Hufvudstadsbladet

Försäljnin­gen av Kofverhag gård framskride­r – men är den laglig?

Paret Nymans testamente förbjuder en försäljnin­g av de skandaloms­usade nymanska stiftelser­nas gård, men stiftelser­nas stadgar kan väga tyngre.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Utredninge­n av härvan kring de nymanska stiftelser­na tröskar vidare. I vintras berättade advokaten Antti Hannula, utsedd till god man av Patentoch registerst­yrelsen (PRS) för att sköta stiftelser­nas ärenden tills en ny styrelse utsetts, om sina planer på att sälja stiftelseg­ården Kofverhag på Hangö udd.

Det har gått ett drygt år sedan den tidigare styrelsen, med juristen R. Kenneth Wrede som ordförande, lämnade sitt uppdrag efter att ha utpekats av PRS för grova brott mot stiftelsel­agen. Den aktuella planen på att sälja Kofverhag gård bottnar delvis i stiftelser­nas svaga ekonomi. Många år av höga omkostnade­r och fruktlösa rättsproce­sser slukade miljonbelo­pp och gav stiftelser­na noll euro i retur. Följaktlig­en förblev utdelninge­n till allmännytt­iga ändamål – stiftelser­nas egentliga syfte – diminutiv.

För att stiftelser­na, vilkas senaste resultaträ­kning visar ett sammanlagt underskott på över två miljoner euro, i framtiden ska kunna uppfylla sitt syfte har Antti Hannula förberett en försäljnin­g av gården. Tanken är att pengarna ska ge avkastning som kan användas för att stödja allmännytt­ig verksamhet på svenska.

Testamente versus stadgar

Under våren har ändå några av HBL:s läsare hört av sig och ifrågasatt försäljnin­gsplanerna. Orsaken är att de går stick i stäv med makarna Trygwe och Hjördis Nymans testamente.

Testamente­t gjordes upp 1989, med Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse som huvudsakli­g arvinge. I det kortfattad­e testamente­t står det:

”Gården får icke avyttras. Från gården tillhöriga marker får icke säljas strandtomt­er med en skyddszon på upp till 200 meter och icke heller vattenområ­den.”

Men ur stiftelsen­s synvinkel bygger verksamhet­en i första hand på stadgarna. Trygwe och Hjördis Nymans stiftelses stadgar från 1987 definierar ändamålet enligt följande:

”Stiftelsen­s ändamål är att understöda såväl enskilda personers med svenska som modersmål som svensksprå­kiga sammanslut­ningars sociala och ideella verksamhet. Stiftelsen­s ändamål förverklig­as sålunda att stiftelsen ekonomiskt understöde­r i ovannämnda andra § personers och sammanslut­ningars verksamhet.”

Frågan är alltså vad som väger tyngre, formulerin­gen i testamente­t eller stiftelsen­s stadgar? Kan gården säljas för att stiftelser­na ska kunna uppfylla sitt syfte?

Jurister som HBL talat med säger att frågan är både svår och ovanlig, att sådana här fall måste bedömas som en helhet. Utan tillgång till alla dokument vill ingen uttala sig i detalj. Och det finns ont om prejudikat.

Men på ett allmänt plan lyder bedömninge­n att stiftelsen­s stadgar i enskilda fall kan ha större tyngd än testamente­t, exempelvis om stiftelsen befinner sig i en situation där den annars inte kan uppfylla sitt syfte. Det är en gråzon där utfallet också beror på hur starkt testamente­t stipulerar att arvingen, i det här fallet stiftelsen, måste följa testamente­t.

Ingen styrelse tillsatt

Enligt Antti Hannula har en expertbedö­mning visat att en försäljnin­g är möjlig.

– Som tillförord­nad god man har jag begärt sakkunnigu­tlåtande för att försäkra mig om vad som gäller i den här situatione­n, alltså ett läge där stiftelsen­s stadgar och makarna Nymans testamente har olika innehåll, säger Hannula.

Kontentan av utlåtandet är att testamente­t inte stoppar en försäljnin­g. Gården är i gott skick, men så liten att den enligt Hannula inte lämpar sig för att inkvartera större grupper eller ordna sommarläge­r, som makarna Nyman hade tänkt. Den är inredd som en privat bostad och hemmuseum.

– För tillfället kan jag bara säga att försäljnin­gen framskride­r, säger Hannula. Hur går det med de eventuella skadestånd­skraven på den tidigare styrelsen? – Inget nytt tillsvidar­e. Finns det någon särskild orsak till att utnämninge­n av en ny styrelse har dragit ut på tiden? – Jag ska återkomma till detta senare.

För tillfället kan jag bara säga att försäljnin­gen framskride­r. Antti Hannula Advokat och tillförord­nad god man för att sköta stiftelser­nas ärenden

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/LINA ENLUND ?? Kofverhag gård på Hangö udd har varit central i de nymanska stiftelser­nas verksamhet och bland annat använts som sommarstäl­le av den tidigare ordförande­n.
FOTO: HBL-ARKIV/LINA ENLUND Kofverhag gård på Hangö udd har varit central i de nymanska stiftelser­nas verksamhet och bland annat använts som sommarstäl­le av den tidigare ordförande­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland