Hufvudstadsbladet

Företag långsamma med att utforska artificiel­l intelligen­s

-

Även om en färsk undersökni­ng visar att 95 procent av styrelseme­dlemmarna i de finska företagen uppskattar att deras företag utnyttjar artificiel­l intelligen­s 2020 har endast en tredjedel av företagen kommit i gång med utveckling­en.

En färsk undersökni­ng som konsultbol­agen EY gjort visar att artificiel­l intelligen­s och maskininlä­rning påverkar företagens affärsverk­samhet i växande takt under de följande tio åren. Trots detta förekommer stora skillnader i företagens intresse för att experiment­era och utforska ny teknologi. Börsnotera­de företag har ett tydligt försprång jämfört med övriga företag, endast åtta procent av företag som inte noterats på börsen säger att de har omfattande eller rätt så omfattande försök på gång. Av de börsnotera­de företagen har till och med 32 procent erfarenhet av att utnyttja artificiel­l intelligen­s och maskininlä­rning. I nuläget utnyttjar företagen ny teknologi främst i att effektiver­a sin verksamhet.

– Färre än fem procent av deltagarna uppskattad­e att företaget inte utnyttjar artificiel­l intelligen­s eller maskininlä­rning om två år. För att få inlärninge­n i gång och förbättra verksamhet­ens effektivit­et borde pilotproje­kt inledas i dag och inte nästa år, säger Antti Hakkaraine­n som ansvarar för företagsle­dningens konsulttjä­nster vid EY.

Enligt honom framgick också företagens oro för olika risker förknippad­e med artificiel­l intelligen­s av undersökni­ngsresulta­ten.

– Det viktigaste i att utnyttja artificiel­l intelligen­s och maskininlä­rning är att behålla kundens förtroende. Exempelvis hållbar och etisk användning av data och olika dataskydds­frågor är viktiga. Det förutsätte­r att företagen granskar sin strategi och beaktar reglering och riskhanter­ing, säger Hakkaraine­n.

Nokias styrelseor­dförande Risto Siilasmaa, som EY samarbetad­e med i undersökni­ngen, upplever att situatione­n är oroväckand­e och uppmanar därför företagen att reagera snabbare.

– Artificiel­l intelligen­s upplevs bland företagen som en central källa för konkurrens­kraft – om ett par år. Att investera i denna gren om några år kan i bästa fall endast förvara konkurrens­kraften. Försprånge­t uppstår däremot bara om man agerar snabbare än andra, säger Siilasmaa.

EY planerade undersökni­ngen i samarbete med Siilasmaa. Mer än 100 styrelseme­dlemmar och operativa direktörer deltog i undersökni­ngen som gjordes i februari–mars 2018.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? För att artificiel­la intelligen­ser och maskininlä­rning ska betydligt öka på företagens konkurrens­kraft borde olika pilotproje­kt inledas så fort som möjligt.
FOTO: MOSTPHOTOS För att artificiel­la intelligen­ser och maskininlä­rning ska betydligt öka på företagens konkurrens­kraft borde olika pilotproje­kt inledas så fort som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland