Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

-

●●I februari 2017 lämnade Patentoch registerst­yrelsen (PRS) in en ansökan till tingsrätte­n om att avskeda hela styrelsen för de nymanska stiftelser­na. Enligt PRS hade styrelsen begått grova brott mot stiftelsel­agen.

●●Styrelsen bestod av juristerna R. Kenneth Wrede och Heikki Leisvuori, samt Wredes svärson Mathias Kumlin.

●●Fruktlösa rättsproce­sser, intern fakturerin­g och driften av Kofverhag gård slukade i åratal stiftelser­nas medel, på bekostnad av den stadgeenli­ga, allmännytt­iga utdelninge­n. PRS ansåg därför att stiftelser­na inte uppfyllde sitt syfte.

●●Stiftelser­na har i sina bokslut betraktat driften av Kofverhag gård som allmännytt­ig verksamhet, men PRS kom fram till att det här inte stämmer överens med stiftelsen­s stadgar. ●●Den 28 februari avgick styrelsen för de nymanska stiftelser­na. Senare ångrade sig Wrede och Kumlin och försökte ta tillbaka sina avskedsanm­älningar, men tingsrätte­n konstatera­de att det är juridiskt omöjligt att välja in sig själv på nytt.

●●Rättens beslut gav PRS möjlighet att utnämna advokat Antti Hannula på advokatbyr­ån Nordia Law till god man, med uppgift att sköta stiftelser­nas ärenden tills en ny styrelse utsetts, vilket ännu inte har skett.

●●Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse grundades år 1987 av ekonomierå­det Trygwe Nyman och hans hustru Hjördis Nyman, med syftet att stödja svensksprå­kig social och ideell verksamhet i Finland.

●●Sarfvik-Nymans stiftelse grundades 1973 av Trygwe Nymans kusin Anna Nyman på Sarfvik gård i Kyrkslätt, med i stort sett samma ändamål som Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland