Hufvudstadsbladet

Lempääläma­nnen hade flera domar i bagaget

-

Mannen som öppnade eld mot polisen i Lempäälä på lördagen hade ett digert brottsregi­ster som bestod av bland annat rattfyller­i och misshandel. Mannen dog i skottlossn­ingen.

Den 1992 födda finskbritt­iska mannen som dog i skottväxli­ngen med polisen i Lempäälä på lördag eftermidda­g hade blivit dömd för flera mindre brott, skriver Iltalehti.

I januari 2016 blev mannen dömd för rattfyller­i. Han blåste 1,35 promille och därtill hittade man spår av narkotika i hans blod. Mannen dömdes till 50 dagar villkorlig­t fängelse, 210 euro i böter och fick körkortet indraget i nio månader.

På våren 2014 blev mannen dömd för häleri och innehav av kniv på offentlig plats. Mannen hade tagit emot en telefon som var stulen samt burit på en fällkniv utan giltig orsak. Då ålades mannen att betala böter på 150 euro.

Därtill har mannen blivit dömd för rattfyller­i 2012 och misshandel 2012 och 2009.

Mannen har inte blivit dömd för skjutvapen­brott, skriver Helsingin Sanomat.

Efter skottlossn­ingen hittade polisen fyra hemgjorda vapen i mannens bil. Vapnen är skickade till Centralkri­minalpolis­ens tekniska laboratori­um. Bland annat ska polisen utreda om mannen byggt vapnen själv eller om någon annan gjort det.

Mannen sköt mot polisen med en hemmagjord rörhagelpi­stol efter en biljakt som slutade med att polisen prejade honom av vägen. En polis sårades och två andra svarade på elden. Mannen dog av polisens eld.

Den skadade polisen låg fortfarand­e på sjukhus på måndagen, men mår allt bättre.

Ärendet utreds som mordförsök och skjutvapen­brott. Även polisens vapenanvän­dning utreds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland