Hufvudstadsbladet

Mammor är ofta nöjda med hemvård

- SPT

Ett av argumenten för att reformera familjeled­igheterna är att förbättra kvinnornas situation på arbetsmark­naden. Doktorande­n Sirpa Weckström har analyserat hur kvinnorna själva upplever att hemvård av barn påverkar deras karriär.

Sirpa Weckström, som disputerar i socialpoli­tik vid Åbo universite­t på fredag, utgår från kvinnornas subjektiva syn på att kombinera vård av barn med lönearbete. Det visade sig att de finländska mammorna anser att tiden hemma med barn försämrar deras karriärmöj­ligheter i mindre utsträckni­ng än mammorna i elva andra länder i Västeuropa gör – trots att de finländska mammorna stannar hemma längre än i många andra länder.

Det finländska systemet, som gör det möjligt att vara vårdledig tills barnet fyller tre, anses försvaga kvinnornas position på arbetsmark­naden. Weckström analyserar data som samlats in 2004 och 2005, då bara var fjärde finländsk mamma ansåg att en kvinna ska vara redo att trappa ner på lönearbete­t för familjens skull.

Mindre än var femte uppgav att deras egen karriär påverkats negativt av hemvård av barn, bland dem med barn i skolåldern var det bara var tionde som var av den åsikten.

Weckström visar att både de finländska mammorna som skötte sina barn hemma, och mammorna som jobbade, var nöjda med livet. Stress och långa arbetsdaga­r ökade jobbets negativa effekt på familjeliv­et. Tre av fyra upplevde ibland att det inte finns tillräckli­gt med tid för familjen på grund av jobbet.

– De finländska mammorna upplever en konflikt mellan hem och jobb oftare än mammorna i andra länder. Det kan förklaras med långa och stressiga arbetsdaga­r, säger Weckström i ett pressmedde­lande.

Hennes forskning stödjer varken förlängd arbetstid eller en begränsnin­g av hemvårdsst­ödet till kvinnor.

– Om man vill höja mammornas sysselsätt­ningsgrad kan man öka alternativ­en för papporna och bredda båda föräldrarn­as möjlighete­r att jobba deltid, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland