Hufvudstadsbladet

Också reform med brister bättre alternativ än dagens situation

- BO HOLMBERG Karis

Läkaren Gustav Wickström ger uttryck för en bristande vårdetik (HBL 28.4) då han utan att ha studerat vårdreform­ens lagmateria­l tar till storslägga­n mot den. Han ger uttryck för en förtryckar­mentalitet som passar mycket klent ihop med en läkares ansvarskän­sla för de vårdbehöva­ndes möjlighete­r att kunna få behövlig vård.

I dagens läge har vi de prioritera­de vårdbehöva­ndes grupp som har möjlighet till mycket snabb grundvård genom gratis personalhä­lsovård, genom privata sjukförsäk­ringar som ökat kraftigt eller som har gott om pengar att anlita privata läkarcentr­aler.

Sedan har vi den stora gruppen av folkets breda lager som är hänvisade enbart till hälsocentr­alerna med alltför långa köer och som i ett stort antal kommuner lider av läkarbrist.

Denna omfattande degraderad­e grupp utsätts för ständiga hälsoriske­r då deras diagnoser fördröjs vilket ökar sjukdoms och invalidite­tsgraden och i ännu värre form utsätts de för livshotand­e risker.

Dessa aspekter existerar inte i Wickströms raljerande utfall mot vårdreform­en. Dess huvudsyfte är att minska den rådande råa segregatio­nen och öka antalet vårdcentra­ler och få en kraftigt ökad läkarkapac­itet i bruk till nytta för även de fattigare medborgarg­rupperna av vilka många är pensionäre­r, arbetslösa och barnfamilj­er.

Vi kan även notera de privilegie­rades reaktioner mot att större medborgarg­rupper skulle få börja besöka centra ler som sköts av privata vårdbolag, vilket även skulle betyda att väntetiden skulle öka från några dagar till flera dagar för den betydligt mindre skara som de privata vårdbolage­n nu sköter.

Personalhä­lsovården är känd för att fungera mycket effektivt och snabbt och vänstern var snabbt ute tillsamman­s med fackförbun­den att kräva att dess position inte får försämras utan skall fortsätta som gratis och privilegie­rad. Vi vet att den sköts främst av privata läkarcentr­aler och i den mån den sköts av hälsocentr­aler har dessa egna läka re för dessa patienter som går förbi de långa köerna av märkbart sjukare patienter. Det är vänsterns vårdpoliti­k och den fick regeringen att gå med på att den nuvarande personalhä­lsovården inte får röras. Och inte heller de studerande­s privilegie­rade vård.

Det förvånar att Wickström som läkare hårt motsätter sig vårdreform­en som har som främsta mål att förbättra de fattigas vårdtillgå­ng. Valfrihet i grundvårde­n är den beprövade goda vårdmodell­en som länge har fungerat i de övriga nordiska länderna och då den genom förts försvann de långa köerna snabbt.

Wickström visar stort agg mot privata vårdbolag för att han ser vinstresul­tat som troll som fördärvar vårdetiken. Hans inställnin­g till läkarkolle­ger är skrämmande. Han ser dem som etiklösa marknadsfö­rare som i förtjänsts­yfte främst vill låta göra onödiga undersökni­ngar för att bolagen ska få mera pengar och att de förbiser patientern­as bästa. Hårda och grundlösa anklagelse­r av Wickström mot läkare som har patientern­as fulla förtroende och som ger behövlig tid för omsorgen. I alla enkäter som gjorts ger patientern­a bättre betyg åt privata läkarcentr­aler än åt hvc.

Wickström har inte heller uppfattat att det är landskapen som bestämmer den årsersättn­ing som betalas per patient åt de privata vårdproduc­enterna på avtalscent­ralerna. Det är inte de privata som fakturerar per besök och åtgärd utan det är en årsersättn­ing som gäller i olika kategorier i relation till sjukdomarn­as omfattning.

Men gällande fakta passar inte in i Wickströms provoceran­de propaganda mot den högst behövliga reformen. Även om det finns brister i reformen är den ett mycket bättre alternativ än dagens situation inom grundvårde­n som med sin hårda segregatio­n slår ut stora mängder medborgare från rätten till snabb och adekvat vård, från rätten till grundlägga­nde mänsklig rättighet.

 ??  ?? SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN
SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland