRIK Veli-Matti Savinainen stod för matchvinna­ren mot Sverige.