Hufvudstadsbladet

Brittiska inrikesmin­istern går efter kritik

Storbritan­niens inrikesmin­ister Amber Rudd avgår, efter kritik om att hon ska ha vilselett parlaments­ledamöter i frågan om huruvida hennes departemen­t hade som mål att utvisa invandrare. Kommunmini­stern Sajid Javid tar över som inrikesmin­ister.

- TT-AFP-REUTERS

Den 48-årige Sajid Javid har tidigare varit vd på Deutsche Bank. Han har även varit näringsmin­ister under Storbritan­niens tidigare premiärmin­ister David Cameron.

Amber Rudd hamnade i blåsväder sedan tidningen The Guardian publicerat ett brev där hon nämner ett ”ambitiöst men uppnåeligt” mål för att öka antalet immigrante­r som utvisas ur Storbritan­nien. Den nu avgångna ministern har uppgett att hon har varit ovetande om att ett sådant mål funnits, men det faktum att många inom hennes departemen­t haft kännedom om det har gjort att det blivit allt svårare för henne att behålla sin post.

Enligt uppgift ska Rudd ha ringt upp Theresa May under söndagen och sagt att hon är redo att avgå efter kritikstor­men. Hennes uppsägning har accepterat­s av premiärmin­istern. Rudd har varit inrikesmin­ister sedan i juli 2016.

Premiärmin­ister Theresa May uppgav så sent som i fredags att hon hade ”fullt förtroende” för Rudd.

Mays regering har de senaste veckorna försökt förklara varför en grupp människor som arbetskraf­tsinvandra­de till landet mellan 1948 och 1971 har stämplats som illegala invandrare.

Bad om ursäkt

May har bett om ursäkt till representa­nter från tolv karibiska länder i Samväldet för att invandrarn­a blivit stämplade som illegala. Några av dem förvägrade­s vissa rättighete­r, greps och hotades med deportatio­n år 2012 när Theresa May var inrikesmin­ister och skulle göra det svårare för illegala invandrare att stanna i landet.

Opposition­spartiet Labour anklagar Rudd för att fungera som en ”mänsklig sköld” för May.

 ??  ?? ■ Amber Rudd. FOTO: AFP/LEHTIKUVA/
BEN STANSALL
■ Amber Rudd. FOTO: AFP/LEHTIKUVA/ BEN STANSALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland