Hufvudstadsbladet

Grymt öde för Valtteri Bottas – Kimi Räikkönen tvåa

I ett dramatiskt F1-race tog Lewis Hamilton sin första seger för säsongen när han vann Bakus VM-deltävling före Kimi Räikkönen och Sergio Perez. Valtteri Bottas grymma öde blev en punktering under de sista varven och noll poäng. Hamilton leder nu VM, fyra

-

– En sån galen tävling, vilket spännande race. Att vinna här, jag känner mig otroligt tacksam, säger Lewis Hamilton som spräckte sin nolla och tog säsongens första seger.

Sebastian Vettel startade längst fram och var ute efter sin tredje seger för säsongen och femtionde i karriären. Tysken såg också ut att ha koll på racet där han länge hade förstaplat­sen. Inte ens när Valtteri Bottas i sin Mercedes tog sig förbi, när Vettel gick i depå för att byta däck, så var det något som oroade Ferrari-stallet. Bottas hade inte bytt sina supersoft-däck ännu så det skulle komma ett bra läge för Vettel att ta sig förbi när finländare­n gick i depå.

På det 40:e varvet blev det dock en smäll mellan de två Red Bull-förarna Max Verstappen och Daniel Ricciardo när de låg fyra och femma och båda tvingades bryta. Felet var Verstappen­s som låg först men svängde in framför Ricciardo som vann i Baku förra året.

”Valtteri hade förtjänat segern”

Då passade Bottas på att lägga på nya däck medan säkerhetsb­ilen var ute och när fältet väl släpptes så återstod bara fyra varv. Vettel försökte att passera men bromsade för sent och Hamilton och Räikkönen tog sig förbi. Med två varv kvar fick Bottas punktering och tvingades bryta från tätplatsen. I stället höll Hamilton undan, vann och tog sin och Mercedes första seger för säsongen. Vettel, som fick problem med ett däck vid sin sena inbromsnin­g, slutade fyra.

– Inte kan man säga mycket annat än att jag hade dålig tur, säger en besviken Bottas åt C More Max efter loppet.

Hamilton hade gärna sett finländare­n kamma hem segern.

– Valtteri gjorde ett exceptione­llt jobb och förtjänade segern. Sebastian gjorde också ett bra jobb så det känns lite konstigt att stå här uppe, säger Hamilton som nu har 70 poäng mot 66 för Vettel.

Räikkönen, som tog säsongens tredje pallplats och bästa placering hittills, gick förbi Bottas i VM-poängen. Räikkönen har 48 medan Bottas samlat ihop 40 poäng.

Men sin vana trogen var det inga stora hurrarop trots den fina upphämtnin­gen från sjätte rutan – speciellt efter en krock med Esteban Ocon i början, som fällde honom utanför de tio bästa.

– Det var ett svårt lopp. Jag försökte mitt bästa att stiga på resultatli­stan men jag hade svårt med däcken. Jag väntade bara på att andra förare får problem och det lönade sig i dag, säger Räikkönen.

HBL-TT-REUTERS

 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA/KIRILL KUDRYAVTSE­V ?? De två bästa – Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA/KIRILL KUDRYAVTSE­V De två bästa – Kimi Räikkönen och Lewis Hamilton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland