Hufvudstadsbladet

EU vill ta miljarder av bönder

Jordbrukss­tödet krymps på grund av brexit

- SPT/ANNA-KARIN FRIIS

När Storbritan­nien lämnar Europeiska unionen uppstår ett stort hål i EU-budgeten. Bortfallet beräknas till cirka 13 miljarder euro på årsnivå.

En avsevärd del av glappet ska sparas in genom att dra ner på jordbrukss­tödet i unionen, framkommer det ur preliminär­a uppgifter ur kommission­ens budgetförs­lag som sträcker sig långt in i nästa decennium. Budgetkomm­issionären Günther Öttinger vill kapa jordbrukss­tödet med sex procent.

Jordbrukss­töden står för merparten av hela budgeten inom unionen.

Också stödet till glesbygen är under luppen. Det kan påverka många ekonomiskt utsatta områden i Finland.

Så fort EU-Bryssel återvänder till kontoren efter första maj-firandet ger EU-kommission­en ett konkret sifferförs­lag till EU-budget från och med 2021. De fleråriga budgetrama­rna ska sedan gälla till 2027, bara man enats om summorna och principern­a. Det väntas inte ske förrän tidigast nästa år eller möjligtvis så sent som i slutet av 2020, fast man i Bryssel gärna skulle se att budgeten antas inför EU-valet i slutet av maj nästa år.

Klart är att forskning och innovation ska stå som viktigaste utgiftspos­t, där jordbruket förr ståtade högst på listan. Tyske budgetkomm­issionären Günter Öttinger vill skära i stödet till jordbruket med sex procent och den minskninge­n drabbar i så fall också landsbygds­utveckling­en, som är viktigast för Finland.

Samma minskning om sex procent skulle gälla för strukturfo­nderna, det vill säga EU:s flaggskepp regionalfo­nden, som ska jämna ut de regionala skillnader­na, och den sociala fonden för ekonomisk och social sammanhåll­ning. Stödet till glesbygden, som är viktigt i Finland och Sverige och också gäller för bergstrakt­er i andra länder, föreslår kommission­en i det här skedet att ska slopas, men från Finlands håll kräver man att glesbygden ska stå kvar som ett målområde.

Däremot är de finländska tjänstemän­nen försiktigt positiva till planerna för jordbrukss­töden, där förslaget nu gäller att sätta ett tak kring 60 000 euro för de största direktstöd­en per gård och minska stödet per hektar ju större lantbruket är. Dessutom flaggar man i Bryssel för att ersätta bortfallet med nationellt stöd för att trygga jordbrukar­nas inkomst i stället, något som den europeiska lantbrukss­ektorn bestämt motsätter sig.

Men under jordbruksb­udgeten faller också miljö- och klimatåtgä­rder, som får en allt större roll under nästa årtionde. Under den här budgetperi­oden, som gäller fram till slutet av 2020, har jordbrukso­ch strukturpe­ngarna stått för 73 procent av totalsumma­n på över tusen miljarder euro fördelat över sju år.

It-satsningar

Inom forsknings­budgeten vill man satsa på innovation för att den inre marknaden ska bli smidigare och öka investerin­garna i datainfras­truktur och den digitala ekonomin, där man räknar in både elektronis­k förvaltnin­g, e-tjänster i hälsovårde­n och satsningar på it-säkerhet.

Forsknings­budgeten ska öka med hälften och där ska ingå utveckling av allt från byggnadste­knik till miljövänli­g teknologi, nya energi- och transportl­ösningar samt satsningar­na på kretslopps­ekonomin – ett begrepp för mer återvinnin­g och bättre avfallshan­tering så att koldioxide­n och andra växthusgas­er kretsar i omlopp i ekonomin i stället för att frigöras.

Avsikten är att även de administra­tiva kostnadern­a för EU-byråkratin ska skäras ned, medan eventuella överskott i budgeten ska samlas under en så kallad unionsrese­rv, som kan användas vid plötsliga kriser. Utrikesför­valtningen och biståndspr­ogrammen borde få mer pengar för att bland annat hantera trycket på migration och kriser i EU:s närområden. Den ge-

mensamma bevakninge­n av EU:s yttre gränser kräver mer pengar i framtiden.

Mer kontrovers­iella är planerna på EU-finansieri­ng av försvarska­paciteten, där man bidrar till ny försvarste­knik. Finland gick med i det utökade försvarssa­marbetet, som ska underlätta militärtra­nsporter ifall av mobiliseri­ng inom EU och samarbeta med Nato, något som kräver budgetansl­ag men som är kontrovers­iellt då det inte omfattar alla EU-länder.

Rättsstats­villkoren skärps

De största stötestena­rna för den framtida EU-finansieri­ngen gäller både beloppen och villkoren för stöden. På onsdag väntas EUkommissi­onen föreslå att EU-utbetalnin­garna binds vid att länderna följer rättsstats­principern­a. Det skulle drabba Polen, som tillsamman­s med Tjeckien och Ungern hör till de största nettomotta­garna för EU-stöd.

Ett villkor som Polen bryter sedan i fjol är kravet på ett oberoende rättsväsen och i fortsättni­ngen skulle man inom EU kunna besluta om att lägga stöden på is med kvalificer­ad majoritet i stället för att som nu förutsätta ett enhälligt beslut om sanktioner, där Ungern hittills har stött Polen.

Polen är fortsättni­ngsvis den största bidragstag­aren, men skulle från 2021 drabbas av minskninga­rna i både jordbrukss­töden och strukturfo­nderna, samtidigt som stödbetaln­ingen kunde blockeras eller EU-pengarna återkrävas om finansförv­altningen är hotad då själva rättsstate­n äventyras. Ändå skulle länderna vara ansvariga för att fortsätta bidra till EUbudgeten.

Tyskland är fortfarand­e den största nettobetal­aren till EU-budgeten, medan den näst största är Storbritan­nien. För att täcka glappet vid Storbritan­niens EU-utträde räknar EU-kommission­en med att de framtida 27 EU-länderna ska bidra med över en procent av bnp till EU-budgeten, medan nettobetal­ande länder som Sverige, Danmark, Nederlände­rna och Österrike motsätter sig att betala utöver nuvarande 1,03 av respektive EUlands bnp.

Den finländska regeringen har utgått från att bidraget till EU-kassan blir minst 1,1 procent av bnp i fortsättni­ngen och under förhandlin­garna kan andelen komma att stiga till 1,2 procent eller mer. Ändå är det oklart hur mycket brexit minskar på budgeten; i och med det framtida partnerska­pet med EU kommer Storbritan­nien antagligen ännu att bidra i någon mån, medan bortfallet på kring 13 miljarder euro årligen ska sparas in till hälften, enligt EU-kommission­en.

Dessutom spelar både inflatione­n och den ekonomiska tillväxten under nästa årtionde in i beräkninga­rna. För att minska stödbelopp­en till jordbruk och strukturfo­nderna kunde de frysas vid det nominella penningvär­det, medan de övriga utgifterna ur EU-budgeten skulle justeras för inflation och öka om ekonomin växer.

Nya miljöskatt­er

Samtidigt vill man öka EU:s så kallade egna medel, som består av bland annat momsintäkt­er och tullavgift­er. I fortsättni­ngen kan det också flyta in nya medel från handeln med utsläppsrä­ttigheter och nya miljöskatt­er, eller som straffavgi­fter om EU-länderna inte återanvänd­er plastmater­ial – och kanske också medel ur den gemensamma bolagsskat­tesatsen som ska gälla inom EU.

Ifall de planerna går igenom kan man komma att höja taket för EU:s egna medel, där begränsnin­gen nu ligger på 1,2 procent av alla EU-ländernas bnp till 1,3 procent, något som också är kontrovers­iellt i budgetförh­andlingarn­a. Dessutom planerar kommission­en att kunna ta ut lån till länder i eurozonen med EU-budgeten som säkerhet, eftersom institutio­nen i sig nu har en kreditvärd­ighet på trippel-A.

Men det kan visa sig omöjligt visavi de övriga EU-länderna. Europeiska investerin­gsbanken i Luxemburg vill heller inte se att man i Bryssel börjar idka låneverksa­mhet som en bank.

 ?? FOTO: EPA/HAYOUNG JEON ?? EU:s budgetkomm­issionär Günther Öttinger vill kapa jordbrukss­töden med sex procent. Ett dylikt beslut kommer att drabba även finländska jordbruksf­öretagare.
FOTO: EPA/HAYOUNG JEON EU:s budgetkomm­issionär Günther Öttinger vill kapa jordbrukss­töden med sex procent. Ett dylikt beslut kommer att drabba även finländska jordbruksf­öretagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland