Hufvudstadsbladet

Ingen epidemi här

Scharlakan­sfeber är en rätt vanlig sjukdom i Finland, men antalet smittade ökar inte på samma sätt som i Storbritan­nien.

- ANNIKA RENTOLA

Scharlakan­sfeber räknas som en lindrig sjukdom, men de A-streptokoc­kbakterier som orsakar den kan också ge vissa riktigt allvarliga infektione­r, till exempel mjukvävnad­sinfektion­er och lunginflam­mationer. De här svåra infektione­rna är sällsynta, men har ökat i Finland under de senaste åren. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) rapportera­des 178 svåra A-streptokoc­kinfektion­er 2015, men trenden har varit uppåtgåend­e och i fjol var de anmälda fallen 295. Trenden är stigande också i år.

Liknande sifferdata finns inte att få för scharlakan­sfeber.

– Vår fingerspet­skänsla är att fallen inte har ökat märkbart på senare tid, säger läkaren Laura Puhakka, barnspecia­list inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt och i färd med att specialise­ra sig på infektions­sjukdomar hos barn.

Scharlakan­sfeber är vanligare hos barn än hos vuxna, även om också vuxna drabbas. Streptokoc­ksmitta kan man få flera gånger, men i form av scharlakan­sfeber bryter symtomen ut bara en gång. Efter det kan man vara smittobära­re utan symtom eller få till exempel infektione­r i halsmandla­rna eller blodförgif­tning. Då stökar samma A-streptokoc­kbakterie omkring som under scharlakan­sfeber, men utan att ge de utslag och den jordgubbst­unga som streptokoc­kens toxiner orsakat första gången.

 ??  ?? ■ Scharlakan­sfeber är vanligare hos barn än hos vuxna. FOTO: MOSTPHOTOS
■ Scharlakan­sfeber är vanligare hos barn än hos vuxna. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland