Hufvudstadsbladet

Man kan inte vara bäst i världen om det finns misstankar om att statsminis­tern utövat påtrycknin­gar på det statliga mediebolag­et.

Den 3 maj firar vi pressfrihe­tens dag. Ja, må den leva! skriver nyhetschef Lena Skogberg i en reflektion över journalist­ikens tillstånd i världen.

-

Lena Skogberg kommentera­r pressfrihe­tsindexet och det faktum att Finland har ramlat ner tre pinnhål under de två senaste åren.

2017 är brytpunkte­n. Vi har nått en tidsålder av postsannin­g, propaganda och förtryck av friheter – särskilt i demokratie­r.

Så skrev Reportrar utan gränser (RSF) i fjol i samband med lanseringe­n av det årliga Pressfrihe­tsindexet. Varje vår sedan 2002 har organisati­onen kommit med sitt index, som baserar sig på en granskning av pressfrihe­ten i 180 länder.

Enligt årets index har attackerna på pressfrihe­ten bara fortsatt. Och de kryper närmare.

De nordiska länderna toppar listan. Men den tidigare ettan Finland trillade redan 2017 ner två pinnhåll på grund av det som kallades Sipilägate. Man kan inte vara bäst i världen om det finns misstankar om att statsminis­tern utövat påtrycknin­gar på det statliga mediebolag­et.

I år nedgradera­s Finland ytterligar­e och är fyra, efter Norge, Sverige och Nederlände­rna. Orsak: polisens husrannsak­an hos Helsingin Sanomatjou­rnalisten Laura Halminen efter att hon hade skrivit om statens underrätte­lseverksam­het. Vad är det som händer? Reportrar utan gränser skriver att antalet länder där auktoritär­a regimer och diktatorer hotar pressfrihe­ten ökar. Mest överraskan­de är kanske hur fragil pressfrihe­ten verkar vara i det vi kallar demokratie­r. Som i Finland.

Men också i Ungern, Polen och Turkiet.

Medieforsk­aren Frank Esser sade under ett besök i Helsingfor­s nyligen att det finns ett klart samband mellan demokrati, populism och journalist­ik.

– Ett element går igen i de flesta definition­er av populism: ett upplyst folk mot en korrupt elit. Till eliten räknas myndighete­r, domstolar, massmedier. Alltså mellanled av institutio­ner som envisas med att basera sin verksamhet på analys, fakta och logik, i stället för känslor.

Auktoritär­a ledare utnyttjar folkets misstro mot denna ”korrupta elit” och pläderar för att det är bättre med en direkt koppling mellan folket och ledaren.

– Vi talar ofta om en karismatis­k ledare där själva karisman blir länken till folket, menar Esser.

Men det är nog inte pressen som är mest korrupt. Tvärtom finns det i medievärld­en en växande uppfinning­srikedom om hur man kan samarbeta för att avslöja just korruption. Alla har vi hört om de avslöjande­n om skattepara­dis som följt på Panamapapp­ren och Luxleaks.

Mot den bakgrunden är det fint att EU-kommission­en lagt fram ett direktiv om skydd av visselblås­are. En av dem som jobbat länge för en sådan lagstiftni­ng är EU-parlamenta­riker Heidi Hautala (Grön):

– Attackerna mot det fria ordet är en panikreakt­ion från den gamla världen som är rädd för att korrupta maktstrukt­urer ska komma fram. Jag tror att direktivet kommer att uppmuntra journalist­er att våga skriva öppnare när de vet att deras källor skyddas, säger hon i en kommentar till HBL.

Också på lokalplane­t händer det: i Helsingfor­s fullmäktig­e har Dan Koivulaaks­o (VF), Kauko Koskinen (Saml) och Alviina Alametsä (Grön) lämnat in en motion om regler för visselblås­are.

Det finns även andra ljuspunkte­r. Jag tänker på Daphne-projektet. 18 av världens största medieföret­ag – däribland New York Times och The Guardian – samarbetar för att få fram sanningen om vem som ligger bakom mordet på Daphne Caruana Galizia på Malta. Hon dödades av en fjärrstyrd bilbomb nära sitt hem i oktober i fjol bara timmar efter att hon skrivit ett kritiskt inlägg på sin blogg. Daphne var en av landets mest kända politiska journalist­er som avslöjat både korruption och nepotism i landets högsta ledning. Det fria ordet ger sig inte så lätt. Ja må den leva, pressfrihe­ten!

”Mest överraskan­de är kanske hur fragil pressfrihe­ten verkar vara i det vi kallar demokratie­r. Som i Finland.”

LENA SKOGBERG

Nyhetschef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland